fbpx

5 richtlijnen voor een gezonde spijsvertering en AGNI

HOE je eet, is nog belangrijker dan WAT je eet. In feite begrijpt Ayurveda dat eten een van de meest heilige ervaringen is die we kunnen hebben. In deze blog van I Love Ayurveda lees je over de vijf richtlijnen voor een gezonde spijsvertering en AGNI

Immers, als we ons voedsel opeten, nemen we de atomen en moleculen tot ons die al sinds het begin van de tijd in verschillende vormen bestaan en vragen we ze om een deel van ons te worden. Als we ons voedsel op de juiste manier eten, met bewustzijn en respect, sluit het eten goed aan bij ons lichaam. Als we dat niet doen, heeft het voedsel moeite om zich aan te sluiten bij ons lichaam en veroorzaakt het gas en andere spijsverteringsstoornissen. Het eindresultaat van slechte spijsvertering is ama (gifstoffen die worden gevormd door slechte spijsvertering) en dit leidt volgens Ayurveda tot ziekte.

De vijf richtlijnen

Begin maaltijden met dankzegging of door eenvoudig 3-5 keer te ademen met gesloten ogen. Dit bereidt het lichaam voor op het ontvangen van het voedsel.

Eet in een rustige omgeving met weinig afleiding. Het is het beste om te voorkomen dat de televisie of de radio aanstaat. Vermijd overmatig gesprek en alle gesprekken over emotioneel intense kwesties. Vermijd lezen.

Kauw je eten tot het een gelijkmatige consistentie heeft. Dit is nodig om je aandacht te richten op het voedsel in je mond. Er is geen magisch aantal keren om voedsel te kauwen. Kauwen verbetert op een goede manier de spijsvertering en de opname van het voedsel.

Eet in een gematigd tempo en tot je voor 75% vol bent. Overeten is een van de belangrijkste oorzaken van ziekte in onze samenleving. Wanneer we te veel eten, wordt de spijsvertering moeilijk. Als we klaar zijn met eten, moeten we ons niet zwaar voelen en mogen we geen honger hebben. We willen ons tevreden voelen. Dit is wat wordt bedoeld met 75% vol.

Laat je eten na iedere maaltijd verteren voordat je naar de volgende activiteit gaat. Het is het beste om 15-20 minuten te wachten om voedsel te verteren. Gedurende deze tijd voer je lichte gesprekken of lees je een boek. Je kunt ook een langzame wandeling maken. Als je gehaast bent, neem dan minimaal 3-5 langzame ademhalingen om de deur van deze heilige ervaring te sluiten.

Over I love Ayurveda

Dit artikel is geschreven door Riim Lagerwerf van Sankalpa Holistic Health. Riim is één van de Ayurveda experts van I love Ayurveda. I love Ayurveda is hét Ayurveda Platform en dé Ayurveda Community van Nederland en België. Dit is dé plek waar jij je leven leert transformeren voor meer balans. Wanneer je lid wordt van de I love Ayurveda Community ontvang jij elke maand het I love Ayurveda Online Magazine in jouw mailbox met content op het gebied van Ayurveda die jou gaat helpen met het transformeren van jouw leven. Alle content is afgestemd op het seizoen en relevante, actuele thema’s. Het online magazine staat boordevol Ayurveda kennis en tips waardoor jij steeds dieper en dieper kunt duiken in de wondere wereld van Ayurveda, waardoor jij jezelf steeds beter en beter gaat begrijpen en je steeds beter leert welke keuzes in jouw dagelijks leven jou dienen. Zodat je leert begrijpen waar jouw gezondheidsklacht vandaan komt, en vooral zodat jij leert deze onbalans aan te pakken én hoe je een onbalans in de toekomst kunt leren voorkomen. Lees hier meer over I love Ayurveda en de mogelijkheid om lid te worden van de Community of volg ons op Instagram @iloveayurveda.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF