Als HSP vastlopen op hun werk weten ze vaak niet hoe ze daar weer uit kunnen komen. Volgens HSP- en WENDY Expert Esther Bergsma komt dat omdat HSP proberen het net zo te doen als hun collega’s, terwijl dat bij hen niet werkt.
Vastlopen
Twee op de vijf HSP geeft aan dat ze beter zouden kunnen functioneren dan ze nu doen. Dat heeft met drie factoren te maken: ze raken snel overprikkeld: een groot deel (85%) wekelijks, 44% zelfs dagelijks. Ten tweede hebben ze het gevoel dat anderen niet doorhebben wat ze allemaal doen voor het bedrijf. Ruim de helft (57%) zegt dat zij meer werk verrichten dan collega’s zien. Mede daardoor voelt de helft (53%) zich niet begrepen op het werk. Ten derde werkt hun perfectionistische instelling hen soms tegen. 68% zegt dat zijn perfectionisme hem soms op het werk in de weg zit.
Zij kunnen het ook
We kijken als mens vaak naar hoe anderen het doen, en denken dan “als zij het kunnen, moet ik het ook kunnen”. We proberen dan uit alle macht de vele ballen hoog te houden. Niet zelden met stressklachten of burn-out tot gevolg. We vergeten echter dat we alleen de buitenkant van het leven van de ander zien, en niet diens worstelingen. In de tweede plaats is ieder individu anders en werkt het adagium ‘als zij het kunnen, moet ik het ook kunnen’ in principe niet.
Het hoogsensitieve brein werkt anders
Hoogsensitieve mensen zijn meer geneigd zich te vergelijken met anderen omdat hun brein sterk is gericht op de sociale context. Tegelijkertijd zouden zij dat minder moeten doen, omdat hun behoeftes anders zijn dan niet-hoogsensitieve mensen.
Ideale werkomstandigheden
Om je beter te voelen op het werk is het daarom van belang dat je vooral kijkt naar wat voor jou de ideale omstandigheden zijn. Vraag je af in welke situatie jij het beste kunt werken. Voor sommige mensen is een hoog salaris een belangrijke reden om elke ochtend op te staan. Maar voor de meeste HSP zit dat toch in een andere hoek.
Goede sfeer
We vroegen aan 1500 HSP in Nederland wat zij ideale werkomstandigheden vinden. Wellicht helpt het jou om die van jou te achterhalen.
Op plek één staat een goede sfeer. Voor alle HSP is dat belangrijk of zelfs noodzakelijk. Zonder goede sfeer halen vinden veel hoogsensitieve werknemers het zelfs onmogelijk om hun werk te verrichten. Dat heeft alles te maken met de sterke gerichtheid van het hoogsensitieve brein op de sociale context. Als de sfeer te wensen over laat, kan dat overprikkelend werken. Sterker nog; het is de vaakst genoemde overprikkelende situatie op de werkvloer: 93%.
Betekenisvol werk
Op de tweede plek van gewenste arbeidsomstandigheden staat betekenisvol werk. Hoogsensitieve personen willen het gevoel hebben dat ze kunnen bijdragen aan het groepsresultaat; in de meest brede zin van het woord. Ook hier komt die sterke gerichtheid op de sociale context weer terug. Hoogsensitieve mensen ‘lezen’ wat de groep nodig heeft. De zogenoemde “Optimale–optie–ambitie”; de geneigdheid het beste te willen doen gezien de situatie en de belangen van – in dit geval – collega’s. HSP willen bijdragen aan het groepsgevoel!
Dit wordt opvallender als we kijken naar het tegenovergestelde; die situaties die HSP als onwerkbaar ervaren. In dat lijstje staat ‘betekenisloos werk’ heel hoog. Hoeveel werkgevers zouden eigenlijk aandacht besteden aan het definiëren van de bijdrage die hun werknemers leveren met hun werkzaamheden? Voor HSP is dit onderdeel echter van onomstotelijk belang. Als dat niet in orde is, missen zij een stuk van hun ‘beloning’.
Genoeg vrije tijd
In de derde plaats vinden veel HSP het belangrijk dat ze genoeg vrije tijd hebben. Dat is ook heel belangrijk omdat het hoogsensitieve brein veel energie gebruikt met zijn diepgaande verwerking. Regelmatig kwalitatief goede rust is dan ook heel belangrijk. Heb jij een fijne balans tussen werk, thuis en jezelf? Veel HSP vinden het in de praktijk moeilijk die balans te vinden. Uit de resultaten blijkt dat hoogsensitieve mensen zich inderdaad te weinig rust gunnen. Bijna twee derde (64%) zegt te weinig rust te nemen in ons onderzoek.
Kom op voor jezelf
Om weer goed in je vel te komen op het werk is het dus belangrijk dat je kijkt wat voor jou ideale werkomstandigheden zijn. Kijk daarbij niet naar wat anderen doen, maar voel goed wat jij nodig hebt. Wees vervolgens niet te bescheiden in het vragen om die omstandigheden. Je zult zien dat je werk weer een stuk leuker en bevredigender wordt.
Over Esther Bergsma
Esther Bergsma is expert Hoogsensitiviteit, sociaal-wetenschappelijk onderzoeker, spreker en auteur van Hoogsensitieve kinderen en Het hoogsensitieve brein. Zij richtte het online platform Hoogsensitief.NL op voor meer (h)erkenning voor HSP, vol met tips en blogs. Wil je nog meer over hoogsensitiviteit weten? Neem dan een kijkje op dit YouTube kanaal en Instagram-account.
Lees meer artikelen over hoogsensitiviteit:
Hoogsensitief? Dit is waarom jij meer rust nodig hebt dan anderen