stresshormoon cortisol

Hoe het stresshormoon cortisol invloed heeft op je nachtrust

Heb jij ook weleens last van slapeloze nachten? Dat kan komen doordat je een te hoog cortisolniveau hebt. Hormoonexpert Ralph Moorman legt uit wat de invloed is van het stresshormoon cortisol op je nachtrust.

Om goed in slaap te komen is het belangrijk dat het niveau van het stresshormoon cortisol laag is. Als de hoeveelheid cortisol laag is, weet het lichaam dat het ‘veilig’ is om te gaan slapen en maakt het de juiste dosis melatonine aan. Als de hoeveelheid cortisol te hoog blijft, maakt het lichaam onvoldoende melatonine aan om goed in te slapen.

Een te hoog cortisolniveau voor het slapengaan kan ontstaan door te veel activiteit, te veel licht laat op de avond en stress. Een tweede reden is een verstoord dagritme van cortisol, zoals bij bijnieruitputting (oftewel een burn-out na chronische stress).

Normaal gesproken piekt cortisol in de ochtend en is het niveau op zijn laagst wanneer je gaat slapen. Na een burn-out en bij chronische stress, maar ook bij nachtdiensten en onregelmatige werktijden kan dit ritme verstoord zijn. De hoeveelheid cortisol piekt dan niet meer in de ochtend, je wordt dan moe wakker, en je bent in de avond te energiek (te hoge cortisol) om goed te kunnen slapen.

Melatonine

Melatonine wordt gemaakt van het aminozuur tryptofaan in de pijnappelklier. Tryptofaan is onderdeel van eiwitten die we via onze voeding binnenkrijgen. Overdag, wanneer er voldoende daglicht en activiteit is, wordt tryptofaan omgezet in serotonine. Serotonine zorgt ervoor dat we ons overdag lekker en energiek voelen. Als het in de avond donker wordt en er is rust, dan wordt melatonine aangemaakt waardoor we slaperig worden en in slaap vallen. Onze hersenen houden ook een dagritme bij. Als we hiervan afwijken kan dit slaapproblemen geven, zoals bij jetlag.

Klik hier voor het boek ‘Hormoonbalans Voor Vrouwen’ van Ralph Moorman.

Volg Hormoonfactor via Facebook of Instagram.