fbpx

Deze 7 positieve en negatieve emoties hebben invloed op je slaap (en kun je veranderen)

Je herkent het vast wel. Na een drukke stressvolle werkdag wil je niks anders dan vroeg onder het wol kruipen en genieten van een heerlijke nachtrust. Dit gaat alleen niet helemaal zoals je had gepland: door de stress van werk heb je een onrustige nacht. Als je de volgende ochtend wakker wordt zijn die negatieve emoties eigenlijk alleen maar versterkt. Dit heeft een reden, slaap en emotie hebben namelijk een erg intieme relatie.

Emoties worden versterkt en we gaan ons labiel voelen door stress en een gebrek aan slaap. We voelen ons beter, ervaren meer positieve emoties en reageren beter op onvoorziene situaties als een we een goede nachtrust achter de rug hebben.

Negatieve emoties

Mensen met een onderbroken slaap zijn vaker boos, angstig, gespannen, agressief en sneller moe, daarnaast wordt het gevoel van irritatie en verwarring hoger. Slechte slaap wordt in verband gebracht met verminderd optimisme, minder sociaal zijn en lichamelijke klachten zoals pijntjes en ziektes. Ook is het makkelijker om natuurlijke prikkels negatief op te vatten, dit zet relaties onder druk en draagt ​​bij aan de vicieuze cirkel van slechte slaap en gezondheid.

De slechtste slapers onder ons worstelen met twee type slaap die zij niet of nauwelijks krijgen maar die wel erg belangrijk zijn: de remslaap (rapid eye movement) en de diepe slaap (slow-wave-slaap). De remslaap en de diepe slaap spelen een directe rol in depressie, angst en andere stemmingsstoornissen.

Welke emoties hebben nu een negatieve invloed op onze slaap?

Mislukking

Gevoelens van mislukking worden in verband gebracht met verminderde slaapefficiëntie, je totale slaaptijd en het remslaap percentage. Technieken om met gevoelens van mislukking om te gaan zijn onder meer het herformuleren van de term mislukking. Noem het in plaats daarvan gezond en normaal. Het is zelfs goed voor ons.

Spijt

Zoals je je misschien kunt voorstellen, wordt slaap verslechterd als ons schuldige geweten ons blijft klieren. Spijt kan bijzonder plakkerig en moeilijk te verwerken zijn. Onze hersenen hebben de neiging om zich gemakkelijker vast te houden aan het slechte dan aan het goede, vooral als we slaapgebrek hebben en het voelen van spijt niet altijd leidt tot goedmaking of verzoening.

Afzondering

Gebrek aan slaap en vermoeidheid kunnen leiden tot afgevlakte emotionele gezichtsuitdrukkingen en dit kan op zijn beurt leiden tot een verminderde verbondenheid tussen mensen. Als je jezelf authentiek kunt uitdrukken op een manier waarop mensen verbinding kunnen maken, worden sociale banden versterkt, de relaties verbeterd met als gevolg dat ook de slaap verbetert.

Angst en zorgen

Het ligt niet aan je verbeelding als je voor een examen of een operatie slechter slaapt. Zelfs een enge film voor het slapengaan kan je stemming verslechteren en de diepe slaap verminderen. Zorgen fragmenteren de slaap, verplaatsen de remslaap eerder in de slaapcyclus en vertragen ons vermogen om in slaap te vallen.

Welke emoties kunnen helpen bij het slapen en hoe kunnen we die vergroten?

Dankbaarheid

Dankbaarheid zorgt volgens velen voor een betere slaapkwaliteit. Hoe voeden we deze dankbaarheid? Een regelmatige dankbaarheidsoefening waarbij je na denkt over specifieke momenten die we waarderen kan helpen bij het slapen, zolang het maar oprecht wordt beoefend. Kijk wel uit, dankbaarheid kan averechts werken als het wordt afgedwongen. De tijd nemen en genieten van het goede op elk moment kan een belangrijk onderdeel zijn van dankbaarheidsoefeningen.

Vertrouwen

Goede slaap hangt samen met goede sociale steun, leren jezelf te vertrouwen en te eren wie je bent. Communiceer over je gevoelens tegenover anderen en stel je grenzen waarbij je op een respectvolle manier je gevoelens en wensen uit. Durf ja en nee te zeggen, of een misschien wanneer dat nodig is om vertrouwen bij onszelf en anderen op te bouwen.

Woede en zorgen

Woede en angst die op de juiste manier worden geuit, helpen bij het slapen. Slechte slapers hebben vaker te maken met het onderdrukken van emoties – ze proberen actief hun echte gevoelens te onderdrukken, wat resulteert is een slechte nachtrust.

 

Bron: psychologytodayWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF