Het is de Week van de Teek. Want ze zijn er weer: die behoorlijk gevaarlijke beestjes in het bos.
De zon is al lekker aan het schijnen en we gaan er meer op uit. De kinderen gaan weer buitenspelen en wij maken sneller van die mooie boswandelingen. Maar wat we tussen al het groen kunnen tegenkomen, is de teek.
Wat is een teek?
Teken zijn kleine, platte spinachtige beestjes van 1 tot 3 millimeter. Ze verschuilen zich in bomen, struiken, hoog gras of tussen dode bladeren. Ze komen het hele jaar voor, maar wanneer de temperatuur boven zo’n 7 graden komt, worden teken actief. De meeste mensen worden van maart tot en met oktober gebeten door teken.
Wat doet een teek?
Teken voeden zichzelf met het bloed van hun gastheer, dier of mens. Jaarlijks worden 1,3 miljoen mensen gebeten door een teek. Teken kruipen graag op ons lichaam om vervolgens in onze huid te kruipen en ons bloed als een bloedzuiger op te zuigen. Ze kruipen hierbij graag in warme plekken als de lies, knieholtes, oksels, bilspleten, achter de oren en in onze haargrenzen.
Gevaarlijk aan een tekenbeet is de ziekte van Lyme, een infectieziekte, die de beet kan geven. Circa één op de vijf teken is besmet met de bacterie, Borrelia Burgdorferi, die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Deze ziekte overkomt zo’n 25.000 mensen per jaar.
Symptomen van Lyme
De ziekte van Lyme is lastig vast te stellen, omdat symptomen wisselend zijn. Je kunt Lyme veelal herkennen aan de volgende symptomen:
- Verkleuring van de huid op de plek van de tekenbeet: een rode ring of blauwachtige vlek kan ontstaan.
- Koorts, hoofdpijn en spier- en gewrichtspijn.
- Andere vormen van intense pijn aan het lichaam als gewrichts-, zenuw- en hartklachten.
Heb je van (een van) deze symptomen last, neem dan direct contact op met de huisarts.
Hoe voorkom je een tekenbeet?
Belangrijk is het om jezelf regelmatig te controleren op tekenbeten, vooral als je je in een ‘groene’ omgeving hebt begeven. Je herkent de teek aan een zwart puntje op je huid. Door het bloedzuigen zwelt een teek op en wordt het donkere puntje groter.
Om tekenbeten te voorkomen kan je op het volgende letten:
- Blijf zoveel mogelijk op de paden en vermijd dichte begroeiing.
- Draag bedekkende kleding zoals dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek. Stop broekspijpen ook in uw sokken om een ingang voor teken te voorkomen.
- Gebruik een insectenwerend middel dat DEET bevat.
- Door lichte kleding te dragen, vallen teken beter op.
- Was je kleding voor minstens 30 minuten op 60 graden of stop het in de droger, dan gaan teken dood.
Tips bij een tekenbeet
Ben je gebeten door een teek dan is het van groots belang deze zo snel mogelijk te verwijderen. Hoe sneller, hoe beter! Om een teek te verwijderen, kan je een pincet of een speciaal daarvoor ontworpen tekentang gebruiken. Trek of draai, volgens de gebruiksaanwijzing van een tekentang, de teek rustig uit je huid. Ontsmet vervolgens de beetwond. Houd de beetwond tot 2 maanden na de beet in de gaten.