fbpx

Een tekort aan slaap maakt je dikker

Veel mensen hebben te maken met chronische vermoeidheid,  slecht in slaap vallen, onrustig slapen, wakker worden in de nacht, vaak naar het toilet moeten en vermoeid wakker worden. Het liefst nog even snoozen, omdat je niet goed uitgeslapen bent? Halverwege de dag een inzinking? Wellicht komt dit je wel bekend voor en behoor jij wel tot de 63% van de Nederlanders die aangeeft niet positief te zijn over je eigen slaapkwaliteit. En het vervelende is nog dat een tekort aan slaap je dikker maakt… Zou je dat anders willen? In deze blog deelt brein-expert, Charlotte Labee hiervoor een aantal tips.

Slapen is belangrijk

Het belang van slapen voor onze hersenen wordt door veel mensen onderschat, waarom is slapen zo belangrijk om je hersenen gezond te maken en te houden?  Gezonde hersenen betekent meer energie, fitter, gezonder, gelukkiger maar ook beter in je prestaties worden. Of dat nu op persoonlijk vlak of op zakelijk vlak is. Genoeg slaap betekent herstel voor je hersenen maar ook je lichaam. Gemiddeld hebben je hersenen 7-8 uur slaap nodig om te kunnen herstellen van alle data die je op een dag te verwerken krijgt. En dat is veel, veel meer dan onze overgrootouders te verwerken hadden. In de afgelopen 80 jaar zijn de prikkels die onze hersenen per dag krijgen, minimaal 20 keer meer geworden en dat is enorm veel.

Op korte termijn betekent slaap meer energie, beter geheugen en meer concentratie. Op lange termijn kan goed slapen het risico op hersenaandoeningen zoals depressie, beroerte en dementie verkleinen.

Hoe het komt dat zoveel mensen te maken hebben met slaapproblemen?

Daar zijn verschillende redenen voor; verkeerde voeding, hormoonhuishouding en neurotransmitter afgifte wat mede door je voeding en lifestyle niet op orde is, te weinig beweging, te weinig juiste ontspanning, gedachten, onrust in je hoofd, fysieke en mentale problemen. Krijg je voldoende vitamine en mineralen binnen? Voldoende zon, water? En hoe staat het met jouw stress gesteld? Negatieve stress kan een enorme probleemveroorzaker zijn, ook op het gebied van jouw nachtrust. De belangrijkste reden is dat de wereld ontzettend snel verandert en jouw hersenen dit niet kunnen bijbenen. We hebben te maken met een eeuwenoud systeem wat op een andere manier is ingericht dan hoe we onze hersenen vandaag de dag gebruiken. Wel is slaap voor je hersenen 1 van de belangrijkste dingen, daardoor zijn er momenteel ook zoveel slaap problemen. Het brein is oververmoeid en wordt verkeerd aangestuurd.

Onderzoeken wijzen bijzondere feiten uit

  • Een uurtje langer slapen verlaagt je vetpercentage met 3%.
  • Als je ’s nachts 5 uur of minder slaapt dan bouwt je lichaam meer vetreserves op dan wanneer je elke nacht 6 uur of meer slaap hebt, dus een tekort aan slaap maakt je dikker.
  • Meer slapen zorgt voor minder suiker behoefte en dus een gezonder voedingspatroon. Je hebt daardoor minder cravings.
  • Een gezond voedingspatroon zorgt voor een betere nachtrust.
  • 53% van de mensen beweegt niet voldoende overdag waardoor je minder goed slaapt.

Tips voor een betere slaap

  • 2 uur voor het slapengaan geen schermtijd meer.
  • 3 uur voor het slapen gaan geen eten meer.
  • Zorg dat je slaapkamer koud is, de beste temperatuur voor je slaapkamer is 18 graden. Zolang je voeten en handen maar warm zijn kun je goed in slaap vallen.
  • Zorg voor een donkere kamer, licht in de kamer, al is het maar een klein beetje, zorgt ervoor dat je melatonine naar beneden gaat en je lastiger in slaap komt.
  • Houd een vast slaap-ritme aan, dus iedere avond rond een bepaalde tijd in slaap en iedere ochtend rond dezelfde tijd weer op. Dit zorgt ervoor dat je hersenen aan dat ritme wennen en dit het beste voor je werkt.
  • Pistache noten zijn een natuurlijke vorm om meer melatonine aan te maken, waardoor je beter zult slapen. Een klein handje pistachenoten helpt jouw natuurlijke serotonine aanmaak al op gang te brengen.
  • Magnesium kan je helpen om rustiger in slaap te vallen en optimaal te resetten gedurende je slaap. Tauraat in de avond is dan de beste vorm.
  • Zorg voor voldoende verse zuurstof in je slaapkamer, soms is een luchtfilter nodig om een schone lucht in je slaapkamer te garanderen. Een raam open zetten betekent niet altijd dat er voldoende schone en goede zuurstof binnenkomt.

Charlotte schrijft meer over dit onderwerp in haar boek: Brain Balance. Benieuwd naar andere blogs van Charlotte? Vindt ze hier!

Over Charlotte

https://www.instagram.com/p/B5j4wgnAF5U/

Na een fikse burn-out kreeg Charlotte Labee verlammingsverschijnselen en belandde bijna in een rolstoel. Na nog flink wat tegenslagen op zakelijk en privégebied hervond zij haar geluk onder andere in het geven van lezingen. Ze volgde diverse opleidingen en trainingen, waaronder Orthomoleculaire opleiding, tot voedinsgexpert tot de verdieping in de neuroscience, NCE, NLP en BMR. Ze ontdekte dat de hersenen een grote rol spelen in de weg naar een happy life in balans. En daar is niks moeilijks aan. Met haar methode ontdek je wat jij nodig hebt om helemaal jezelf te kunnen zijn.



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF