fbpx

Eén op de twintig vrouwen heeft last van stemmingsstoornis PreMenstrual Dysphoric Disorder: ‘Voor hun menstruatie voelen ze zich depressief en herkennen ze zichzelf niet meer’

Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat één op de twintig vrouwen PMDD heeft. Elke maand komen deze vrouwen in een depressie terecht. Om aandacht en begrip te vragen voor PMDD maken Mette (20) en Nikita (19) de documentaire ‘Ben je ongesteld ofzo?’.

PMDD is een cyclische, op hormonen gebaseerde stemmingsstoornis, met symptomen die voorkomen tijdens de premenstruele fase van de menstruatiecyclus. Zo kan je last hebben van stemmingswisselingen, emotionele veranderingen, prikkelbaarheid, vermoeidheid of een depressieve stemming.

De feiten over PMDD op een rij:

-Eén op de twintig vrouwen heeft PMDD

-Vierendertig procent van deze vrouwen doet ooit een zelfmoordpoging

-Het duurt ongeveer twaalf jaar voor de juiste diagnose wordt gesteld

-Er is (nog) geen geneesmiddel voor PMDD

Sterke vrouwen

In de documentaire volgen Nikita en Mette twee vrouwen met PMDD in hun menstruatiecyclus: hoe ze van vrolijk en blij in een depressie belanden. ‘We willen laten zien hoe het is om met PMDD te moeten leven, omdat het zo’n grote impact op je leven heeft’, legt Nikita uit. ‘Een van deze vrouwen werkt fulltime en is moeder. Elke maand moet zij de knop omzetten om toch te gaan werken, terwijl ze eigenlijk naar eigen zeggen dood wil in die weken. Het is bizar hoe sterk je dan moet zijn. We willen dus ook geen zielig beeld neerzetten, maar laten zien hoe sterk deze vrouwen moeten zijn in een wereld waarin er weinig begrip is voor PMDD’, vult Mette aan.

Enorme impact

PMDD heeft een enorme impact op het leven van vrouwen. Ze voelen zich depressief en herkennen  zichzelf niet meer. Ze zijn twee verschillende versies van zichzelf: de vrouw die zich depressief voelt en de vrouw die gelukkig, vrolijk en blij is in de andere weken. Ze voelen zich ook vaak schuldig, bijvoorbeeld omdat ze er niet kunnen zijn voor hun gezin. Ze kunnen niet de moeder zijn waar ze van hadden gedroomd of het leven leidden waar ze van droomden.

Nikita en Mette hebben ongeveer negenendertig vrouwen met PMDD gesproken om zo veel mogelijk verhalen te horen te krijgen. Nikita: ‘We hebben zelf geen PMDD, waardoor we geen idee hebben hoe het is om hiermee te leven. Door zoveel vrouwen te spreken, konden we een goed beeld krijgen hoe het is om hiermee te moeten leven.’

‘Het is heel bijzonder hoe openhartig al deze vrouwen zijn en hun verhaal met ons wilden delen. Ze hebben echt vertrouwen in ons en willen heel graag helpen, hoe lastig ze het ook vinden om hun verhaal te vertellen. Ze zetten zich over deze angst heen, wat laat zien hoe belangrijk zij het vinden dat er een documentaire gemaakt wordt’, vertelt Mette. ‘Ik vind het zo bizar dat er zo veel vrouwen rondlopen die PMDD hebben, terwijl er zo weinig over bekend is. In het buitenland is er weleens onderzoek gedaan, maar in Nederland niet. Ondertussen is er een onderzoek gestart door PMDD in samenwerking met het Erasmus Medisch Centrum, maar die artsen doen dit vrijwillig en worden niet eens betaald’, legt Nikita uit.

Grote droom

Op 22 en 23 juni gaat de documentaire in première in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht. Nikita en Mette hopen dat veel mensen de documentaire te zien zullen krijgen. ‘Onze droom is om meer begrip en bekendheid rondom PMDD te creëren, dat kan alleen als veel mensen de documentaire zien’ vertelt Nikita. ‘Als we vertellen dat we een documentaire maken over PMDD weet bijna niemand wat het is. We hopen dat over een paar jaar, als je vertelt dat je een artikel maakt over PMDD, er geen vragen worden gesteld over wat het is, maar iedereen het gewoon weet’, vult Mette aan.’

Naast meer bekendheid en begrip creëren hebben ze nog een andere grote droom. ‘We zouden het heel leuk vinden als onze documentaire op televisie te zien zou zijn, want hoe mooi zou het zijn als veel mensen onze documentaire te zien krijgen. Ik durf er eigenlijk niet over te dromen, want het voelt zo groot, maar aan de andere kant moeten we ook gewoon een beetje kunnen dromen’, vertelt Mette enthousiast.

In dit artikel wordt gesproken over vrouwen, maar elke persoon die menstrueert kan PMDD hebben.



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF