fbpx

Vandaag, op de Internationale Dag van de Slaap, staat een goede nachtrust centraal

Het is vandaag de Internationale Dag van de Slaap. De dag waarop aandacht wordt gevraagd voor een goede nachtrust. Iets wat voor veel mensen een uitdaging is, terwijl een goede nachtrust juist zo belangrijk is en veel positieve gevolgen heeft.

Uit onderzoek van de Hersenstichting, Trimbos-instituut en IKEA Nederland blijkt dat een goede nachtrust voor veel mensen een uitdaging is. Zo geeft 63 procent van de Nederlanders aan niet tevreden te zijn met hun slaapkwaliteit, maar geen maatregelen neemt om dit te verbeteren. Zo ligt 80 procent van de Nederlanders met een beeldscherm in bed en drinkt 66 procent cafeïnehoudende dranken vlak voordat ze gaan slapen.

Waarom is een goede nachtrust belangrijk?

Een goede nachtrust heeft op de korte en lange termijn positieve gevolgen. Zo zorgt goed en voldoende slapen ervoor dat je uitgerust bent en genoeg energie hebt. Maar ook dat je lekkerder in je vel zit en je je beter kunt concentreren. Ook op de lange termijn zitten er veel voordelen aan goed slapen. Het verkleint namelijk de kans op aandoeningen zoals dementie, depressies, hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas. Genoeg redenen dus om ervoor te zorgen dat je een goede nachtrust hebt.

Vier tips voor een betere nachtrust

  • Lig je vaak wakker van het piekeren? Plan dan dagelijks een moment waarop je even mag piekeren. Schrijf al je emoties, angsten, twijfels of irritaties op. Doordat je hier overdag al over na hebt gedacht, hoeft dit ’s avonds niet meer en kan je ontspannen gaan slapen. 
  • Beweeg voldoende en blijf overdag actief. Hierdoor is je lichaam ’s avonds moe en val je makkelijker in slaap. 
  • Vermijd cafeïne en alcohol laat op de avond. Het zorgt er namelijk voor dat je pas laat in slaap valt en je slaapt er korter en onrustiger door.
  •  Door elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan, wordt jouw slaappatroon regelmatig. Dit helpt je om ’s avonds makkelijk in slaap te komen en ‘s ochtends beter wakker te worden.

 Door elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan, wordt jouw slaappatroon regelmatig. Dit helpt je om ’s avonds makkelijk in slaap te komen en ‘s ochtends beter wakker te worden.

Nooit meer niet slapen, de ultieme gids voor slechtslapers

Heb je aan bovenstaande tips nog niet genoeg en wil je nog beter slapen? Lees dan het boek ‘Nooit meer niet slapen, de ultieme gids voor slechtslapers’. Schrijver en voormalig slechtslaper Jelmer Jepsen en psychiater en somnoloog Alexander van Daele leggen aan de hand van wetenschappelijke inzichten, praktische tips en anekdotes uit wat slapeloosheid is, hoe het ontstaat en wat je eraan kan doen.

Bron: de Hersenstichting



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF