fbpx

Doe mee met Hannelore: ‘Eten is zo’n sociaal gebeuren, en dan moet je afvallen’

Het eind van het jaar is hét moment om goede voornemens te maken en dat geldt ook voor Hannelore. Ze is al goed op weg met sporten en gezond eten, maar sommige aspecten van haar nieuwe levensstijl vallen haar toch nog verrassend zwaar. ‘Het grootste probleem is dat eten zo’n belangrijke rol speelt in ons sociale leven. Want samen eten zorgt voor verbinding, gezelligheid en ontspanning en mensen gunnen je zo’n genietmoment, dus dan kun je soms écht geen nee zeggen… Of toch wel?’

 

Lees de blog van Hannelore: ‘Eten is zo’n sociaal gebeuren’

Als je hebt besloten om gezonder, fitter en sterker te worden, ligt er waarschijnlijk een lange weg voor je. Met beren. Die beren zijn vermomd als vrienden, collega’s, reclames, maar ook als verdrietige dagen en gezellige etentjes. Die beren zijn de momenten dat je extra sterk moet zijn, omdat het zo gezellig/logisch/nodig/onvermijdelijk/sociaal is om tóch toe te geven aan de verleiding van dat gebakje/broodje kroket/5-vijfgangendiner/glas champagne…

Een paar voorbeelden van lieve, maar moeilijke beren op de weg. Die ene vriendin die zegt dat ze urenlang in de keuken heeft gestaan voor die ultieme taart voor haar verjaardag, je collega die alle naaste collega’s trakteert op een etentje of je moeder die de chocolaatjes meeneemt waar je vroeger altijd zo dol op was. Zeg daar maar eens nee tegen! Natuurlijk moet je af en toe lekker kunnen snoepen, want het leven moet wel leuk blijven. Maar als ik mijn eigen leven als uitgangspunt neem, zijn er wekelijks minstens tien beren op de weg. Drukke boel.

Zo moeilijk

Je mag best weten dat ik het soms moeilijk vind om leuk mee te doen met die mannen bij de radio, terwijl ik toch mezelf blijf. Als enige vrouw tussen de mannen beland je toch vaak in een bepaalde vorm van humor, die niet altijd overeenkomt met hoe je zelf in het leven staat als vrouw of moeder. Tenminste, dat is mijn ervaring. En heus, ik zou niet anders willen hoor, want vaak is het juist heerlijk om tussen die mannen te zitten en ik lach me elke dag weer kapot. Maar als je het gevoel hebt dat je toch een stapje harder moet lopen om ergens écht bij te horen, is het natuurlijk niet slim om je te onttrekken aan hèt ultieme sociale smeermiddel: eten.

De laatste tijd hadden we een paar keer per week snacks in de radiostudio tijdens de uitzending, dat weet je als je wel eens luistert of Instagram in de gaten houdt. En elke keer, terwijl iedereen om me heen zit te genieten en er wordt gepraat over hoe lekker het is, kruip ik het liefst onder een steen. Zó moeilijk om al dat lekkers te weerstaan! En dus niet alleen omdat het zo lekker ruikt, omdat je écht trek hebt, iedereen om je heen het wel eet en er met je neus bijna bovenop zit, maar vooral vanwege het sociale aspect. Vaak vlucht ik zelfs even naar de wc uit pure ellende, zodat ik niet alleen mentaal maar ook fysiek afwezig ben.

Als mijn man ’s avonds naast me op de bank een zak chips opentrekt als we net gezellig een film willen gaan kijken, krijgt hij soms de wind van voren. Ja halloooo, mag ik érgens een beetje steun krijgen? Dat is niet leuk van mij, ronduit onaardig eigenlijk, maar ik ben ook maar een mens. Kwaad ga ik dan in bed liggen met een boek, zodat hij lekker zijn gang kan gaan. Weg, gezellig avondje! Dat gebeurt niet altijd hoor, maar soms na een zware dag vol andere beren kan ik er gewoon even niet meer tegen.

Mijn vriendinnen steunen mij gelukkig wel fantastisch, maar toch gaat het ook daar nu een beetje fout. Onder het mom van ‘met Kerst ga je wel lekker eten, toch?’ heb ik inmiddels vijf chocoladerepen, twee flessen champagne, bonbons, een brownie en koekjes gekregen. Superlief natuurlijk, maar het is wat veel in combinatie met het geplande kerstdiner én de koekjes die ik heb beloofd samen met mijn jongste dochter te gaan bakken. Als het allemaal een beetje verdeel kan ik echt dágenlang snoepen en dat is niet de bedoeling, want ik ben net zo goed bezig. Na mijn halve dag snoepen op Pakjesavond ben ik immers goed teruggeveerd, maar of me dat ook tijdens de lange-lockdown-kerstvakantie gaat lukken…?

Verrassend veel beren op de weg dus. Maar weet je dat? In 2021 ga ik ze niet meer vermijden. Ik lach naar ze, geef sommige beren een dikke knuffel, ik leg desnoods uit waarom ik ze passeer en ga gewoon dóór. Die beren kunnen er immers ook niets aan doen dat ze mijn zelfgekozen weg zo zwaar maken. En ach, af en toe stoppen voor zo’n beer maakt het ook wel weer gezellig.

Doe mee!

Zou jij net zoals Hannelore ook wel fitter en slanker willen worden? Je kunt meedoen met Hannelore via het leefstijlprogramma Fit in je lijf! Check de info op onze site

Bekijk ook deze b(v)logs van Hannelore:

Doe mee met Hannelore: ‘Hoe zou mijn leven eruit zien als ik was getrouwd met Arie Boomsma?’

Doe mee met Hannelore: ‘Ik wil een keer een ouderwetse baaldag’

 

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF