fbpx

Manifest voor de vrouw: ‘Jouw tijd is nu’

Maak kennis met onze nieuwe expert Chantal de Mol, een gerenommeerd spirituele coach en therapeut met meer dan twintig jaar praktijkervaring. In haar werk en haar boek De Dienstmaagd neemt ze vrouwen mee op reis, waar thema’s als liefde, verlies, please-gedrag en impactvolle keuzes centraal staan. Speciaal voor de lezers van WENDY schreef ze een manifest voor de vrouw van nu. Want er zijn verhalen die een nieuwe wereld voor ons kunnen openen. Dit manifest is er voor jou. Het is tijd om voor jezelf te kiezen.


Manifest voor de vrouw

Ik zie het telkens weer gebeuren: opveren, opstaan, opnieuw geboren worden, groei en bloei. Ik heb het over de mens. Een scheiding, verhuizing, ziekte, burn-out, zorgen om een kind, verlies van een dierbare of faillissement, gebeurtenissen die je vast kunnen zetten. Het leven verrast je en daagt je uit. En ineens weet je het allemaal niet meer. Welke kant moet je op? Wat kun je doen? Hoe kom je er doorheen? Komt het nog wel goed? Het komt goed, misschien anders dan voorheen.  De mens beschikt over een wonderbaarlijk grote kracht, ik zie het steeds weer gebeuren.

Je zorgt al jarenlang, werkt hard en doet wat iedereen van je verwacht. Je wil niemand teleurstellen. Je kijkt hoe anderen het doen, je luistert naar wat anderen vinden, je denkt wat anderen goed voor jou zullen vinden. Zo leven naar de buitenwereld is niet jouw leven, van jouw ware zelf, maar het leven van een ander leven. En dat kan een last zijn, iets dat onrustig in je zeurt.

Wat je ook meemaakt, het nodigt je uit om je eigen weg te leven, je eigen keuzes te maken. Of je nu rouwt, eenzaam bent, ongelukkig bent of voor een belangrijke keus staat. Iedere situatie nodigt je uit trouw te worden aan jezelf. Trouw naar jouw eigen gevoelens, dromen, verlangens en trouw om jouw eigen weg te gaan volgen. Meer jezelf te worden.

Ruim twintig jaar begeleid ik met name vrouwen op hun spirituele pad. Wanneer je lastige, vervelende of verdrietige dingen in je leven tegenkomt, zoek je de weg eruit. Je wil die kracht in jezelf vinden.

Dat is de natuurlijke intelligentie achter het proces van groeien en bloeien. Wanneer jij jezelf dit toestaat, dan ga je zo sterk en zelfverzekerd in het leven staan. Dan straal je aan alle kanten.

Je hoeft niet eerst iets ergs mee te maken om deze kracht in jezelf te vinden. Iedereen kan dat.

De lente wordt geassocieerd met vernieuwing, wedergeboorte en groei. Het mooie weer heeft zich al een paar keer in volle glorie laten zien. Dat doet wat met je. Je krijgt zin om naar buiten te gaan, je te koesteren in de zon, je verlangt naar de langere dagen en warme avonden. Voelen dat je leeft, kriebels in je buik, wat je ook meemaakt.

Wil jij jezelf dit jaar ECHT deze lente gunnen? Alles wat jou niet meer dient achter je laten? Verlang je naar meer voluit leven en minder piekeren, pleasen en zorgen? Lekker in je vel zitten in plaats van vastzitten?

Scrub je oude huid af, dans in de lentezon. Laat de energie van de winter achter je en daal af in jezelf. Daar waar jouw echte ik, dat meisje dat je eens was, nog steeds aan het wachten is om meer in die kracht te gaan staan. Bereid jezelf voor om deze zomer de vruchten te gaan plukken van de zaadjes die je nu plant.

Hoe?

Wees je bewust dat ook jij in seizoenen leeft. De 4 seizoenen in een jaar nodigen je uit om naar buiten te gaan en weer naar binnen. Dat wat je meemaakt doet je naar binnen gaan en dan weer naar buiten. Even stilstaan, wat gebeurt er? Neem de verantwoordelijkheid voor je eigen leven en je eigen geluk.

Hoe dan?


Durf om hulp te vragen

Wij vrouwen zijn er sterren in om te zorgen voor anderen, hard ons best te doen, te pleasen, alle ballen in de lucht te houden en te denken dat we het allemaal wel alleen kunnen. ‘Help mij’, zijn de krachtigste woorden die je uit kunt spreken. Of dat nou naar je vriend of leidinggevende is, je hulp, arts, zus, collega of moeder is. Je kunt ook hulp vragen aan specialisten, therapeuten en coaches. Niemand hoeft het alleen te doen. Ook jij niet.

Stop met pleasen en stel grenzen

Het zit duizenden jaren in ons vrouwen om te pleasen. Zo lang. Die energetische wortels hebben we nog steeds. Daar zijn we ons in deze tijd steeds bewuster van, ze houden ons gevangen. Pleasen is het leven van een ander leiden en niet dat van jezelf. Altijd maar doen wat anderen het beste voor jou vinden en voor je het weet ben je 55 en doe je nog steeds niet wat jezelf nou eigenlijk al zo lang wil. Wat helpt is grenzen stellen. Nee zeggen als je voelt dat je het niet wil. Ja zeggen wanneer je voelt dat het goed en fijn is voor jou. Neezeggen tegen een ander is ja zeggen tegen jezelf. Voel waar je grens ligt, waar voelt het nog goed en waar niet meer. Wees trouw aan wat jij zelf wil.

Luister naar je gevoel

We zijn opgevoed met ons denken en onze intelligentie wordt in deze samenleving beloond. Hoe hoger en langer we studeren hoe beter. Maar daarmee ondermijnen we ons gevoel. En juist ons gevoel is zo belangrijk om te leren wat goed voor je is en wat niet. Je lichaam is het grootste orgaan dat je hebt en niet voor niks: Je lichaam geeft de hele dag door signalen. Koude rillingen, een dicht geknepen keel, hartkloppingen, een steen op je maag, een warm gevoel, vlinders in je buik, ontspanning. Door meer naar dit gevoel te luisteren kom je meer thuis in jezelf en voel je je sterker. Ook vind je meer de weg die bij jou past, want jouw lichaam geeft telkens tekens of het goed is of niet. Je gaat je pas beter voelen wanneer je beter wordt in voelen.

Wat wil je meer loslaten

Je voelt je al snel verantwoordelijk en ik zie het in mijn praktijk vaak gebeuren dat er veel op de schouders genomen wordt wat eigenlijk helemaal niet jouw verantwoordelijkheid is. Projecten van collega’s, zorgen voor anderen, taken in een familie of gezin, extra diensten overnemen van collega’s. Het is niet altijd nodig en ook niet allemaal nodig. Kijk eens goed wat wel of niet bij jou hoort, dat scheelt een heleboel in jouw energie.

Welke droom wil je nu eindelijk aandacht geven

Naarmate je ouder wordt kun je bezig zijn met dingen waar je eigenlijk niet voor had gekozen. Jouw leven had je je toch echt anders voorgesteld. Dat kan natuurlijk, verandering hoort bij het leven. Maar wat als je vroeger een droom had en die nooit hebt waargemaakt? Zou je later spijt hebben? Dromen hebben jouw passie. Wil je meer energie en geluk voelen dan is je droom waarmaken een enorme bron van dat geluk en energie. Je bent nooit te oud om dat te doen. Sta er eens bij stil of dat wat je doet ook echt bij je past. En, hoe zit het met die droom?

De natuur ons keer op keer het voorbeeld dat we, na de winter, weer de lente vinden. Dat het dode hout van de bomen toch weer vruchtbaar groen wordt. Zo is het ook met jou. Na de winter komt de lente. Geen dal zo diep en donker dat je er nooit meer uit komt. Er wil iets in jou tot groei en bloei komen.

Zie deze lente als een nieuw begin, voor jou. Opstaan in jouw eigen kracht. Laat los wat anderen van jou vinden of moeten vinden, word trouw aan wat jij wil. Wat de natuur laat zien, zit ook in jou. De pop in de cocon die eindelijk als vlinder gaat vliegen.

Lente, opstaan, vernieuwen, opnieuw geboren worden, begin gewoon nu, vandaag, op dit moment. Wacht niet langer en gebruik deze lente om echt een grote voorjaarsschoonmaak te houden in jouw leven. Het wordt nu echt tijd voor jou.’


Chantal de Mol is naast gerenommeerd spiritueel coach en therapeut ook bestsellerauteur van het boek De Dienstmaagd en is ze co-auteur van “The Spirit of Survivors” (auteur Sarah Elle). Binnenkort verschijnt De Dienstmaagd ook in het Engels. Chantal woont in Zeeland en Portugal, is moeder van drie volwassen kinderen en heeft ruim dertig jaar ervaring in het huwelijk.

www.chantaldemol.com

Foto: Angelique LapréWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF