fbpx

Dit kun je doen tijdens de Nationale Week Zonder Vlees

Heerlijk, een biefstukje op z’n tijd. Maar deze week is het de Nationale Week Zonder Vlees. Kan jij het aan? Door zeven dagen geen vlees te eten bespaar je 101 liter water, ongeveer 79 kilometer rijden met een gemiddelde auto en 770 gram vlees. Kom maar op met die week zonder vlees!

1 Lees je in

Voordat je begint met een week zonder vlees, is het handig om meer te weten te komen over het eten van geen vlees. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen een vegetariër, een veganist en een pescotariër? De Nationale Week Zonder Vlees heeft een eigen magazine uitgegeven vol met tips hoe je kan beginnen aan je vleesvrije week. Als je jezelf de vraag stelt, wat je vanavond gaat eten, begin dan niet met denken vanuit het stuk vlees. Bedenk eerst met welke koolhydraatbron of groente je wilt koken. Op deze manier laat je het stuk vlees makkelijker weg.

2 Probeer nieuwe recepten uit

Bijna alle supermarkten doen mee aan de Nationale Week Zonder Vlees en hebben allerlei leuke aanbiedingen op het gebied van vleesvervangers. Probeer eens wat uit en maak de lekkerste gerechten. Vleesvervangers kunnen ook peulvruchten zijn en deze kunnen zeker een toevoeging zijn voor je gerecht. Bekijk bijvoorbeeld de lekkere  Buddha Bowl met gegrilde avocado, groene asperges en kikkererwten van Vytal!

3 Kijktips

Wil jij meer weten over de impact van vlees op het klimaat of op dieren? Bekijk dan deze kijktips voor een uitgebreide uitleg.

  •  A Life on Our Planet David Attenborough vertelt je in deze documentaire alles over de evolutionaire geschiedenis van het leven op aarde. Daarnaast laat hij zien wat zijn visie is op de toekomst.
  • Cowspiracy: The Sustainable Secret gaat over de bio-industrie. Voor veel mensen is dierenleed een reden om geen vlees meer te eten. In deze documentaire krijg je een beeld hoe de bio-industrie de natuurlijke hulpbronnen op aarde vernietigen.
  • In What the Health wordt het verband tussen voeding, ziekte, miljarden euro’s die op het spel staan in de zorg, de farmaceutische sector en de levensmiddelenbranche onderzocht.
  • Meat the truth is een spraakmakende documentaire, gepresenteerd door Marianne Thieme. Veel documentaires gaan over de problematiek rondom de opwarming van de aarde. In deze film wordt ook één van de grootste oorzaken belicht, die normaal buiten beschouwing wordt gelaten, de veehouderij.
  • #Powerplant is ook een Nederlandse documentaire, die vooral ingaat op de relatie tussen klimaatverandering en vleesconsumptie.

4 Live Q&A

Op zondag 14 maart om 10.00 uur organiseert initiatiefnemer Isabel Boerdam een Webinar voor al jouw vragen. Is een week zonder vlees je goed bevallen en wil je vaker vegetarisch eten? Of wil heb je nog vragen over gezondheid in combinatie met vlees? Zij weet het antwoord.

Maar wat doet het stoppen van vlees eten eigenlijk met je?

1. Je valt af

Uit een onderzoek van de George Washington University School of Medicine in Washington (Verenigde Staten) blijkt dat omnivoren (alleseters) die vegetariër worden – en die niet met hun calorieën bezig zijn of ineens anders gaan bewegen – ongeveer 4 kilo afvallen.

2. Je darmflora veranderen

Je bent wie je eet, zeggen ze wel eens. En dat geldt ook voor je ingewanden, zoals je darmen. Die reageren nou eenmaal op wat je eet. In 2014 werden de darmflora van vegetariërs, omnivoren en veganisten onderzocht. En ja, er waren verschillen. Het grootste verschil bestond tussen de omnivoren en veganisten. Onderzoekers  van de City University in New York zagen dat de darmflora van veganisten meer beschermende delen hadden.

3. Je krijgt een gebrek aan sommige voedingsstoffen

Als je vegetarisch of veganistisch eet, heb je een uitgebalanceerd dieet nodig. Want zonder vlees loop je risico te weinig ijzer, vitamine D en B12 binnen te krijgen. Wat je dan het beste kunt eten? Peulvruchten, zoals bonen en linzen, noten, fruit, bladgewas (zoals kropsla en broccoli), volkoren producten en granen. Vitamine B12 zit vaak in gist, ontbijtgranen of sojaproducten. Vitamine D vind je onder meer in ei en melkproducten.

 4. Het risico op kanker kan dalen

Vooral bewerkt vlees kan, volgens de World Health Organisation, waarschijnlijk de kans op kanker doen toenemen. Als je al twee plakjes (50 gram) ontbijtspek per dag eet, neemt de kans op darmkanker toe, zeggen de onderzoekers. Maar word maar niet meteen ongerust – hoewel het serieus genoeg is – niet iedereen krijgt het: 1 op de 100 mensen van de mensen die bewerkt vlees eet. Maar ja, je zóu het maar zijn …

5. De kans op hartziekten kan verminderen

Onderzoekers zien ook dat het eten van rood vlees te maken kan hebben met hartfalen. Een bestanddeel van vlees, carnitine, zet een paar reacties in werking die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van hartziekten.

Lees meer over gezondheid:

Hoe gevaarlijk is buikvet en hoe kom je ervan af?

Nieuw onderzoek: moet je gelukkig zijn om van die slapeloze nachten af te komen?

5 voedingstips voor hoogsensitieve personen voor een gebalanceerd leven



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF