fbpx

Nieuw onderzoek: moet je gelukkig zijn om van die slapeloze nachten af te komen?

Ken jij het? Die eindeloos lange nachten waarin je niet in slaap kan komen? En hoe lekker die goedbedoelde slaapthee ook mag zijn, of die heerlijk ruikende lavendelkaars, ze helpen je niet om te slapen. Bijna een kwart van de Nederlanders herkent deze slapeloze nachten. Zo ook Bregje Hofstede. Tien jaar lang kampte ze met insomnia, slapeloosheid. Ze besloot onderzoek te doen naar haar slechte nachtrust en schreef er een boek over genaamd Slaap vatten. Wat bleek? Je moet gelukkig zijn om heerlijk te kunnen slapen.  

De slapeloosheid waar Bregje elke nacht weer mee te maken kreeg, brak haar op. In een artikel in Het Parool vertelt ze wat haar drijfveer is geweest om het boek Slaap vatten te schrijven. ‘Wakker liggen is een totaal zinloze manier om je tijd te besteden, en ik vond het prettig om daar iets zinvols van te maken door het te gebruiken, uit te pluizen, en het vervolgens te kunnen ­delen op een manier die misschien andere slapelozen iets kan bieden.’

Wake-up call

Bregje kwam er in haar onderzoek achter dat omgevingsfactoren een grote rol spelen bij het slapen. Je eigen bed is een soort rustplekje voor jezelf, maar wanneer je in je hoofd nog te druk bezig bent met alle hectiek van de afgelopen dag, zal je nooit die rust vinden die je nodig hebt. Sterker nog, je krijgt zelfs de tijd om er alleen maar meer over te gaan piekeren. Denk bijvoorbeeld aan de zorgen die je kan hebben over een familielid, of over je financiële situatie. Daar kan een groot glas slaapthee niet tegenop. ‘Verander niet je lifestyle, als je merkt dat die tips slapeloosheid niet verhelpen, maar verander je leven. Slapeloosheid kan ook een signaal zijn dat je iets moet veranderen aan de context.’ Volgens Bregje is het dus belangrijk dat je gaat kijken naar hetgeen wat je wakker houdt in de nacht. Het is een soort wake-up call die je eraan herinnert dat je iets moet veranderen aan dat waar je je zo zorgen om maakt. En als jij je zorgen weet weg te halen, zal je een gelukkig mens zijn.

Gelukkig?

Slaapexpert Winni Hofman ziet zeker een kern van waarheid in het onderzoek van Bregje. ‘Piekeren voor het slapen gaan heeft inderdaad een negatieve invloed op je slaap. Door te piekeren kan het veel langer duren om in slaap te vallen. Daarnaast kan het er ook voor zorgen dat je vaker wakker wordt in de nacht en wakker zult blijven.’ Het is dus volgens Winni en Bregje belangrijk om eerst de oorzaak te onderzoeken van je slapeloze nachten. Probeer die oorzaak te tackelen, ook al zal dat niet altijd even makkelijk gaan.

Toch heeft Winni twijfels over het onderzoek. ‘Wat is de definitie van gelukkig zijn? Hoe gelukkig zou je moeten zijn om goed te kunnen slapen? Dat is wel iets wat ik mij afvraag.’ Het is daarnaast niet altijd mogelijk om je zorgen weg te halen. Je kan je bijvoorbeeld zorgen maken over je moeder die ernstig ziek is. En hoe graag je het ook zou willen, je kan die ziekte niet van haar afnemen. En dat maakt slapeloosheid zo lastig.

Tips

Gelukkig zijn er volgens Winni een aantal dingen die je kan doen om er toch voor te zorgen dat je beter zal slapen. Door deze tips te volgen zullen je zorgen natuurlijk niet weg gaan, maar het helpt je wel om ze even te vergeten en om in een slaapmodus te komen.

1. Creëer een slaapritme

‘Dit is mijn nummer één tip. Het is zo belangrijk om een slaapritme voor jezelf te creëren. Hiermee zorg je er namelijk voor dat je lichaam gaat wennen aan de tijden die jij hebt aangehouden. Zo wordt je sneller moe en val je makkelijker in slaap.’

2. Neem een uur voordat je gaat slapen rust

‘Neem een uur voordat je gaat slapen rust. Hiermee bedoel ik niet dat je niks meer kan doen, maar ga niet sporten en nog even iets voor werk doen. Door echt die rust te nemen met bijvoorbeeld een interessant boek, zal je sneller moe worden.’

3. Bedenk een slaapritueel

‘Door het hebben van een slaapritueel kom je makkelijker in het proces van slapen. Denk bijvoorbeeld aan het wandelen met de hond voordat je gaat slapen, of het drinken van een beker melk. Door deze activiteiten specifiek te doen voor het slapen gaan, zal je dit linken aan het slapen.’

Podcasts, apps en boeken

Naast de tips van Winni zijn hieronder een paar slaapverwekkende podcasts, apps en boeken. Deze samengestelde lijst van Het Parool is ideaal om beter te kunnen slapen.

  • De podcast Sleep with me, met onbegrijpelijke, slaapverwekkende uiteenzettingen over de meest gekke onderwerpen (When Dumplings Fly) is al meer dan 70 miljoen keer gedownload. Van dezelfde maker, Drew Ackerman, is Game of Drones, waarin episodes van Game of Thrones op dodelijk saaie wijze worden naverteld.
  • In de podcast Sleepy praat radioproducent Otis Gray je in slaap met zijn warme bariton door hoofdstukken voor te lezen uit klassiekers als Peter Pan, Moby Dick en Little Women.
  • Atmosphonic biedt een uur lang geruststellende geluiden, zoals een fontein met tjilpende vogeltjes, opgenomen in een Engelse tuin. Van deze geluiden zal je een gelukkig gevoel krijgen.
  • Van dit boek ga je beter slapen is een boek van slechte slapers en journalisten Catelijne Elzes en Deborah Freriks. Een humoristisch verslag van hun zoektocht naar beter slapen. Ze testen onder andere een slaaprobot en wietolie.
  • De app Sleep Better van de ­makers van hardloop-app Runtastic geeft inzicht in je slaapcyclus en helpt je je slaapgewoontes verbeteren. Gratis te downloaden in Google Play Store en Apple App Store.

Wil je meer tips om beter te kunnen slapen? Klik dan hier.

Het boek Slaap vatten van Bregje Hofstede is te koop bij de boekhandel, maar kan ook via deze link besteld worden.

Meer informatie over het werk van Winni Hofman als slaapexpert kun je hier vinden.

 

 



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF