fbpx

Deze voeding is gezond voor je brein

Onze blogger Charlotte Labee is brain balance expert en heeft als missie mensen aan een gelukkige mindset en gezonde voeding te helpen. In deze blog vertelt Charlotte over het belang van juiste voeding en de invloed van goede voeding op je hersenen.

Voeding, we weten inmiddels allemaal wel dat de juiste voeding belangrijk is voor onze gezondheid. Maar dat de juiste voeding jouw mentale geluk beïnvloedt, daar weten we nog maar weinig over. Steeds meer onderzoek wordt ernaar gedaan, steeds meer wetenschappers verdiepen zich in voeding voor ons brein.

Door de groeiende bevolkingsaantallen neemt de vraag naar voedsel nog altijd toe, (er is de laatste tijd veel over te doen in het nieuws) maar dat geldt in het bijzonder voor de vraag naar specifieke voedingssoorten. Met name de categorie brainfoodis is populair en ik geloof dat dat de komende jaren alleen maar verder zal gaan ontwikkelen en groeien. Er is steeds meer interesse in dit onderwerp, dat merk ik tijdens mijn lezingen maar ook door de vragen die ik vaak online gesteld krijg op mijn social media kanalen. Misschien heeft het ermee te maken dat er steeds meer (mentale) problemen ontstaan.

Toekomst

In de toekomst gaat brainfood een steeds grotere rol spelen in de samenleving. In landen als Japan zijn zelfs complete voedingsafdelingen speciaal ingericht voor betere hersenfuncties. Ik denk dat de eisen die we gaan stellen aan voeding de komende jaren alleen maar meer en meer gaan worden, een aantal jaar geleden was biologisch nog nieuw, vegetarisch was ‘lastig’, en was je ‘vegan’ dan was je een ‘geitenwollen sok’. Nu is dit alles hot and happening.  Brainfood gaat de nieuwste trend worden de komende jaren.  Wat nu nog nieuw is, zal over een paar jaar vanzelfsprekend zijn.

Weet jij eigenlijk hoe belangrijk voeding is voor je brein?

Typische brainfoods kennen we allemaal, zoals het aloude studentenhaver dat het concentratievermogen zou bevorderen tijdens het leren voor zware examens. Maar tegenwoordig zie ik voeding in een bredere context. Het gaat dan namelijk om alle voedingsmiddelen die je brein helpen om in algemene zin goed te kunnen functioneren. Je brein heeft iedere dag minimaal 45 voedingsstoffen nodig om überhaupt goed te kunnen functioneren.

Verkeerde voeding

Wanneer we verkeerde voeding eten (denk aan suikers, meel, verpakte en bewerkte voeding, frisdranken, alcohol) die het functioneren van onze hersenen in de weg zitten, ontstaat er disbalans in het brein waardoor bepaalde hersenfuncties op den duur niet meer goed kunnen functioneren. Je kunt vergeetachtig worden, een korter lontje krijgen, je vermoeid voelen, hoofdpijn, last van je darmen, slecht slapen, je minder gelukkig voelen, nerveus of opgejaagd voelen. Dit start allemaal in je centrale zenuwstelsel, waar je darmen, je microbioom zich aan verbinden. Je microbioom zorgt namelijk voor de aanmaak van een groot deel van je neurotransmitters.

Gelukshormoon

Zo wordt er bijvoorbeeld 90% van de serotonine aangemaakt in je darmen. Serotonine is één van de gelukshormonen die we kennen. Je kunt d.m.v. de juiste voeding de aanmaak van neurotransmitters en / of hormonen beïnvloeden. Het is soms niet te bevatten hoeveel invloed deze neurotransmitters en hormonen ons humeur, stemming, prestaties en geluksmomenten beïnvloeden. Kortom de gezondheid van je hersenen. Welke voeding kun je het beste gebruiken om je neurotransmitters te beïnvloeden en daarmee een gezond brein mogelijk te maken? Hieronder geef ik een aantal handige en concreet toepasbare tips, welke je vanavond al kunt gaan toepassen. En het mooie is met voeding: dit is direct merkbaar, want voeding is namelijk directe informatie voor jouw cellen. En aangezien jij uit miljarden cellen bestaat wil je liever maar goed voor je cellen zorgen.

Groenten

Vaak denken we dat we wel voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen die belangrijk voor ons zijn, maar is dat wel zo? De gemiddelde Nederlander eet blijkbaar zo’n 130 gram groenten per dag, voor een gezond brein hebben we zeker wel  500 tot 800 gram groenten nodig.

Laatst hoorde ik nog iemand zeggen: ‘Ik heb vandaag gesport, dus kan ik alles eten wat ik wil’. Sporten is geweldig! Dat is ook een onderdeel van een gezond brein, maar sporten om daarna alles te kunnen eten? Ik hoor dus nooit iemand zeggen: ‘Ik heb nu alles gegeten wat mijn brein echt nodig heeft en daarom zit ik zo lekker in mijn vel.’

Tips voor een goed werkend brein met voeding:

  1. Bloemkool versterkt je geheugen. Deze groente bevat choline, een vorm van vitamine B die helpt bij de ontwikkeling van je hersenen.
  2. Bieten geven je hersenen energie. Deze groente is nitraatrijk, werkt daardoor bloeddrukverlagend en stimuleert de bloeddoorstroming en de toevoer van de energie naar de hersenen, waardoor je cognitieve functies (hersenfuncties) beter voor je gaan werken.
  3. Kurkuma zorgt voor de productie van nieuwe hersencellen en helpt bij de aanmaak van de serotonine. In dit kruid zit een enorm sterke antioxidant namelijk curcumine. Kurkuma heeft inmiddels meer dan 20 medische claims die genoemd mogen worden, van ontstekingsremmend, tot het reinigen van je lever, je kunt het overal voor inzetten. Ik heb een heerlijk recept van Gouden Melk. Ik neem dit iedere avond, je slaapt er rustiger door en je brein krijgt voor het slapengaan nog de juiste voedingsstoffen binnen om te gaan herstellen gedurende de nacht.
  4. Sperziebonen daar wordt je brein blij van. Doordat sperziebonen tryptofaan bevatten, de voorloper van serotonine, kun je stellen dat je blij wordt van het eten van sperziebonen. Daarnaast is de sperzieboon (1 van de meest gegeten groenten in Nederland) ook een zeer sterkte antioxidant ( in de vorm van carotenoïden en flavonoïden)Wat we weer nodig hebben om onze hersenen te beschermen tegen celveroudering en de strijd aan te gaan met vrije radicalen.
  5. Omega 3 vetzuren, misschien wel 1 van de belangrijkste voedingstoffen voor je hersenen. Ik zou hier een heel artikel aan kunnen wijden, er is namelijk zoveel over te vertellen. Verschillende studies hebben aangetoond dat omega-3-vetzuren leiden tot een verbeterde geheugenfunctie en een verminderde kans op dementie, daarnaast zijn er al vele onderzoeken die aantonen dat een tekort aan deze vetzuren je brein in disbalans kunnen brengen. Depressies in de hand kunnen werken en vele mentale en lichamelijke klachten kunnen veroorzaken.  Deze vetzuren moeten we moeten we uit onze voeding halen. (suppletie is een goede optie om aan te vullen, aangezien je niet altijd meer voldoende uit je voeding kunt halen)  Zalm bevat veel omega-3, net als forel, makreel, haring en sardienenOok lijnzaadolie, sojaolie, pompoenpitten, walnootolie en sojabonen zijn goede bronnen.

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF