fbpx

De overwinning. Natacha had obesitas, maar viel mede door een maagverkleining 51 kilo af: ‘Ik was een echte emotie-eter’

In onze serie De overwinning vertellen vrouwen wat zij voor zichzelf overwonnen hebben. Deze week vertelt Natacha de Vylder (34) over haar jarenlange strijd tegen de kilo’s. Hoe het elke keer weer mis ging door haar alles of niets houding. Hoe ze als emotie-eter een extra duwtje in de rug nodig had om van eeuwige jojo’er naar een positiever mens te gaan. Ook vertelt ze over de maagverkleining, die haar heeft geholpen om de knop om te zetten. Nu helpt ze als personal trainer anderen met haar ervaringen.

‘Heel mijn volwassen leven ben ik al een jojo’er geweest. Ik was de eeuwige jojo’er. Daar voelde ik mij vrij comfortabel over. Natuurlijk merkte ik dat ik niet veel energie had, altijd moe was en overal pijn had. Toch accepteerde ik hoe mijn leven er op dat moment uit zag en hoe ik was. Daar stelde ik mijzelf niet veel vragen bij. Totdat ik mij heel slecht begon te voelen en voor de zekerheid mijn bloed liet nakijken. Uit het bloedonderzoek kwam naar voren dat ik op het randje zat om diabetes te krijgen. Dat was een eye-opener, een klap in mijn gezicht en ik wist dat het roer om moest. Diabetes op mijn 30e, dat wilde ik echt niet.’

Eetverslaving

‘Al meer dan 10 jaar probeerde ik af te vallen. Toch lukte dat iedere keer niet. Dat kwam door mijn eetverslaving. Ik at niet de hele dag door, maar wel erg grote porties. Vooral op de dagen dat ik mij niet goed voelde. Ik was een emotie-eter. Het was erg lastig om de drempel over te gaan om medische hulp te aanvaarden. Toch wist ik dat ik het niet meer alleen kon. Met de huisarts heb ik besloten een gastric bypass te laten plaatsen, oftewel een maagverkleining te ondergaan. Dat was een moeilijke stap, aangezien er nog altijd een groot taboe rondom een maagverkleining hangt. Ik wilde het namelijk zelf doen en had het idee dat ik voor de gemakkelijke weg koos met de maagverkleining. Het voelde voor mij mentaal dat ik het had opgegeven. Met een psycholoog heb ik over deze gedachtes gepraat. Zij vertelde mij dat een eetverslaving een moeilijke verslaving is om te overwinnen. Je hebt eten namelijk altijd nodig om te kunnen blijven leven. Daarnaast was een maagverkleining alleen ook niet dé oplossing. Er waren ook onderliggende problemen waar ik aan moest werken, om van mijn eetverslaving af te komen. Zo had ik nooit de vele tegenslagen in mijn leven goed kunnen verwerken. Het eten was voor mij de ‘oplossing’ om met mijn emoties om te gaan. Toch wist ik dat het niet de juiste oplossing was. Ik moest mijn emoties onder ogen komen.’

Dumping-syndroom

‘De eerste weken na de operatie had ik totaal geen honger. Als ik eten voor mijzelf klaarmaakte, zat ik al na een hap of 3 volledig vol. Mentaal voelde dat niet zo, want ik was het altijd gewend geweest om grote hoeveelheden te eten. Dat wat heel moeilijk. Toch kon ik niets anders dan mij aan te passen aan de behoeften van mijn lichaam. Door de maagverkleining heb ik opnieuw moeten leren eten. Eerder at ik graag havermoutpap, maar na de operatie werd ik daar zo ziek van dat ik moest overgeven. Dat wordt ook wel het dumping-syndroom genoemd. Ik moest zoeken naar wat mijn nieuwe maag aan kon en wat niet. Uiteindelijk heeft het zo’n 3 maanden geduurd voordat ik weet wat meer kon eten en niet meer misselijk werd van bepaalde producten. Na een half jaar had ik het gevoel dat ik echt alles weer kon eten, wel in beperkte mate natuurlijk. Toch kon ik dat op voorhand niet voorspellen. Als ik de ene week iets at en de week daarop hetzelfde, dan kon mijn lichaam ineens weer anders reageren. Dat is één van de grote nadelen aan een maagverkleining.’

Eetpatroon aanpassen

‘Het eerste halfjaar na de operatie heb ik mijn leven volledig omgegooid. Ik leerde hoe ik om kon gaan met mijn emoties. Zo werd het sporten mijn nieuwe manier van emoties reguleren. Ik zit nu op 4 á 5 trainingen per week. Als ik dat niet zou doen, dan zou ik sneller grijpen naar een zak chips. Toch kan ik even goed genieten van een vrije dag of het sporten een keer overslaan. Het is niet dat ik mij dan schuldig voel. Nog altijd heb ik van die dagen dat ik grijp naar minder voedzame producten, vooral als de hormonen opspelen. Ik merk dat het sporten mij heeft geholpen om een nieuwe leefstijl te creëren, waardoor mijn leven nu meer dan ooit in balans is. Ik leef volgens het 80/20 principe. 80% van de tijd maak ik voedzame keuzes. De andere 20% van de tijd eet ik de wat minder voedzamere keuzes. Dat maakt het haalbaar, omdat ik mijzelf niets verbied. Het voelt niet alsof ik aan het diëten ben, want het maakt mij blij en gelukkig. Het is een deel van mijn leven geworden.’

Liesje Brockley Photograph 0289 De overwinning. Natacha had obesitas, maar viel mede door een maagverkleining 51 kilo af: ‘Ik was een echte emotie-eter’

In Balans

‘In de beginfase van het afvallen was ik erg gericht op mijn gewicht. Ik was mijzelf constant aan het vergelijken met andere mensen die ook een maagverkleining hadden gehad. Daar werd ik zo ongelukkig van. Als ik een cijfer op de weegschaal zag staan dat mij niet aansprak, dan was mijn hele dag verpest. Ik besloot mij te focussen op het sporten en de doelen die ik daaraan wilde hangen, zoals zwaardere gewichten kunnen heffen of meer sets kunnen doen. Die focus maakt mij veel blijer. Het verbreken van mijn eigen record is zoveel meer waard dan het streven naar een ‘perfect’ gewicht. Ik richt mij nu op hoe ik mij voel, wat mijn lichaam nodig heeft en waar ik energie van krijg. Ook leef ik nu veel meer met de overtuiging, dat het beter is om consistent alles te doen dan van 100 naar 0 te gaan. Vroeger was het bij mij alles of niets. Ik startte met een dieet en daar moest ik 100% voor gaan, maar als ik dan een dag van het plan afweek, was het gedaan. Dat had ik gefaald en had het voor mijn gevoel geen zin meer. Nu weet ik dat het belangrijk is om in balans te leven en dat een mindere dag erbij hoort.’

Zelfbeeld

‘Ik ben in totaal 51 kilo afgevallen. Zelf zag ik in het begin dat verschil niet. Ik zag wel dat mijn oude kleding veel te groot was geworden. Ik ben voor en na foto’s gaan maken van mijzelf, om het proces zwart op wit te kunnen zien. Het afvallen heeft veel met mijn zelfbeeld gedaan, in positieve zin. Toch heb ik het nu moeilijk met de losse huid die ik heb gekregen door het afvallen. Ik heb een buikwandcorrectie laten doen, waar ik heel blij mee ben, maar nu zie ik ook op andere plekken losse huid. De vraag is; waar houdt het op. Ik wil niet elk jaar onder het mes om een perfectiebeeld te creëren dat niet bestaat. Momenteel zit ik midden in het proces om mijn lichaam te aanvaarden, voor wat het nu is; een krachtig en gezond lichaam.’

IMG 9757 2 De overwinning. Natacha had obesitas, maar viel mede door een maagverkleining 51 kilo af: ‘Ik was een echte emotie-eter’

 Personal trainer

‘Sinds 1 februari van dit jaar werk ik fulltime als personal trainer. Ik doe een combinatie van online coaching en personal training. Dat ik nu zelf personal trainer ben is puur uit passie gegroeid. Zes weken na mijn operatie ben ik gestart met fitness. Ik heb mij toen laten begeleiden door een trainer. Dat vond ik zo interessant, dat ik mij heb ingeschreven voor een opleiding tot personal trainer. Ook heb ik een certificaat gehaald voor voedingscoach. Mijn traject van afvallen heb ik gedeeld op Instagram. Een aantal van mijn volgers ben ik toen gaan coachen. Zo is het balletje gaan rollen. Mijn bedrijf heb ik vernoemd naar mijn eigen ervaring met afvallen: Transform With Tacha. Dat beschrijft volledig welke transformatie ik heb doorgemaakt, zowel fysiek als mentaal. De belangrijkste tip die ik anderen wil meegeven is om rustig aan te doen en niet alles in één keer op te willen pakken. Een andere tip die ik mee zou willen geven is, om niet bang te zijn om hulp te vragen. Je hoeft het niet alleen te doen en je hoeft je er zeker niet voor te schamen.’

De overwinning

‘Vroeger was ik echt een opgever. Als ik niet 100% gaf, dan was het ook niet goed genoeg. Ik heb geleerd om door te zetten. Als ik nu wat minder gemotiveerd ben, dan denk ik aan mijn doel om zwaardere gewichten te kunnen heffen en ga ik sporten. Negen van de tien keer merk ik hoe goed het gaat en hoe goed ik mij daarna voel. Niet alleen op het gebied van trainen en voeding heb ik geleerd om door te zetten, maar ook in mijn persoonlijke leven. Mijn nieuwe leefstijl heeft ervoor gezorgd dat ik minder slechte dagen heb. Als ik wel een slechte dag heb, dan kom ik daar sneller weer uit. In het algemeen ben ik een positiever mens geworden. Ik denk niet meer zo negatief over het leven en heb hoop voor de toekomst. Wat dat betreft kan ik wel zeggen, dat ik een totaal ander mens ben geworden. Een tevreden mens.’

Lees ook deze inspirerende levensechte verhalen:

De overwinning. Het wegstoppen van haar jeugdtrauma’s zorgde ervoor dat Patricia op haar 33ste een burn-out kreeg: ‘Het heeft me geleerd om met mijn angsten te leven’

De overwinning. Emma werd zo erg gepest dat ze niet meer wilde leven: ‘Ik durf nu pas met trots in de spiegel te kijken’

De overwinning. Xena verloor haar been door kanker, maar sport nu op hoog niveau: ‘Ik ben altijd positief gebleven’WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF