Wat heeft de natuur ons toch veel moois te bieden. In plaats van een pilletje bestaat er vaak ook een natuurlijk alternatief. Daarom: de kracht van de natuur in een ABC.
Ashwagandha. Ashwagandha is een van de belangrijkste kruiden in de ayurvedische geneeskunde en wordt al eeuwenlang gebruikt bij bijvoorbeeld slaaptekort, futloosheid en uitputting. Het kruid kan helpen je energie weer op te bouwen. Ook zou het een goede ondersteuning zijn bij chemotherapie. Verkrijgbaar als capsules of poeder.
Boerenkool. Een populaire superfood vol vitaminen en mineralen. Boerenkool bevat zelfs meer vitamine C dan een sinaasappel. De groente zou ontstekingsremmend werken en ook goed helpen tegen een winterdip.
Cacao. Cacao bevat wel twintig keer zoveel antioxidanten als blauwe bessen, en drie keer zoveel als groene thee. Daarnaast bevat cacao stofjes die je een klein geluksgevoel geven. Grijp niet meteen naar ongezonde chocoladerepen, een beetje pure cacao door warme melk is een beter idee.
Damiana. Deze natuur plant, die voorkomt in Noord- en Zuid-Amerika, heeft een ontspannende werking en zou helpen tegen stress. Damiana wordt ook wel ‘liefdeskruid’ genoemd omdat het je libido zou verhogen. Als poeder of capsule.
Echinacea purpurea. Oftewel: rode zonnehoed. Een plantje waaraan sterke medicinale eigenschappen worden toegeschreven. The Lancet publiceerde een studie waaruit bleek dat Echinacea-supplementen een verkoudheid met 56% verminderen en anderhalve dag verkorten. Ook zou het plantje goed helpen tegen tandvleesontstekingen.
Fenegriek. In de Chinese en alternatieve geneeskunde wordt fenegriek al heel lang gebruikt om huidaandoeningen en allerlei andere ziektes te behandelen. Uit onderzoek is gebleken dat het ook kan helpen bij problemen met borstvoeding; het zou de melkproductie verhogen.
Goudsbloem. Deze natuur bloem kennen we ook als Calendula officinaal en wordt verwerkt in veel homeopathische producten. De bloemen hebben een verzachtende werking op de luchtwegen. Bij verwondingen helpt Calendula om bloedingen te stelpen, sneetjes te genezen en schaafwonden te herstellen.
Honing. Niet om te eten, maar om te smeren. Honing kan helpen bij acne, het werkt verzachtend en antibacterieel. Laat een dunne laag op je gezicht twintig minuten intrekken en spoel vervolgens af met lauwwarm water.
Ilex paraguariensis. Deze boom staat ook wel bekend als de matéplant. Het blad heeft een afslankende werking, het is zowel een vet vreter als een suikervervanger. In Zuid-Afrika maakt men hier graag thee van vanwege het opwekkende effect.
Jodium. Een onmisbaar mineraal om je schildklier goed te laten werken. Het is ook nog eens een goede brandstof voor de hersenen. Mocht je weinig brood eten, dan kan het zijn dat je te weinig jodium binnenkrijgt. Goede vervangers zijn zeewier of zeevis.
Kurkuma. Een populaire antioxidant, die je bijvoorbeeld kunt eten in de vorm van de kurkumawortel, maar ook als kruid of verwerkt in capsules. Uit verschillende studies blijkt dat kurkuma een verzachtende werking heeft bij chemotherapie en ook is aangetoond dat het kruid pijn kan verminderen bij bijvoorbeeld artrose. Dat kurkuma kanker kan genezen, zoals op menige internetsite valt te lezen, is echter nooit bewezen. Onderzoekers van het Erasmus MC waarschuwden onlangs voor het gebruik van kurkuma bij hormoongevoelige borstkanker: het kruid zou ervoor zorgen dat kankermedicijnen minder goed werken.
Lijnzaad. Heeft zijn status van superfood te danken aan de omega 3-vetzuren en voedingsvezels. Dagelijks wat lijnzaad toevoegen aan bijvoorbeeld je yoghurt zou goed zijn voor je stoelgang en een afslankend effect hebben. Het is bovendien goed voor je bloeddruk en je cholesterol en helpt tegen hart- en vaatziekten. Toch geldt ook hier een waarschuwing: volgens het Voedingscentrum kan te veel lijnzaad problemen geven omdat het cyanogenen bevat en het lichaam deze kan omzetten in de gifstof cyanide. Eet daarom niet meer dan 45 gram gebroken lijnzaad per dag.
Medjoul-dadel. Deze iets grotere dadel is een natuurlijke zoetmaker en een goede vervanger voor suiker in bijvoorbeeld taarten. Dadels zouden bloeddrukverlagend werken en zorgen voor goed cholesterol. Als je wilt afvallen zijn dadels niet zo’n goed idee, ze bevatten namelijk wel veel calorieën.
Noten. Cashewnoten, walnoten, hazelnoten, amandelen: ze zijn allemaal even gezond. Noten verlagen je LDL-cholesterol, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. Verder leveren noten veel gunstige voedingsstoffen, zoals vezels, eiwit, ijzer en onverzadigd vet. Elke dag een handje (ongezouten) noten is daarom een prima idee.
Oesters. We eten ze voor de liefde – Casanova zou maar liefst vijftig oesters per dag hebben gegeten, maar omdat we dit diertje onbewerkt eten, bevat het een hoog zinkgehalte, magnesium en de vitamines B12, B3 en D. Zink en magnesium spelen een grote rol in onze stofwisseling. Bovendien ondersteunt zink een gezond immuunsysteem.
Pompoenpitten. De pitten van de pompoen smaken heerlijk over bijvoorbeeld een salade en zijn rijk aan antioxidanten, ijzer, zink, magnesium en veel andere voedingsstoffen.
Quinoa. Bron van eiwit en de mineralen koper en magnesium. Verder bevat quinoa vezels, B-vitamines, vitamine E en ijzer. Doordat quinoa geen graan is, is het een goede vervanger voor rijst, brood en pasta, voor mensen die glutenvrij eten.
Rozemarijn. Een fijn natuur plantje voor in je kruidentuin, want rozemarijn is goed voor je huid. Het bevat antioxidanten en heeft antibacteriële eigenschappen, wat bijvoorbeeld goed is voor huidziekten als eczeem en psoriasis. Voor een gezond bad kun je etherische olie gebruiken of rozemarijn koken met wat water en dit mengsel aan het bad toevoegen.
Spirulina. Deze blauwgroene zoutwateralg is een populair voedingssupplement. Niet voor niks, want het zit vol proteïnen en vitamine B12 en is daarom bijvoorbeeld een goede aanvulling voor mensen die vegetariër zijn. Spirulina is daarnaast rijk aan vitaminen, eiwitten, omega 3-vetzuren en mineralen.
Teunisbloem. Wie geen hormonen wil gebruiken bij overgangsklachten, kan dit plantje ui de natuur eens proberen, vanwege de positieve invloed op de hormoonbalans. Ook bij PMS of menstruatieklachten heb je er baat bij. Verkrijgbaar als capsules.
Uien. Deze simpele smaakmaker is een echte antioxidant-booster. Ook kunnen uien ons helpen bij griep en verkoudheid. Drink bij een verstopte neus uienthee, eet rauwe ui of leg ’s nachts een halve ui naast je bed.
Valeriaan. De wortel van deze plant bevat een olie die met succes gebruikt wordt tegen nervositeit, stress, slapeloosheid en examenvrees.
Water. Niemand hoeft ons nog uit te leggen hoe gezond het is om genoeg water te drinken. Het officiële advies: drink 1,5 tot 2 liter per dag. Dit mag bijvoorbeeld ook thee zijn.
Xanthaangom. Voor iedereen die geen of weinig gluten eet, is het handig om over het bestaan van dit product te weten. Het witte poeder is een gefermenteerde, natuurlijke stof die kan worden gebruikt als verdikkingsmiddel bij het koken zonder gluten. Je kunt er bijvoorbeeld sauzen mee binden.
Yoghurt. Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2. Magere yoghurt is dan weer het beste, omdat het weinig vet bevat. Vruchtenyoghurt kan beter worden vermeden, omdat het vol suiker zit.
Zeewier. Zit vol vezels, houdt hart- en bloedvaten gezond, is rijk aan jodium en omega 3, en is bovendien niet alleen gezond voor ons lichaam, maar ook voor het milieu. Het grote voordeel van zeewier is dat het groeit in de zee, en daar is ruimte genoeg. Met de groei van de wereldbevolking een goede oplossing voor de toekomst.
Lees ook:
De 10 meest krachtige en natuurlijke antibiotica
15 natuurlijke manieren om ons immuunsysteem te versterken
WENDY-Expert Ralph Moorman over gezonde voeding voor je hormonen