fbpx

WENDY-Expert Ralph Moorman over gezonde voeding voor je hormonen

Voor onze hormonen zijn een goede voeding en leefstijl van cruciaal belang. Optimale voeding voor een goede hormonale balans staat dicht bij de natuur. Het hormonale systeem heeft zich hier immers duizenden jaren optimaal aan kunnen passen aan deze voedingsbronnen. Dat betekent dat als een groot deel van de voeding uit onbewerkte natuurproducten bestaat, de kans groot is dat onze hormonale balans goed is, we ons lekker voelen en klachtenvrij door het leven kunnen gaan. Onze WENDY expert Ralph Moorman vertelt alles over gezonde voeding voor je hormonen.

Maar wat is nou de natuurlijke voeding van de mens? Is het veganistisch, vegetarisch of bevat het juist vlees? Is de optimale voeding nou rijk aan koolhydraten, vetten of juist aan eiwitten? Het antwoord op deze vraag is er niet, want er zijn zeer veel wegen naar Rome en we zijn allemaal anders. Zo kunnen (oer)mensen gezond zijn op de Zuidpool, in het tropische regenwoud of op de Savanne, terwijl het voedingspatroon totaal anders is. Wat deze mensen wel gemeen hebben is

  • Dat ze onbewerkte voeding eten.
  • Dat ze genoeg variatie in hun voeding hebben om alle noodzakelijke voedingsstoffen binnen te krijgen.
  • Dat hun lichaam geschikt is deze voeding te verwerken. Als je altijd op de Zuidpool gewoond hebt is het echter de vraag of je lichaam zich snel genoeg aan kan passen aan de voeding in het tropische regenwoud.

Maar wat is nu de optimale voeding voor jou? Dat blijft een zoektocht naar jezelf en hangt af van je genetische compositie, je immuunsysteem en je darmflora. Je bent immers niet alleen wat je eet, maar ook wat je kunt verteren, opnemen, verdragen en uitscheiden. De laatste vier zijn van groot belang. Je kunt dus niet simpel met een rekenapparaat je voeding uitrekenen. Zo kun je tekorten aan voedingsstoffen oplopen als de vertering en opname niet goed verlopen en zo kan iets dat gezond lijkt voor jou juist ongezond zijn, omdat je er overgevoelig op reageert.

De basis van een gezonde voeding is:

  1. Zo min mogelijk bewerkt
  2. Bevat geen ongewenste toevoegingen
  3. Is gevarieerd
  4. Is vrij van geraffineerde suikers
  5. Lokt geen overgevoeligheidsreacties uit
  6. Is biologisch.

 

Ir. Ralph Moorman (https://www.dehormoonfactor.nl)

Lees hier meer van Ralph.

 WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF