fbpx

Column. Fien maakt zich zorgen over de toenemende prestatiedruk

Het is iets wat QMusic-presentatrice Fien Vermeulen zorgen baart: de grote prestatiedruk in onze maatschappij. Steeds meer jongeren ervaren druk en zelf vraagt ze zich ook vaak genoeg af of het allemaal wel goed genoeg is wat ze doet. Maar waarom zouden we onze struggels niet wat vaker delen en lief voor onszelf zijn? Fien hoop dat dat een sneeuwbaleffect oplevert.

Om maar meteen merk de deur in huis te vallen: ik ben geschrokken. In een onderzoek dat ik een week voor jullie deze blog lezen, zelf las, stond een nare conclusie. Het bleek dat hoe ouder jongeren worden (het onderzoek richtte zich op jongeren van twaalf tot 25), hoe meer prestatiedruk ze blijkbaar ervaren. Druk van ouders, druk van de maatschappij en ook druk van zichzelf. Het CBS kwam met de cijfers, ze ondervroegen 8000 jongeren tussen de 12 en de 25 jaar oud. Jonge vrouwen blijken over het algemeen meer last te hebben van die prestatiedruk dan jonge mannen.

Weet je waarom ik er voornamelijk van schrok? Door de wake-up call die ik kreeg. De torenhoge verwachtingen die we onszelf opleggen, geven wij dus door aan jonge mensen en zo leggen zij die op aan zichzelf en je kunt wel raden wat er daarna gebeurt als niemand ingrijpt.

Een negatieve sneeuwbal.

Vragen

Ik schrok ervan, omdat ik het zelf ook ervaar en om me heen zie dat dat bij zoveel mensen gebeurt. Steeds vaker hoor ik, en voer ik gesprekken over vragen als:

Ben ik en doe ik het wel goed genoeg?

Kan ik niet nog meer dan dit?

Mag ik wel trots op mezelf zijn?

Ik vond het best wel heftig om te lezen dat dit tegenwoordig al begint in de tienerjaren. Ik besefte me opeens weer dat wij daar allemaal onderdeel van zijn. Ze krijgen die ideeën dus onder andere uit de maatschappij. Dat zijn wij. Ik kan niet voor een ander spreken, dus kom ik er vandaag maar voor uit. Voor iedereen die het nog niet opgevallen was: ik kan ook zo streng voor mezelf zijn. Hoe positief en optimistisch ik ook ben en hoeveel ik ook mediteer en werk aan mijn mindset – ik zie ook wat me niet lukt of wat er beter kan. Soms is dat in een gezonde vorm waarmee ik meer uit mezelf kan halen, en soms niet want ik veroordeel mezelf er ook wel eens om. Ik heb het over de eeuwige strijd tussen het engeltje en het duiveltje in je hoofd.

Social media

Verwachtingen zijn natuurlijk van alle tijden. Die zijn er niet opeens bijgekomen door de jaren heen. Toch ondervinden meer mensen er negatieve van. Ik wil niemand bombarderen met cijfers, maar de verhalen over meer burn-out moeten jullie ook bereikt hebben. Social media zal er ongetwijfeld een rol in spelen. Überhaupt het internet. De deelcultuur. We krijgen tegenwoordig zoveel mee van andermans leven en hebben zoveel keuzes. Het wordt je ook wel erg lastig gemaakt jezelf niet onbewust te vergelijken met een ander of af te vragen of je het wel goed doet.

We zien alleen op die manier vaak maar 1 kant van iemands succes of bezittingen. Dat mag best vaker gedeeld of gerealiseerd worden. Als ik naar mezelf kijk, vraag ik me ook weleens af of ik niet te veel deel. Ik probeer vaak wel dingen te vertellen die ik als struggles ervaar in mijn hoofd in de hoop anderen het gevoel te geven dat ze niet alleen zijn in hun gedachten. En ik vertel het ook wel eerlijk als ik het even niet zie zitten. Als ik aan mezelf twijfel of onzeker ben. Stel nou dat iemand dat leest en denkt: maar Fien, kijk wat je allemaal hebt – hoe kun jij nou onzeker zijn? Dat zou ik ook begrijpen, terwijl het zo goed bedoeld is. Wie weet draag ik dus, zonder dat ik het wil of door heb, ook wel bij aan de prestatiecultuur.

Ik weet ook niet precies waar ik goed aan doe, of wat de oplossing is. Het lijkt me in ieder geval goed dat we hier even bij stil staan. Dat we erover in gesprek blijven. Als je streng bent voor jezelf, heb je daar niet alleen jezelf mee, maar dus ook een ander die je onbewust verkeerde ideeën aanpraat. Hoe stom ook, dat was ik wel even vergeten. Veranderingen beginnen bij onszelf. Vandaag ga ik extra mijn best doen om lief voor mezelf te zijn en kies ik weer voor aandacht voor fijne dingen. Dat straal ik graag een beetje uit naar jullie allemaal. Hopelijk maken we er dan uiteindelijk weer een fijner sneeuwbaleffect van.

Nieuwe Wendyspecial

De nieuwe Wendy-special is net uit, met daarin ook een nieuwe column van Fien Vermeulen! Koop hem in de winkel of via deze link.

winterspecial Merel woont met haar familie van 4 generaties op Ibiza: 'We leven in onze eigen bubbel'

Of neem een abonnement op de Wendy-specials en ontvang gratis een gift box van The Gift Label!

wendyspec Merel woont met haar familie van 4 generaties op Ibiza: 'We leven in onze eigen bubbel'WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF