fbpx

Deze auteurs laten zien waarom het gesprek over mentale gezondheid nog altijd zo nodig is

Je hoort het steeds meer om je heen, mensen die last hebben van sombere of angstige gevoelens. 1 op de 4 mensen heeft zelfs één of meerdere psychische aandoeningen. Vorig weekend hield uitgeverij Blossom Books een symposium in het teken van hun ‘Hoofdzaken’-boekenreeks. De naam zegt het al, alle boeken gaan over zaken die zich in het hoofd afspelen.

Tijdens het symposium leerde je meer over neurodiversiteit en mentale gezondheid. Zeven auteurs stonden deze middag centraal. Zo vertelde Iris ter Haar over haar paniekstoornis, Charlotte Simons over eetstoornissen, en Maaike Schmitz over Body Dismorphic Disorder. Bianca Toeps kreeg de diagnose autisme pas op latere leeftijd: ‘Het had een proces. In eerste instantie was mijn reactie: oh dat was het dus. Aan de ene kant was het, ik was niet meer die opgever die de hele tijd met drie studies stopt. Fijn om te weten. Heel snel daarna besefte ik dat het niet meer over gaat. De periode daarna dacht ik: dit is echt erg, hier kom ik nooit meer vanaf. Én ik heb ook een tijdje gedacht: hier ga ik vanaf komen, ik ga alles erover lezen. Ik ga alles erover opzoeken, en alles hacken. Dat komt helemaal in orde. Dat is ook niet helemaal gelukt. Ik moest op zoek naar een middenweg. Op dit moment ben ik best blij hoe ik dingen heb gehacked hoe ze werken voor mij. Met de informatie dat je autisme hebt, kan je dingen op die manier indelen zodat het wél werkt. Dat heeft geholpen.’ Met haar boek hoopt ze dat veel mensen er herkenning en steun uit kunnen halen. En haar les: doe alles op de manier die voor jou werkt. Alle auteurs herkennen zich hierin. Zij vinden het belangrijk om met hun boeken het gesprek te openen.

Open gesprek over GGZ

Drie van de auteurs gingen het gesprek aan over de GGZ, en daar hadden ze alle drie een eigen ervaring mee. Francien Regelink heeft AD(H)D, Aafke Romeijn een depressie, en Kathelijn Hulshof borderline. Maar het werd al snel duidelijk: dit moet anders. Door de lange wachttijden, meerdere diagnoses, een zoektocht naar de juiste psycholoog, duurde het voor sommigen jaren voor ze de juiste hulp kregen. Hun ervaringen zorgden ervoor dat het publiek ook verhalen deelde.

Meer informatie over de Hoofdzaken boekenreeks vind je hier.

Fotografie: Bianca ToepsWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF