De één is het misschien wat meer dan de ander, maar we zijn allemaal wel eens onzeker. Er heersen allerlei schoonheidsidealen in onze maatschappij die vroeg of laat allemaal effect hebben op ons zelfbeeld. Maar er zijn een aantal trucs om jezelf snel wat meer zelfvertrouwen te geven. Wij zetten 9 tips voor je op een rij.
1. Glimlach
Houd jezelf voor de gek en glimlach. Door een glimlach word je ontspannen en zullen je hersenen denken dat je blij bent in plaats van onzeker of gestrest. Dus begin elke dag met een glimlach en maak niet alleen jezelf blij, maar steek ook anderen aan met jouw glimlach.
2. Zit rechtop
Als je onzeker bent, uit zich dat ook in je lichaamstaal. Je gaat ineengezakt zitten, je schouders hangen naast je oren en je kijkt naar de vloer. Om snel zelfverzekerd te worden ga je rechtop zitten, kijk recht naar voren en breng je schouders omlaag.
3. Krachtige houding
Behalve rechtop zitten kun je nog meer doen aan je houding. Sociaal-psycholoog Amy Cuddy geeft aan dat als je een krachtige houding aanneemt je niet alleen steviger in je schoenen staat, maar ook beter presteert onder stress. Twee minuten een krachtige houding aannemen zou genoeg moeten zijn om een sollicitatie, tv-opname of presentatie te overleven.
4. Meditatie
Natuurlijk wil je het gevoel van zelfvertrouwen vasthouden en dat kun je doen met meditatie. Door de tijd te nemen om te mediteren zul je rustiger worden en komt er minder ruimte in je hoofd voor piekeren. Je kunt een cursus meditatie volgen zodat je kunt wennen aan de regelmaat van mediteren die goed werkt voor zelfvertrouwen.
5. Visualisatie
Voor visualisatie heb je wel wat fantasie nodig, maar het kan zeker helpen om minder onzeker te zijn. Probeer vlak voor een presentatie, sollicitatie of andere spannende gebeurtenis het gunstigste verloop te visualiseren. Het gebruiken van je fantasie om een uitdaging te overwinnen is een truc die de hersenen erkennen.
6. Eigenwaarde
Onzeker zijn we allemaal wel eens, maar soms gaat het gepaard met een laag gevoel van eigenwaarde. Als je hier niet aan zult werken, zal de onzekerheid altijd weer opduiken. Probeer te achterhalen waardoor je zo'n laag gevoel van eigenwaarde hebt en wat de actiepunten zijn om het te veranderen.
7. Nooit meer falen
Wanneer we onverwachts falen in uitdaging kunnen we daar een slecht humeur van krijgen. Dat is niet gek, maar je kunt het ook anders benaderen. We falen allemaal wel eens, maar het leert ons soms ook lessen die ons later in het leven kan helpen.
8. Mooi lichaam
Ons lichaam heeft een grote invloed op hoe we naar onszelf kijken. Natuurlijk zijn er miljoenen keuzes voor sporten of bepaalde diëten, maar het belangrijkste is dat je een levensstijl vindt die bij je past. Een sport die vol kunt houden of misschien zelfs wel leuk vindt en een dieet die niet als een straf voelt. Als je dat goed op orde hebt, zul je waarschijnlijk anders naar je lichaam kijken.
9. Altijd kritiek
In de wereld van vandaag is er altijd wel een puntje van kritiek te vinden en met internet is het makkelijk om snel een oordeel te vellen. Houd er rekening mee dat het ook jou kan overkomen. Op het moment dat het gebeurt, kun je het hopelijk snel achter je laten. Ene oor in, andere oor uit.