Blue Zones

Creëer Blue Zones voor een langer, gelukkiger én gezonder leven!

Blue Zones zijn plekken waar mensen gemiddeld langer, gelukkiger én gezonder leven. Op Sardinië bijvoorbeeld en in Japan. Het goede nieuws: volgens professor en verouderingsonderzoeker Andrea Maier kun jij deze Blue Zones ook zelf creëren. Dit is een artikel uit de body & mind special, waarin nog meer tips staan om lekker in je vel te zitten en rust in je hoofd te vinden.

1. Eet niet door als je genoeg hebt

Blue Zoners proberen te stoppen met eten zodra hun maag voor 80 procent vol is. De 20 procent tussen het niet meer hongerig zijn en een vol gevoel hebben kan het verschil maken tussen gewichtsverlies of juist dikker worden. En het is bewezen dat je met een lager lichaamsgewicht een stuk ouder kunt worden dan met een relatief hoog lichaamsgewicht.

2. Zorg voor een gezond voedingspatroon

Eet zo veel mogelijk verse en gevarieerde producten. Blue Zoners leven vaak van de lekkerste seizoensgroenten die ze verbouwen in hun eigen moestuin. Hun dieet is dus veelal gebaseerd op planten. Gelukkig heeft iedere supermarkt in Nederland ook een gevarieerd aanbod van groenten en fruit.

3. Behoud je sociale netwerk

Geloof het of niet: eenzaamheid is besmettelijk en zorgt voor een kortere levensduur. Het is vooral van belang dat je je in een gelukkige en gezonde omgeving bevindt en je dus omringt met de juiste mensen. Blue Zoners behoren vaak tot een gemeenschap waarmee ze regelmatig samenkomen. Vaak doen ze vrijwilligers-werk, zingen ze in een koor of dragen ze op een andere manier hun steentje bij aan de gemeenschap. Daardoor is er veel sociale binding.

4. Zet je familie op één

Voor Blue Zoners is familie heel belangrijk. Ouders en grootouders worden in huis genomen of wonen vlakbij. Ze geven de prioriteit aan hun gezin, familie en levenspartner, en investeren graag hun tijd en liefde hierin. De nabijheid van familie stimuleert het groepsgevoel en de sociale binding. Dit geeft een gevoel van veilig-heid. En daar kun je erg oud mee worden!

5. Blijf voldoende in beweging

Fysieke activiteit is erg goed voor je, maar elke dag een marathon lopen is dan weer heel slecht. Het is belangrijk dingen met mate te doen en te weten welk optimum je wilt en kúnt bereiken. Blue Zoners leven in een omgeving die ze voortdurend stimuleert om te bewegen zonder erbij na te denken. Maak die verre fietstocht naar de supermarkt in plaats van dat je de auto pakt, of ga lopend naar die vriendin die een paar kilometer verderop woont.

6. Zorg voor jezelf zolang het kan

Als iemand ziek is, willen we het liefst voor diegene zorgen. We zeggen: ‘Ga maar zitten, ik breng je wel koffie’, of: ‘Ik doe wel even boodschappen voor je’. Hiermee denken we hulp te bieden, terwijl we juist iets essentieels ontnemen uit het leven van iemand. Juist als we ziek zijn en achteruitgaan, is het belangrijk om te blijven bewegen en te doen wat we nog wél kunnen. Op die manier behouden we zo lang mogelijk de autonomie.

7. Neem tijd voor ontspanning

Blue Zoners blijken dagelijkse routines te hebben om stress van zich af te schudden. Dit doen ze door bijvoorbeeld te mediteren, te bidden, een middagdutje te doen of een wijntje te drinken.

8. Ga op zoek naar jouw zingeving en positiviteit

Focus je op je persoonlijke doel, zoals Blue Zoners dat ook doen. Weet waarvoor je ’s ochtends wakker wilt worden en de dag begint. Dit geeft richting aan je leven en wijst je de weg. Je kunt op zoek gaan naar jouw zingeving in religie, mindfulness en meditatie, maar ook in familie, geliefden of jezelf.