fbpx

7 lessen in geluk van Guido Weijers

Vorig jaar nam Guido Weijers (39) een sabbatical – gewoon, even ademhalen. Hij reisde de wereld over en verdiepte zich in het thema geluk, want wat ís dat eigenlijk? Inmiddels weet hij dat hij van geluk mag spreken! Aan de hand van de klassieker van Ramses Shaffy deelt de cabaretier met WENDY zijn gelukslessen.

1. ‘Zing: lekker hardop mee’

‘Van alles wat ik niet kan, staat zingen op één. Echt, de barsten springen in je contactlenzen als ik mijn mond opendoe. Maar, valse kraai of niet, meezingen maakt me wel heel gelukkig. Ik zie mezelf als een tevreden mens, maar zeker geen stuiterende ADHD’er die alles maar fantastisch vindt. Op het podium sta ik aan, dan spreek ik. Maar in het dagelijks leven zwijg en observeer ik voornamelijk. Een stille genieter, je kunt aan mij niet zien of ik iets leuk vind of vreselijk – vooral voor kledingverkopers is dat heel ingewikkeld.’

2. ‘Vecht: wees niet bang’

‘Al weken gonsde het op de middelbare school: ze wilden Weijers in elkaar slaan. Ik was continu op mijn hoede, at mijn brood met mijn rug tegen de muur, fietste altijd met iemand naar huis. Maar na twee maanden dacht ik: dit is doodvermoeiend. Ik besloot nooit meer voor iemand om te lopen. Laat ze dan maar komen! Er is nooit een klap gevallen. Ook in onze samenleving laten veel mensen zich leiden door angst, terwijl de angst in je hoofd vaak veel erger is dan de daadwerkelijke dreiging. Bang zijn is zonde van je energie.’

3. ‘Huil: van geluk’

‘Ik huil alleen om geluk en blijf niet hangen in verdriet. Hoe ellendig het ook is, na twee dagen ben ik verder. We wennen snel aan positieve veranderingen, zoals een luxere auto of meer volgers op Twitter. Maar onze hersenen zijn er net zo goed op ingesteld te wennen aan negatieve gebeurtenissen. Want ook als je lief je verlaat of iemand in je familie wegvalt, is het de bedoeling dat je leven verdergaat, dat je de nieuwe situatie oppakt. Huilen doe je meestal om iets uit het verleden, en in het verleden gebeurt niets meer, dus ik maak liever mooie plannen.’

4. ‘Bid: biedt een luisterend oor’

‘Ik vind het fijn om mijn vrienden troost te bieden. Omdat ik lange tijd alleen woonde, kwamen vrienden graag naar mij als ze even wilden praten. Ze konden namelijk elk moment van de dag – of nacht – op de bank ploffen zonder een heel gezin overhoop te halen. Bovendien ben ik ruimdenkend, zal ik mijn vrienden nooit veroordelen en doe ik altijd mijn best om iets intelligents terug te zeggen. Nu ik samenwoon, zijn mijn vrienden nog steeds 24/7 welkom. Daar gaat het om in het leven.’

5. ‘Lach: samen’

‘Alles, echt alles went, behalve… het gevoel als een zaal voor je neus plat gaat. Die lach, die overgave, het moment dat de zaal controle verliest, is met niets te vergelijken. Dan voel ik nog steeds dezelfde opwinding als vijftien jaar geleden. Soms sta ik op het podium zachtjes te lachen en denken mensen waarschijnlijk dat ik om mijn eigen grapje moet lachen. Maar dat is niet zo, ik lach omdat ik het publiek lol hoor hebben. Daar geniet ik intens van.’

6. ‘Werk: heeft alles wat ik nodig heb’

‘Mijn werk heeft mijn hele leven mogelijk gemaakt. Mijn werk heeft alles: op korte termijn doe ik veel leuke dingen die instant bevrediging geven, en op lange termijn biedt het me financiële zekerheid. Daarbij vind ik het zinvol om mensen te laten lachen, twee uur uit hun sleur halen, wakker te schudden, te laten nadenken. Daardoor geeft mijn werk ook ongelooflijk veel voldoening. Die combinatie is de weg naar maximaal geluk. Maar als ik op reis ben met mijn vriendin en iemand – die niet weet wie ik ben – noemt ons een sympathiek stel, dan vind ik dat zeker zo waardevol als de bevestiging die ik op een podium krijg.’

7. ‘Bewonder: nee, verwonder!’

‘Mag ik hier ook vérwonderen van maken? Want dat is mijn sleutel tot geluk: blijf jezelf verwonderen – ook al heb je de halve wereld gezien. Het is de kunst om te genieten van een walvishaai inde Great Barrier Reef, maar een week later in Nederland ook weer gefascineerd te raken door koolmeesjes die pinda’s komen jatten of een spin die een web bouwt. Ik blijf continu herinneringen maken. Het geweld van optreden in de Ziggo Dome is geweldig, maar bij de kassa een babbeltje maken met degene achter je in de rij, vind ik ook fantastisch. Ik wil nooit “uitverbaasd” raken!’

Bij Guido Weijers denk je aan grappen en aan zijn hilarische oudejaarsconferences, maar de cabaretier heeft ook een filosofische kant. Guido woont samen met zijn vriendin in Amsterdam

Tekst: Kim Hopmans | Beeld: Loens Media B.V.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF