6 voordelen van een digitale detox

We kunnen tegenwoordig niet zonder. Het digitale beestje gaat overal mee naartoe. We worden er mee wakker en gaan er mee slapen. Rara.. over wie hebben we het? Ons lieftallig mobieltje natuurlijk. Dat het apparaatje vele voordelen met zich meebrengt weten we. Op elk moment van de dag bereikbaar zijn, even snel Google maps checken voor de juiste route of het weer bekijken om niet zonder paraplu het huis te verlaten. Maar welke voordelen heeft het om eens offline te zijn? 

Creatiever en productiever

Elk berichtje dat je niet hoeft te beantwoorden betekent meer tijd voor andere zaken. De toestroom van notificaties van je social media kanalen als Instagram en Facebook zorgen alleen maar voor afleiding. Je voelt namelijk op dat moment de drang om je telefoon te bekijken en te antwoorden op je notificaties. En dan te bedenken dat we een spanningsboog van 8 seconden hebben.. Wanneer je telefoon buiten handbereik is kun je je ongestoord focussen op je taak. Dit zorgt voor meer rust in je hoofd en maak je productiever en creatiever. De tijd die je nu niet besteedt aan je telefoon kun je goed benutten om rust te creëren in je hoofd.

Meer tijd

Het is eigenlijk heel vanzelfsprekend, de tijd die je spendeert aan het antwoorden op je appjes en Instagram kun je niet meer in het echte leven spenderen. Je kunt je hier pas bewust van worden door het te ervaren. De tijd die je overhoudt ga je als iets heel kostbaars zien. In plaats van vastgeroest te zitten aan je telefoon kun je de tijd die je normaliter gebruikt aan je telefoon, echt voor jezelf gebruiken. Pak weer hobby's op die je hebt laten liggen. Lees dat boek eens uit dat al tijden ligt te verstoffen. Het geeft je een goed gevoel om jezelf nuttig te maken. Wat geeft nou een beter gevoel dan je to do list weer af te kunnen strepen.

Minder stress

Onze telefoon staat eigenlijk bij iedereen de hele dag aan. Sommige hebben daarbij ook nog hun trilfunctie aanstaan. De hele dag prikkels die ervoor zorgen dat we  continu 'AAN' staan, maken het moeilijker om rust te vinden. Je bent de hele tijd alert op het ontvangen van notificaties en dit wordt automatisme. Door alert te zijn maak je stresshormonen aan. Geloof je het niet? Bij het wegleggen van je telefoon ervaar je vanzelf de drang naar je telefoon. In dit geval is geen telefoon ook minder stress.

Verbetert je slaap

Dat je stresshormonen aanmaakt tijdens het gebruik van je mobiele telefoon is nu wel duidelijk. Slapen met deze stresshormonen is niet bevorderlijk voor de kwaliteit van je nachtrust. Veel van ons nemen hun mobiel ook mee naar bed. Nog even snel het nieuws lezen of je serie afkijken: wie kent het niet. Al deze activiteiten verstoren je nachtrust. Dat heldere licht van je beeldscherm laat je denken dat het nog licht is terwijl we voor onze nachtrust het slaaphormoon melatonine nodig hebben. Dit slaaphormoon wordt aangemaakt als het donker wordt en zorgt voor dat slaperige gevoel. Je kunt al raden dat wanneer jij je mobieltje gebruikt, de aanmaak van melatonine wordt belemmerd. Je kunt hierdoor moeilijker in slaap komen en krijgt last van een verstoorde nachtrust. Het is dan ook geen gek idee om 2 uur voordat je gaat slapen je mobiel weg te leggen.

Verbetert je concentratie

Multitasken, we denken dat we het allemaal kunnen. Even snel reageren op appjes en mailtjes beantwoorden. We denken dat we effectief bezig zijn maar multitasken zorgt er juist voor dat je uit je concentratie wordt gehaald. Effectiever is het dan om je aandacht aan één taak te besteden. Zo kun je je beter concentreren op waar je op dat moment mee bezig bent. Je zult merken dat je sneller je werk af hebt.

Echte aandacht voor elkaar

En ja we maken ons er allemaal schuldig aan, alleen maar aandacht hebben voor onze mobiel. Van het openbaar vervoer tot zelfs in het restaurant tijdens een etentje met familie of vrienden. De 'echte' aandacht voor elkaar lijkt hierdoor een beetje te zijn verloren. Maar wanneer we er echt voor kiezen om onze telefoon uit het zicht te bewaren en expliciet kiezen voor ons gezelschap, merken we dat er echt goede gesprekken worden gevoerd. Berichtjes sturen over Whatsapp zijn meer bedoeld om elkaar op de hoogte brengen van elkaars leven. Maar de echte inhoudelijke gesprekken moeten toch echt in 'real life' gevoerd worden.

Wil je deze voordelen zelf ervaren en jezelf uitdagen? Het is tot en met 15 april de digitale detoxweek. Met als doel dat het weer om het echte leven draait. Je mobiele data uit en alleen bereikbaar zijn via de ouderwetse manier: even bellen of een smsje sturen.