fbpx

6 tips van Ralph Moorman om blijvend af te vallen

Blijvend afvallen, het is de droom van vele mensen. Gelukkig kun je deze droom waarmaken, als je de confrontatie met je eigen leefstijl durft aan te gaan. Hormoondeskundige Ralph Moorman geeft je in deze blog 6 tips, waarmee je blijvend kan afvallen.

Blijvend afvallen is mogelijk, mits je met een helicopterview naar je gehele leefstijl kunt kijken en de juiste mindset hebt. Want daar gaat het vaak mis. We storten ons op dieetschema’s en lightproducten, gaan calorieën tellen en schrappen veel te veel producten uit ons eetpatroon. Ondertussen vergeten we naar de pijlers stress en sport te kijken en zien we het grotere geheel niet meer.

In deze blogs omtrent sport, voeding en stressreductie gaf ik al eerder tips. Het beoogde resultaat hiervan is dat je een betere hormonale balans krijgt en beter in je vel komt te zitten:

Ik wil je in deze blog een aantal praktische tips meegeven omtrent ‘mentaal eetgedrag’. Alleen kennis vergaren over gezond leven is leuk, maar het mooiste is wanneer je deze ook kunt gebruiken en de gezonde leefstijl lang kunt volhouden. Hieronder lees je het stappenplan naar blijvende gedragsverandering.

1. Waarom wil je veranderen?

Zoek naar de diepste redenen. Zo kun je achterhalen of je voldoende gemotiveerd bent om tot blijvende gedragsverandering te komen. Motivatie heeft vaak te maken met het vermijden van pijn (negatief) en/of verkrijgen van geluk (positief). De beelden en de gevoelens die je bij jezelf op kunt roepen als je hier aan denkt moeten er voor zorgen dat je niet kiest voor het kortetermijnsgeluk van het leegeten van een zak chips, maar toch voor een gezond alternatief dat misschien iets minder lekker is of meer moeite kost. Voorbeelden van vragen die je aan jezelf kunt stellen zijn:

  • Stel dat ik mijn doelstelling zou halen, hoe zou mijn leven er dan uitzien?
  • Stel dat ik nog zwaarder of ongezonder zou worden, dan ik nu ben hoe zou mijn leven er dan uitzien?
  • Stel dat ik mijn doelstelling niet haal, hoe zou ik me dan voelen? Hoe zie ik mijzelf over twintig jaar?

2. Wat is je doel?

Hoeveel kilo wil je kwijt? Of gaat het vooral om het verbeteren van je figuur?

Het is belangrijk dat je doel duidelijk en haalbaar is. Als je de lat erg hoog legt, kun je het proces beter verdelen in kleinere stappen met makkelijker te bereiken doelen.

3. Wat zijn de grootste hindernissen op weg naar je doel?

Bekijk je gemiddelde eet- en drinkgedrag en bepaal je grootste valkuilen. Welke gedragingen zullen het resultaat dat je nastreeft het meest ondermijnen? Nachtelijke bezoekjes aan de koelkast? De neiging te weinig te bewegen? Wees eerlijk tegen jezelf en schrijf je belangrijkste slechte gewoontes op. Kijk hierbij dus meer naar de grote lijnen en minder naar details.

4. Hoe kun je de grootste valkuilen vermijden?

Bedenk tactieken die voor jou het best werken om nadelig gedrag te voorkomen.

5. Welke afspraken wil jij met jezelf maken?

Schrijf op welke tactieken je wil toepassen om nadelig gedrag te voorkomen en welke principes je gaat toepassen. Ga ermee aan de slag. Hiermee pak je de verantwoordelijkheid voor je eigen proces.

6. Evalueer je gedrag

Gaat het goed? Ga dan door! Gaat het niet goed? Ga terug naar stap 1.

Lees ook:

Sport je lijf strak door je hormonen in balans te brengen

WENDY-Expert Ralph Moorman over gezonde voeding voor je hormonen

Hoe kan jij jouw stresshormoon verlagen?

 

 



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF