overprikkelend

6 redenen waarom de zomer zo overprikkelend kan zijn voor hoogsensitieve personen

Hoogsensitieve mensen raken in de zomer vaker overprikkeld. HSP- en WENDY Expert Esther Bergsma legt uit waarom.

Hoogsensitieve mensen merken meer informatie op uit hun omgeving en verwerken dat diepgaand. Dat is een reden dat ze vaker dan gemiddeld overprikkeld raken. De zomer is een periode van ontspanning, maar toch lijkt overprikkeling dan nog vaker dan anders voor te komen. Dat heeft onder andere met deze zes factoren te maken.

Temperatuur

De ideale temperatuur is per persoon verschillend. Dat is ook zo voor HSP. De één vindt rond de 20 graden, de ander heeft liever rond de 28 graden. Maar voor alle HSP is de prettige marge heel smal. Dat betekent dat als het net iets warmer of kouder is, dat meteen onplezierig voelt. In de winter kan je makkelijker de temperatuur bijstellen (door de verwarming of wat extra kleding), dus is in de zomer de temperatuur een groter issue. Ben je een liefhebber van lagere temperaturen, dan kosten warme dagen je veel energie.

Geluid

De meest voorkomende reden van overprikkeling is continu geluid. In de zomer speelt dit een grote rol, omdat veel mensen buiten zijn. Je ‘geniet’ dan automatisch mee van gesprekken, muziek of spelende kinderen van de buren. Voor veel HSP een reden om in de tuin ook een koptelefoon op te zetten, zodat ze toch ontspanning kunnen vinden.

Afwijkend dagritme

Aan de ene kant is het heerlijk dat je in de zomer vaak niet meer zo’n strak dagritme hebt, maar aan de andere kant kan het ontbreken van routine ook overprikkelend zijn. Je moet dan steeds weer opnieuw de keuze maken wat je gaat doen. Omdat de keuze eindeloos is, kan dat als een grote belasting voelen. Het helpt als je een basisroutine aanhoudt in deze periode.

Eten

Veel mensen eten tijdens warme dagen anders. Wellicht heb je minder trek en eet je eigenlijk te weinig. Misschien heb je geen zin om te koken en eet je wat ongezonder. Veel HSP merken het effect van voedingsmiddelen op hun lichaam en humeur sterk. Door honger kan je bijvoorbeeld humeurig raken en door te veel suiker kan je je depressief voelen. Probeer ook tijdens de zomer de vaste maaltijden aan te houden, zodat je lekker in je vel blijft zitten.

Emotioneel

Daarnaast kan meer contact met andere mensen in de zomerperiode ook overprikkelend zijn. Je wordt als HSP beïnvloed door iemand anders humeur, en dat kan in een gezin hoog oplopen als iemand chagrijnig is. Ook kan je wens het iedereen naar de zin te maken je opbreken, omdat je dan alleen maar met anderen bezig bent. Plan tijd in voor jezelf om je even af te sluiten van de emoties van anderen en je weer op te laden met een activiteit die jij leuk vindt.

Te weinig slaap

Tot slot slaap je misschien ook minder goed in de zomer. Veel HSP vinden het fijn wel een deken over zich heen te hebben, ook al is dat eigenlijk te warm. Als je je raam open zet voor wat frisse lucht, heb je wellicht last van geluiden van buiten. Het gebrom van de ventilator is daarnaast mogelijk storend voor je (hoewel anderen het monotone geluid juist prettig vinden). Slaap je ’s nachts te weinig, doe dan tussendoor een dutje. Te weinig slaap heeft direct effect op hoe snel je overprikkeld raakt.

Als je van jezelf weet welke factoren bij jou tot overprikkeling leiden, kan je actief aan de slag gaan om die te beperken of af te wisselen met ontspanmomenten. Zo wordt de zomer een stuk relaxter.

Over Esther Bergsma

Esther Bergsma is expert Hoogsensitiviteit, sociaalwetenschappelijk onderzoeker, spreker, trainer en auteur. Zij richtte het online platform Hoogsensitief.NL op voor meer (h)erkenning van deze eigenschap; met honderden blogs, tips, verwijzingen en trainingen. Wil je nog meer over hoogsensitiviteit weten? Lees dan “Gelukkig Hoogsensitief” of “Het hoogsensitieve brein” of neem een kijkje op dit YouTube kanaal en Instagram-account (@Hoogsensitief.NL).