fbpx

De Week van de HSP: waarom hoogsensitiviteit overal bespreekbaar zou moeten zijn

Voor het vierde achtereenvolgende jaar is er een speciale week voor hoogsensitieve personen: de Week van de HSP. Dit jaar van 12 tot en met 18 juni. HSP- en Wendy Expert Esther Bergsma is één van de organisatoren en licht toe waarom zo’n week zo belangrijk is.  

Als je hoogsensitief bent beleef je situaties vaak anders. Een hoogsensitief persoon (HSP) merkt namelijk meer informatie uit zijn omgeving op en verwerkt al die stimuli diepgaand, waardoor er een intense impact ontstaat. Heel concreet: jij huilt om films die anderen onberoerd lijken te raken, jij maakt je druk, terwijl anderen de situatie relaxed op zich af laten komen en jij wilt alles eerst uitgedacht hebben, terwijl anderen direct van start gaan.

Begrip

Nog steeds weten veel mensen niet wat hoogsensitiviteit daadwerkelijk inhoudt. Dat is een probleem, omdat de reactie van HSP hierdoor niet altijd begrepen wordt. Nog belangrijker: ook in de hulpverlening is niet altijd bekend dat de ervaren problemen kunnen komen door de eigenschap hoogsensitiviteit, waardoor de geboden hulp niet altijd adequaat is. Als je wel benoemd dat je hoogsensitief bent, dan blijkt dat nog veel te vaak niet bespreekbaar te zijn.

Spotlight

Daarom is er tijdens de Week van de HSP een hele week brede aandacht voor hooggevoeligheid. Professionals, zoals coaches en therapeuten, organiseren in het hele land informatieve activiteiten of bieden leuke acties aan. Zo kunnen hoogsensitieve mensen op een laagdrempelige manier informatie krijgen over de eigenschap en hoe ze ermee om kunnen gaan. Vier jaar geleden is deze week geïnitieerd vanuit de Kerngroep HSP-professionals en samen met HSP-collega’s Saskia Klaaysen en Eva Pama organiseer ik de editie van 2023.

Inzicht

Het is heel belangrijk dat hoogsensitieve personen zelf, hun naasten (en eventuele hulpverleners) weten dat er sprake is van hoogsensitiviteit. Dat ze weten en begrijpen waarom ze altijd op een bepaalde manier reageren op bijvoorbeeld onrechtvaardigheid, of waarom ze een druk weekprogramma minder goed aankunnen dan hun vrienden. Veel HSP geven aan dat het hen rust heeft gegeven toen ze ontdekten dat ze hooggevoelig zijn, omdat ze nu begrijpen waarom ze bepaalde situaties anders ervaren. Ook de naasten reageren vaak positiever als ze begrijpen wat het betekent hoogsensitief te zijn.

Normaal

Maar liefst 20% van de mensen is hoogsensitief. Hoewel dat een minderheid is van alle mensen, is het aan de andere kant een best grote groep binnen onze samenleving. Op een school of bedrijf van 100 personen zijn er dus 20 hooggevoelig. Een heel normale eigenschap dus. Met voor- en nadelen. Hoe beter je je eigenschap leert kennen, hoe beter je ook de voordelen van de eigenschap zult ervaren. Daarom is het zo belangrijk er over te kunnen praten.

Aanbod

Op www.weekvandehsp.nl kunnen HSP, maar ook andere belangstellenden, kijken welke activiteiten interessant zijn voor hen. Zo zijn er e-books over verschillende onderwerpen te downloaden en inspirerende webinars te volgen.

Week van de HSP

Ook is het mogelijk eens kennis te maken met een HSP-coach in de buurt of mee te doen met een sessie. Er zijn activiteiten voor hoogsensitieve kinderen, mannen en vrouwen en voor ouders van hooggevoelige kinderen.

Praat erover

Wil je bijdragen aan het verminderen van het taboe op dit onderwerp? Je kunt zelf berichten plaatsen over hoogsensitiviteit (of die van anderen delen) met de hashtag #weekvandehsp. Op deze wijze krijgen heel veel mensen informatie over de eigenschap in hun tijdlijn en groeit hopelijk het begrip ervoor. Want hoogsensitieve personen hebben zoveel talenten die verloren gaan als we de eigenschap niet herkennen en waarderen.

Over Esther Bergsma

Esther Bergsma is expert Hoogsensitiviteit, sociaalwetenschappelijk onderzoeker, spreker, trainer en auteur. Zij richtte het online platform Hoogsensitief.NL op voor meer (h)erkenning van deze eigenschap; met honderden blogs, tips, verwijzingen en trainingen. Wil je nog meer over hoogsensitiviteit weten? Lees dan “Gelukkig Hoogsensitief” of “Het hoogsensitieve brein” of neem een kijkje op dit YouTube kanaal en Instagram-account (@Hoogsensitief.NL).WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF