burn-out kinderen

5 redenen waarom kinderen tijdens de intelligente lockdown vatbaarder zijn voor een burn-out

Steeds meer kinderen ervaren stress tijdens deze lockdown periode. Een burn-out komt niet alleen maar voor bij volwassenen. Volgens het Nederlands Jeugdinstituut heeft 4 tot 8 procent van de kinderen tussen de 0 en 12 jaar last van een stemmingsstoornis. HSP/burn-out en WENDY expert Ilonka van Galen legt uit waarom kinderen juist in deze turbulente periode vatbaarder zijn voor een burn-out.

Een burn-out bij kinderen is nog steeds een onderschat probleem. Wanneer er gesproken wordt van een burn-out, komen wij al snel terecht bij volwassenen. Helaas wordt de diagnose burn-out niet snel gegeven bij kinderen, zij staan immers nog aan het begin van hun leven. Een verkeerde aanpak kan grote gevolgen hebben voor de rest van het leven van de kinderen die hiermee te maken hebben (gehad). Gedragsveranderingen zijn de eerste signalen van een burn-out bij kinderen. De klachten verschillen niet veel van de klachten die volwassenen ervaren tijdens een burn-out. Veelal zijn lusteloosheid, pijn in de buik of ineens angsten of prikkelbaar gedrag signalen voor een burn-out bij kinderen. Blijf altijd goed opletten als ouder zijnde.

1. Prestatiedruk

Vooral kinderen die perfectionistisch zijn ervaren meer druk en stress, deze kinderen kunnen last krijgen van faalangst. Doordat de lat te hoog wordt gelegd voor zichzelf kunnen kinderen onder andere last krijgen van slapeloosheid, burn-out of depressieve gevoelens. Wij leven in een prestatiemaatschappij. Van de kinderen wordt er verwacht dat na een drukke schooldag direct het huiswerk wordt gemaakt, verschillende sporten worden beoefend en dit allemaal op een hoog niveau. Tijdens deze intelligente lockdown is er gekozen voor onderwijs op afstand. Ondanks de bereidwilligheid van ouders om naast de eigen werkzaamheden de kinderen zo goed mogelijk te begeleiden, krijgen de meeste kinderen last van een leerachterstand. Er wordt inmiddels al gesproken van een leerachterstand van 6 maanden, de schade begint steeds groter te worden. Probeer de kinderen te leren dat goed ook goed genoeg is en dat het niet erg is wanneer er een lager cijfer wordt behaald. Op deze manier zal de lat steeds lager worden gelegd.

2. Minder sociale contacten

Dankzij de maatregelen om voor onderwijs op afstand te kiezen, zien de kinderen steeds minder de leeftijdsgenoten. Er wordt veel gevergd van de veerkracht van kinderen. Sociale contacten zijn essentieel in het geval van een stressvolle periode. Wanneer er eenzaamheid optreedt zal een kind in zijn eigen schulp gaan kruipen en een burn-out komt steeds dichterbij. Het is belangrijk dat kinderen contact blijven houden met leeftijdsgenoten om te ontsnappen aan de dagelijkse negatieve prikkels. Piekergedachten zullen omhoog gaan komen en voor je het weet zit een kind in een negatieve spiraal. Zorg ervoor dat je als ouder zijnde goed blijft communiceren met het kind. Luister goed naar de behoeften en maak de piekergedachten bespreekbaar. Een kind heeft vaak nog niet genoeg ervaring met vallen en opstaan en de veerkracht is hierdoor niet echt groot. Blijf ook communiceren over de huidige ontwikkelingen zodat een kind zich kan gaan voorbereiden op wat er komen gaat. Nodig leeftijdsgenoten uit, zolang dit verantwoord is, en geef een kind alle ruimte om volledig tot ontspanning te komen.

3. Digitalisering

De tijd van een schoolbord met krijtjes is bijna volledig voorbij. Doordat alles wordt gedigitaliseerd komen er sneller en meer prikkels het centraal zenuwstelsel binnen. Dit kan een overprikkeling als gevolg hebben. Kinderen ervaren vermoeidheidsklachten, kunnen last krijgen van hoofdpijn en de balans tussen inspanning en ontspanning raakt zoek. Aangezien er meer tijd momenteel thuis wordt doorgebracht zijn er veel kinderen die na het thuiswerk gaan gamen of iets anders op een laptop of tablet ondernemen. De hersenen van een kind worden op deze manier non-stop overladen met snelle prikkels. Kies ervoor om te gaan knutselen of pak een ouderwets bordspel erbij. Laat de hersenen werken zonder beeldschermen zodat er meer ontspanning aanwezig zal zijn. Let op de schermtijd voor kinderen en zet desnoods een kookwekker. Vooral in de avond voor het slapen gaan wordt het niet aangeraden om naar schermen te kijken, dit kan de nachtrust negatief gaan beïnvloeden.

4. Te weinig beweging

Wanneer kinderen gewoon naar school kunnen gaan zijn zij gewend aan de pauzes. Lekker de buitenlucht en spelen met de leeftijdsgenoten. Beweging is essentieel om stress en burn-out te voorkomen. Het advies is om minimaal 30 minuten per dag te gaan bewegen. Tijdens deze intelligente lockdown worden er steeds meer sportverenigingen gesloten, wel mogen er nog buitenactiviteiten plaatsvinden. Dankzij de avondklok die momenteel geldt, kunnen veel kinderen niet naar de sportvereniging in de avond. Beweging is goed voor de bloeddruk, het geeft ontspanning en de nachtrust zal verbeterd gaan worden. Dankzij voldoende beweging kom je weer terug in het volledige lichaam in plaats van alleen in het hoofd. Het maakt niet uit voor wat voor beweging je zult gaan kiezen, alles is prima. Bedenk spelletjes voor in en rondom de woning en doe zelf als ouder zijnde ook mee. Er wordt van de ouders momenteel zoveel gevergd qua veerkracht dat het goed is om zelf ook mee te gaan bewegen. Kinderen zullen hiervan gaan opknappen en de ouders ook. Plan ontspanning in en voel jezelf steeds rustiger en krachtiger worden.

5. Gebrek aan rust, ritme en regelmaat

Als er iets is waar kinderen behoefte aan hebben is het rust, ritme en regelmaat. Een stabiele thuisbasis is erg belangrijk voor een kind. Kinderen nemen heel snel de emoties van de ouders over en wanneer de ouders spanningen voelen, zullen de kinderen dit dus ook gaan ervaren. Er kunnen emotionele problemen gaan ontstaan wanneer er bijvoorbeeld te weinig nachtrust wordt ervaren. Kinderen zullen slechter presteren en dit kan voor veel stress gaan zorgen. Wanneer kinderen gewoon naar school kunnen gaan, zijn zij voorbereid op wat de dag hun zal gaan brengen. Er zit een strak ritme in de dag. Zorg ervoor dat je als ouder zijnde thuis ook een goed ritme creëert. Start de dag op de normale tijd zoals de kinderen ook naar school gaan en zorg dat je daadwerkelijk ook klaar bent om de dag te beginnen. Kleed je aan, ontbijt en neem tussendoor de nodige pauze. Stel geen hoge eisen aan de kinderen voor het restant van de dag na het onderwijs vanuit huis. Zorg voor gezonde voeding, ondanks dat je als ouder zijnde zelf ook uitgeblust bent na een drukke dag. De verleiding om iets ongezond te eten is erg groot. Zorg voor het welzijn van de kinderen en van jezelf. Samen slaan wij ons door deze lockdown periode heen.

Over Ilonka van Galen

Ilonka van Galen, een trotse Hsp die tot driemaal aan toe een burn-out heeft ervaren. Inmiddels is zij een expert op het gebied van Hoogsensitiviteit en burn-out, staat positief in het leven en houdt zich bezig met het creëren van een gezonde leefstijl. Ilonka heeft een grote passie voor schrijven en wilt met alle kennis die zij de afgelopen tien jaar heeft opgedaan andere mensen informeren, motiveren en inspireren. Op haar instagram pagina, Made by HSP, schrijft zij dagelijks blogs over verschillende onderwerpen. ‘Samen staan wij sterk’ is Ilonka haar levensmotto!

Lees meer artikelen over hoogsensitiviteit:

Waarom hoogsensitieve personen en narcisten zich vaak aangetrokken voelen tot elkaar

Zo bereik je jouw doelen met de Wet van Aantrekkingskracht (Law of Attraction)

9x waarom het fijn is om een hoogsensitieve partner te hebben