fbpx

Waarom hoogsensitieve personen en narcisten zich vaak aangetrokken voelen tot elkaar

Veel hoogsensitieve personen hebben een relatie (gehad) met een persoon met een narcistische persoonlijkheidskenmerk. Dit heeft een verklaarbare reden. Onbewust zoeken HSPs en narcisten elkaar op. Zij hebben veel meer gemeen met elkaar dan de meeste mensen zullen denken. HSP/burn-out en WENDY expert Ilonka van Galen legt uit om welke redenen HSPs en narcisten zich aangetrokken voelen tot elkaar en geeft tips over hoe hier mee om te gaan.

Narcisme komt uit de Griekse mythologie. Narcissus is een figuur die verliefd is op zijn eigen spiegelbeeld. Hij wilde niets van de liefde weten en wees iedereen af. Enkel de jacht interesseerde hem. Een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft twee kanten, zelfbelang en bewondering. Net als Narcissus beschikt iemand met narcisme over een verheerlijkt zelfbeeld. De narcist voelt zich meer bijzonder dan de ander en is verslaafd aan aandacht. Er is een gebrek aan empathie en de narcist maakt misbruik van andere om doelen te bereiken. Er zijn geen cijfers bekend over hoeveel mensen een narcistische persoonlijkheid hebben, wel is het bekend dat zowel mannen als vrouwen het kunnen ontwikkelen. De diagnose ‘narcisme’ wordt vastgesteld door een specialist, psychotherapeut of een psychiater.

Overeenkomsten

Een narcistische persoonlijkheid ontstaat in de vroege jeugd. Wanneer een kind een instabiele thuisbasis meemaakt, daardoor een laag zelfbeeld creëert en niet de veiligheid zult ervaren die nodig is om zich te gaan hechten aan andere personen, is de kans op narcisme groot. Narcisme is in feite een zelfbeschermingsmechanisme. Een hoogsensitief persoon is geboren met een gevoeliger zenuwstelsel dan normaal, deze persoonlijkheidskenmerk kan niet op een latere leeftijd gevormd worden. Wanneer een hoogsensitief kind niet goed begeleid wordt, zal ook deze zich niet veilig voelen. Zowel een narcist als een HSP zoeken op dat moment naar geborgenheid en een eigen identiteit. Angsten of depressies kunnen ontstaan zodra de veiligheid ontbreekt. Constant zullen zij beide gaan zoeken naar een veilig gevoel en de bevestiging van andere mensen.

Relatie

In het begin van een relatie tussen een hoogsensitief persoon en een narcist zullen beide personen zich prettig voelen. Een HSP zorgt graag voor iemand, is empathisch, loyaal en verantwoordelijk. Een narcist bezit deze eigenschappen helaas niet. Iemand met een narcistische persoonlijkheid wordt gevoed door de aandacht van andere mensen. Narcisten willen constant bewonderd worden en halen andere naar beneden om zichzelf te verheffen.

In de beginperiode van de relatie zal een HSP veel energie gaan geven aan de narcist. De narcist is de perfecte partner op dat moment voor de HSP. Het geeft een HSP een goed gevoel en de narcist wordt er mee gevoed. Het probleem is dat de narcist steeds meer aandacht gaat vragen om zich goed te voelen, het werkt hetzelfde als bij een verslaving. De HSP raakt uit balans, vermoeid en probeert de narcist alle energie te geven die in het eigen vermogen zit. De HSP zet zichzelf niet langer op nummer één, de narcist heeft deze positie overgenomen.

Gaslighting

Zodra een hoogsensitief persoon alles voor een narcist over heeft, begint het manipuleren. Gaslighting is een vorm van geestelijke mishandeling met als doel om het zelfvertrouwen van de ander te breken. De HSP gaat twijfelen aan zichzelf en verontschuldigingen maken voor dingen die niet de schuld zijn van de HSP zelf. Dankzij gaslighting heeft de narcist de totale macht over jou als HSP zijnde en voel je je afhankelijk van de narcist. Zodra er getrouwd wordt met elkaar of er komen kinderen voort uit de relatie wordt de macht vaak nog heviger. De narcist voelt zich speciaal, uniek en zal de neiging hebben tot vreemdgaan. Des te meer de narcist wordt gevoed met andermans energie, des te beter. De HSP raakt ondertussen zichzelf en alle energie kwijt, vaak met een burn-out tot gevolg.

Relatie beëindigen

Dit is de grootste angst voor een narcist maar de beste beslissing voor een hoogsensitief persoon. Het wordt tijd voor de HSP om zichzelf weer op de eerste plaats te gaan zetten. Weggaan zorgt bij de narcist voor een toppunt van stress. De voeding voor de narcist, de HSP, valt weg in het dagelijkse leven en alles staat op springen. De narcist zal zich onzeker, somber en minderwaardig voelen met misschien een depressie als gevolg. De angsten uit de kindertijd van de narcist komen weer omhoog. Ga nooit onvoorbereid weg bij een narcist. Bereidt jezelf voor op een stormvloed van beschuldigingen en emoties. Je zult je snel overprikkeld gaan voelen.

Tips

Als je jezelf wilt bevrijden van een narcist zijn er verschillende adviezen die je kunt gaan naleven. In de eerste instantie is het belangrijk om te weten dat hoe sterker jij jezelf voelt als HSP, des te zwakker de narcist gaat worden. De macht wordt overgenomen door de HSP. Een narcist haat sterke mensen en zal deze gaan vermijden. Probeer als HSP geen emotie te tonen en vertel niets over je privéleven. Alleen saai nieuws kun je gaan delen met de narcist. Voel je je als HSP niet zelfverzekerd? Doe alsof en laat aan de narcist zien dat je prima zonder de narcist kunt leven. Bescherm je eigen energie en verbreek alle contacten voor zover dat mogelijk is. Wanneer er kinderen in het verhaal zijn, vraag desnoods hulp aan de mensen om je heen.

Het is tijd om je als HSP op te gaan laden, de kinderen hebben sterke ouders nodig. Het beëindigen van een relatie is nooit fijn en je kunt het gaan vergelijken met een rouwproces. De toekomst die je als HSP voor ogen had met de droompartner van het begin van de relatie, is er niet meer. Je voelt je als HSP gekwetst en verdrietig. Je kunt zelfs boos worden op jezelf omdat je niet eerder hebt ingezien hoe manipulatief de narcist is geweest. Verzamel informatie over narcistische persoonlijkheden en vindt de kracht in jezelf terug. Je hebt geleerd van deze nare ervaring, een volgende keer ben je eerder alert op de eerste signalen. Blijf geloven in de liefde, dat is het mooiste dat er bestaat!

Dit artikel is geschreven door Ilonka van Galen, een trotse Hsp die tot driemaal aan toe een burn-out heeft ervaren. Inmiddels is zij een expert op het gebied van Hoogsensitiviteit en burn-out, staat positief in het leven en houdt zich bezig met het creëren van een gezonde leefstijl. Ilonka heeft een grote passie voor schrijven en wilt met alle kennis die zij de afgelopen tien jaar heeft opgedaan andere mensen informeren, motiveren en inspireren. Op haar instagram pagina, Made by HSP, schrijft zij dagelijks blogs over verschillende onderwerpen. ‘Samen staan wij sterk’ is Ilonka haar levensmotto!

https://www.instagram.com/p/CCG1_77DEzo/

Lees ook: Waarom hoogsensitieve personen zo sterk reageren op de verschillende maanfasesWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF