fbpx

12 x zo overleef je je 18-pluspuber

Vroeger gingen ze de deur uit op hun 18de, maar nu blijven jongeren al snel hangen tot een jaartje of 23. Want: huizen zijn duur en onvindbaar en kinderen willen geen torenhoge schulden opbouwen. Wij geven jou 12 tips om het thuis leuk te houden met je 18-pluspuber.

1. Het is hun geld

Zodra ze 18 zijn, zijn ze volgens de wet zelfstandig. Ben je gewend zicht te houden op de bankrekening van je puber? Vergeet het maar, de bank verwijdert het rekeningoverzicht van je puber op de 18de verjaardag. Dat is niet voor niks: ze moeten hun eigen financiën regelen. Zorg dus dat ze dit ook doen en blijf er niet als een kloek bovenop zitten.

2. Zelf doen

Hetzelfde geldt voor de zorgpremie. Niks gratis meeverzekerd meer. Maar: je puber kan zorgtoeslag krijgen. Zorg dat ie die aanvraagt. En dat de zorgpremie niet automatisch van jouw rekening wordt afgeschreven (dat doet de verzekeringsmaatschappij namelijk als je het niet regelt).

3. Zelf de was doen

Houd de regels duidelijk. Prima als ze thuis blijven wonen, maar dat betekent ook: eigen kleding wassen, kamer schoonmaken, meehelpen met koken en boodschappen doen. Blijf je alles doen, dan leren ze nooit op eigen benen staan.

4. Op tijd eruit

En nog meer regels: maak duidelijk dat het niet de bedoeling is dat je puber doordeweeks tot het middaguur in bed blijft liggen, want hé: jij moet ook werken.

5. Maak goede deals

Bedenk dat regels het beste werken als iedereen erachter staat. Bespreek samen wat jullie afspreken en doe hier en daar wat water bij de wijn. Dan worden de regels tenminste nageleefd en hoef je niet als een politieagent door het huis te lopen.

6. Jij hebt eigen vrienden

Het hoeft niet te gezellig te zijn. Je blijft ouder. De vriendinnen van jouw zoon of dochter hoeven echt niet jouw vriendinnen te worden.

7. Gun ze wat privacy

Gun je kind zijn of haar privacy. Het is immers een soort van volwassen. En dan wil je niet dat je moeder zomaar je kamer binnenloopt.

8. Laat los

Als ze op kamers zouden wonen, zou je ook niet weten met wie ze op stap gaan, hoe laat ze thuiskomen, hoeveel ze gedronken hebben en welke domme dingen ze allemaal gedaan hebben. Bedenk dat je het niet hoeft te weten.

9. Vraag kostgeld

Als je volwassen kind een baan heeft, dan is het niet meer dan redelijk om kostgeld te vragen als bijdrage in de woonlasten. Veel ouders worstelen met de vraag of ze kostgeld kunnen vragen, maar voor je kind is het een prima voorbereiding op het zelfstandige leven. Op de site van het NIBUD kun je samen bekijken wat een redelijk bedrag is.

10. Let op de financiën

Let erop dat het financiële consequenties kan hebben als een kind met inkomen (weer) thuis woont. Zelfs een bijbaantje kan al van invloed zijn. Zijn inkomen wordt meegerekend bij het vaststellen van eventuele toeslagen die je als ouder krijgt, zoals zorg- en huurtoeslagen.

11. Geen bank vol

Voor je het weet zit je huis elk weekend vol met chillende jeugd. Wel zo gemakkelijk en goedkoop, bij de ouders op de bank. Maar dat wil jij dus niet. Geef je grenzen aan en maak heldere afspraken.

12. Stel een limiet

Last but not least: Bespreek hoelang je kind nog thuis blijft wonen. Geef een termijn aan, maak een plan van aanpak. Als ouder mag je zeggen dat het tijd is om uit te vliegen. Stiekem last van het Empty Nest Syndroom? Het zal weer even wennen zijn zonder kind in huis, maar je taak zit er op een dag op…



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF