fbpx

11 dingen die voor onze pubers heel anders zijn dan vroeger

Nu hoofdredacteur Rosa van Wendyonline zelf een puber heeft, moet ze regelmatig denken aan vroeger, en hoe de dingen toen anders waren voor pubers. Pubers kunnen zich echt niet meer voorstellen dat wij moesten bellen vanuit een telefooncel op straat en op ons zestiende gewoon een biertje konden bestellen. Oordeel zelf: waren deze elf dingen vroeger beter of niet?

1. Wij waren gewoon niet bereikbaar

Mijn zoon is nu zestien en, net zoals alle pubers, vergroeid met zijn telefoon. Als ik hem vertel dat wij vroeger niet eens een mobiel hadden kijkt hij mij meewarig aan, alsof hij wil zeggen: hoe kon je toen leven? Mijn eerste mobiel kreeg ik toen ik negentien was: een enorm apparaat waarvan ik de antenne moest uitrekken om te kunnen praten. Inmiddels ben ik net zo verslaafd aan mijn telefoon als mijn zoon, maar ik kan het belang van dat apparaatje wel goed relativeren omdat ik ooit iemand was die niet altijd bereikbaar was. En ik hoef niet uit te leggen hoe heerlijk dat is. Ik gun mijn zoon die onbereikbaarheid ook en probeer daarom niet voortdurend te appen. Waar ben je? Hoe laat kom je thuis? Gaat alles goed? Ik heb de neiging dit soort vragen voortdurend te stellen. Of de hele tijd te checken hoe laat hij voor het laatste online was. Laatst gezien: 9.44. Laatst gezien: 0.10. Is hij al langer dan een uur offline dan dreigen er spookbeelden. Maar dat is dus allemaal stom. Mijn moeder had vroeger ook geen idee waar ik was en wat ik deed en dat ging altijd allemaal goed.

Hoe grappig is dit? Deze jongens hebben geen flauw idee wat ze met deze ouderwetse draaitelefoon aanmoeten……

 2. Wij konden veel eerder uit

Mijn uitgaansgeschiedenis begon in Ons Huis in het dorp waar ik vandaan kom, een buurthuis waar op vrijdagavond plaatjes werden gedraaid voor tieners. Ik was twaalf of dertien toen ik er voor het eerst naartoe ging. Daarna volgde de discotheken, vanaf mijn veertiende denk ik. Elke vrijdag- en zaterdagavond ging ik stappen. En mijn zoon nu? Hij kan nergens meer heen. Geen club waar hij op zijn zestiende wordt binnengelaten. Ik vind het best sneu dat thuis een feestje organiseren het leukste is wat onze pubers kunnen doen. Waarom zijn er geen buurthuizen meer waar pubers kunnen leren dansen en discotheken waar je de hele avond kunt lonken naar jongens of meisjes die je niet kent? Heeft natuurlijk alles met de nieuwe drankregels te maken, vroeger mocht je op je zestiende al drinken, maar ik kan me niet herinneren dat ik ooit alcohol dronk, ook al was dat zeker verkrijgbaar. Mijn eerste biertje dronk ik pas op mijn zeventiende – dat zal niet veel verschillen van de leeftijd waarop jongeren nu gaan drinken. Uitgaan zonder alcohol is dus ook een optie, dus ik begrijp niet helemaal waarom onze jongeren nergens meer naar binnen mogen. Aan de andere kant: zoon lijkt het heerlijk te vinden om weekenden lang met vrienden te gamen (zonder elkaar live te zien).

3. Ze hebben nu festivals

Vroeger had je Pinkpop, maar dat was het wel zo’n beetje. En kijk nu eens: Milkshake, Best Kept Secret, Amsterdam Open Air, Down the Rabbit Hole: ze kunnen elke weekend wel ergens heen. Dat maakt deels goed dat ze verder nergens binnen komen. Hoewel ook veel festivals weer een leeftijdsgrens hebben. Maar pubers schijnen vooraf goed te weten waar ze wel en niet binnenkomen. Des te sneuer dat er dit jaar helemaal geen festivals zijn…

4. Wij gingen veel eerder het huis uit

Ik ging op mijn negentiende, mijn zus op haar achttiende. Toen mijn ouders rond de veertig waren, hadden ze al geen kinderen meer in huis. Nu dan. Vorige week was mijn nichtje van 22 jarig en dat vierde ze in haar ouderlijk huis, waar ze nog steeds woont. Gezellig hoor, maar rond je twintigste zou je toch wel op eigen benen kunnen staan. Waarom dat vaak niet lukt is bekend: zowel huren als kopen is voor jongeren zo’n beetje onmogelijk. Jammer, jammer, maar misschien vinden veel ouders het ook wel gezellig dat hun huis langer gezellig gevuld is.

Lees ook: 11 redenen waarom het juist leuk is om een puber in huis te hebben

5. Ze worden minder snel volwassen

In het verlengde van punt vier: verschillende onderzoeken laten zien dat pubers steeds later bezig zijn met grote mensenzaken als werken, seks, verliefd worden en daten. Tegenwoordig hebben jongeren op hun achttiende gemiddeld voor de eerste keer seks. Wij waren daar allemaal een stuk sneller in. De reden volgens onderzoekers: onze pubers zijn zoveel met online bezig dat ze minder aandacht hebben voor dit soort aardse zaken. Tsja.

6. Onze pubers krijgen veel meer aandacht

Voordat dit een ‘vroeger-was-alles-beter’ stuk wordt: onze pubers krijgen bakken met liefde en waarschijnlijk veel meer aandacht dan wij vroeger. Ik kan me niet herinneren dat mijn moeder zich ooit met mijn huiswerk heeft bemoeid en wat ik later wilde worden moest ik ook maar zelf uitzoeken. Mijn vader was een man met een eigen zaak die zes dagen per week werkte en als kind ben ik bijvoorbeeld nooit met mijn ouders naar de bioscoop geweest. Wij gingen geen dagjes naar de Efteling of met het vliegtuig op vakantie. Niet dat ik daar last van heb gehad, maar wij maken het tegenwoordig wel veel leuker voor onze kinderen. Ik geloof dat mijn zoon al in zeventien landen is geweest…

7. En hebben een leukere band met hun ouders…

We doen wel vaak meewarig over onze pubers en klagen dat ze troep maken en lui zijn, maar over het algemeen hebben ouders nu een veel betere band met hun puber dan vroeger. Vroeger was de wil van vader of moeder vaak wet, nu overleggen ouders en kinderen met elkaar en doen ouders er alles aan om hun kind zo goed mogelijk te helpen en te stimuleren. Dat is fijn.

8. En ze hebben nu ook een vader…

Want vaders van nu zijn er voor hun kinderen. Ze zorgen mee en zijn veel meer betrokken dan onze eigen vaders.

9. Hoezo punk, new wave of disco?

Onze pubers hebben het veel makkelijker bij het bepalen van hun stijl. Ik was op mijn veertiende disco, daarna werd ik (een beetje) new wave en toen was ik geloof ik een alto. Dat bestaat allemaal niet meer (op een enkele eenzame punker na). Onze pubers hebben zo’n beetje allemaal hetzelfde stijl: de meisjes lang blond haar, skinny jeans en truitje, de jongens spijkerbroek met hoodie. Hoe easy…Ze hoeven niet meer te bedenken bij welke groep ze willen horen.

10. Pubers zijn nu aardiger voor elkaar

Ik herinner me dat ik een keer met gympen met punten naar school ging en door iedereen werd uitgelachen. Ze waren nieuw en ik was trots, maar ik heb ze nooit meer gedragen. Vroeger was er volgens mij minder voor nodig om buiten de groep te vallen dan nu. Onze pubers zijn wel wat gewend en vinden niet meer zo snel iets afwijkend en zijn toleranter naar elkaar. Natuurlijk zijn sexting en meer internetnarigheid een probleem, maar in real life pesten ze elkaar volgens mij minder. Ook door de aandacht die scholen daar nu voor hebben trouwens.

11. Ze zijn gestrester

Iedereen is druk tegenwoordig en onze pubers ook. De maatschappij staat volledig in het teken van scoren en succes hebben en onze pubers rennen van school naar clubje naar vrienden. Gevolg: onze pubers zijn gestrester en na studenten zijn het nu ook jongeren die steeds vaker een burn-out krijgen. Een beetje minder druk mag wel.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF