fbpx

Ontwikkelingspsychologe Telidja Klaï schreef een boek over pubers en geeft jou de gouden tip voor de opvoeding

Waarom doen pubers wat ze doen, dat is de vraag die iedere ouder zichzelf wel een keer stelt. Content manager van Ketnet en ontwikkelingspsychologe Telidja Klaï heeft naast haar kennis ook veel ervaring met twee puberende jongens in huis. Om voor eens en altijd te begrijpen wat pubers doen en advies te geven, schreef ze het boek: Pubers!

Waar komt je interesse voor pubers vandaan?

‘Ik heb een passie voor alles wat met ontwikkeling te maken heeft. Er zijn twee groepen waar mijn voorkeur ligt, kleuters en pubers. Omdat dat net de leeftijdsfasen zijn waarin de opgroeiende individuen naast de lijntjes beginnen te kleuren en eigenwijs worden. Ze ontdekken hun eigen identiteit. Een kleuter ontdekt dat hij of zij een eigen persoon is en begint alles af te tasten. Pubers doen eigenlijk hetzelfde. Zij komen los van hun ouders en ontdekken wie ze willen zijn. Dat boeit mij ontzettend. Ik heb twee zonen: één van 16 en één van 19. Als ik dan achteruit kijk en bedenk wat mij de meeste energie heeft gekost, maar ook waar ik het meeste energie uit heb gehaald zijn het deze twee levensfases. Als psychologe kan ik het rationeel heel boeiend vinden. Als ouder is het een wisselwerking van energie.’

Waarom wilde je een boek over pubers schrijven?

‘De uitgever vroeg of ik het interessant vond om een boek te schrijven over pubers, daar werd ik gelijk enthousiast van. Het is niet dat de puberteit mij meer boeit dan kleuters, maar ik zit nu midden in de puberteit met mijn twee zonen. Dat maakt het zoveel makkelijker. De kennis zit in mij, omdat ik ontwikkelingspsychologe ben, maar ik wilde geen theoretisch boek schrijven. Het moest een toegankelijk boek worden voor alle ouders om zich in te herkennen en vooral waar ze concrete tips uit konden halen. ‘

Wat is een situatie waar veel ouders zich in zullen herkennen?

‘Elke puber is anders. Er zullen verhalen bij zitten waar je je als ouder helemaal in herkent, maar ook verhalen wat niet op jouw kind van toepassing is. Dat is ook helemaal oké. Mijn jongens zijn maar een klein referentiekader. Daarom heb ik veel onderzoek gedaan en mensen gevraagd naar verhalen. Ik heb veel dingen ook moeten opzoeken. Er staat een stukje in voor deodorant. Als mijn jongens in de badkamer hebben gestaan, deo hebben gespoten en ik kom daarbinnen. Dan stik ik bijna. Het lijkt alsof ze de hele badkamer onder hebben gespoten. Alle ouders met zonen die ik daarover heb gesproken, herkennen zich daarin.’

Wat heb je zelf geleerd van het boek?

‘Op het moment dat ik aan het schrijven was, werd ik bewust van het loslaten. Je schrijft dat je ze moet loslaten. Dat proces heb ik wel doorgemaakt, maar ik ben er nog niet. Mijn zoon moest laatst zijn boeken inpakken om in te leveren bij school. Hij kan zijn eigen boeken inpakken, maar voor ik het wist had ik alles al ingepakt.’

Wat was jouw grootste vraag tijdens de opvoeding van je pubers?

‘Mijn grootste angst is dat ze niet gelukkig worden. Als je weet dat je kind niet gelukkig is, dan gaat dat door merg en been. Hoe groter dat ze worden, hoe trotser ik op ze ben. Ze doen dingen waar ik niet mee eens zijn, maar het feit dat ze staan waar ze nu staan, maakt mij blij. Mijn vraag is een levensvraag. In het boek staat een stukje over de jongvolwassenheid en de keuzes die ze maken, daar beantwoord ik mijn eigen grootste vraag.’

Wat is jouw gouden opvoed tip?

‘Blijf communiceren. Hoe moeilijk het ook is, je moet er blijven zijn voor je kind. Dat wil niet zeggen dat je niet even pauze mag nemen als het teveel wordt. Als je kind beslist om niet meer te praten, moet jij proberen om wel te blijven praten. Het kan zijn dat je wegen even uit elkaar gaan. Er zijn ook periodes dat mijn ene zoon en ik wat uit elkaar stonden, zulke dingen gebeuren, maar door te praten kom je uiteindelijk weer dichter bij elkaar.’

Neem een abonnement op de Wendy-specials

Nu voor € 17,50 + 2 x zonneproduct van IK Skin Perfection t.w.v. € 71,50

De Wendy-specials verschijnen vier keer per jaar, in elk seizoen 1. Wil jij ook geen nummer meer missen? Neem dan nu een jaarabonnement en ontvang 4 x de Wendy-special plus 2 zonneproducten van IK Skin Perfection t.w.v. 71,50. Je ontvangt de de Mineral SPF 30 (€ 29,90) en de Sun SPF 50 (€ 41,90) van het mooie merk IKSkin Perfection. Deze krachtige, hydraterende zonnecrèmes beschermen je deze zomer optimaal tegen de zon en zijn bovendien natuurlijk en ontwikkeld in harmonie met de natuur!
Wendy Promo artikelIK Ontwikkelingspsychologe Telidja Klaï schreef een boek over pubers en geeft jou de gouden tip voor de opvoeding
Deze actie geldt zolang de voorraad strekt, dus wees er snel bij. Ga naar wendyonline.nl/abonnementen

Lees meer kijk-, lees en luistertips:

Barbara Sloesen en Jim Bakkum over Zwaar Verliefd 2

Sophie werd op haar vijfde verlaten door haar moeder: ‘Ze zou een weekje wegblijven, maar kwam nooit meer terug’

Kyra vluchtte weg met haar kind: ‘Jarenlang was ik bang voor een wraakactie van mijn Iraanse schoonfamilie’WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF