fbpx

10x waarom het zo belangrijk is dat je partner je steunt tijdens een burn-out

Van de één op de andere dag is hij daar, een burn-out. Achteraf gezien ging het al maanden niet goed maar toch kan een burn-out als iets onverwachts worden ervaren. Voor de partner van iemand met een burn-out breekt er een zware periode aan, je bent als het ware een mantelzorger. De partner helpt jou met alle liefde tijdens het herstellen van deze ingrijpende levensgebeurtenis. HSP/burn-out en WENDY expert Ilonka van Galen legt uit wat voor belangrijke rol de partner heeft voor zijn of haar geliefde tijdens een burn-out.

1. Shutdown

Tijdens een burn-out ben je lichamelijk en geestelijk opgebrand, er is nog amper energie te ontdekken in lichaam en geest. Je kunt de dagelijkse bezigheden niet meer uitvoeren en dit kan veel frustratie geven, elke activiteit is er één te veel. Lichaam en geest hebben rust nodig om te kunnen herstellen, vooral in de eerste periode tijdens een burn-out. Voordat er een diagnose is gesteld, heb je geen idee wat er aan de hand is. Je kunt compleet in de war zijn hierdoor. De partner is geen arts maar kan jou wel op meerdere manieren gaan ondersteunen.

2. Verdriet

Je voelt je verloren en verdrietig tijdens een burn-out. De persoon van de laatste maanden ben je niet meer. Dit gevoel zou je kunnen vergelijken met een rouwproces. Je zult zelf moeten gaan wennen aan de nieuwe situatie, voor de partner geldt hetzelfde. Niemand wil alleen zijn tijdens een verdrietige periode. Laat alle tranen vloeien, dit zal voor veel opluchting gaan zorgen en er ontstaat een bevrijdend gevoel in de geest. Een partner speelt een belangrijke rol tijdens dit proces. Je staat er niet alleen voor.

3. Therapie

Wanneer je nog nooit in therapie bent geweest, kan dit beangstigend aanvoelen. De hele situatie is nieuw, jouw hele leven krijgt een nieuwe start. Vooral tijdens de eerste therapiesessies wordt er veel emotie ervaren. Aangezien je de meeste tijd besteedt aan het samenzijn met de partner, wil je ook dit samen gaan ervaren. Na een therapiesessie ben je vaak volledig uitgeput, des te fijner dat de partner aanwezig is geweest zodat je niet alles hoeft te herhalen. Op een rustig moment kun je samen de therapiesessie gaan bespreken met elkaar en evalueren op welke manier de partner tot steun kan gaan zijn.

4. Lichaamsbeweging

Tijdens de eerste periode van een burn-out heeft lichaam en geest voornamelijk rust nodig. Het is niet aan te raden om tijdens deze periode aan intensieve lichaamsbeweging te doen. Het cortisol gehalte is tijdens een burn-out zeer hoog en zal eerst moeten gaan dalen om meer rust te kunnen ervaren. Wanneer je het gevoel krijgt dat je weer wat lichaamsbeweging aankunt, is het fijn om dit samen met de partner te doen. Begin de dag met een wandeling in de buitenlucht of doe dit na het avondeten. Een kwartier lichaamsbeweging per dag in de buitenlucht doet al wonderen.

5. Huishouden

Wanneer je in een burn-out zit voel je je niet prettig, dit is logisch. Je zit veel in huis en durft misschien vanwege een angststoornis, als gevolg van de burn-out, niet de veilige thuishaven te verlaten. Wanneer de leefomgeving rommelig is, zul je zelf ook geen rust gaan ervaren. Het is erg prettig wanneer de partner tijdelijk het huishouden over zou kunnen nemen. Om het lichaam weer sterk te maken is gezonde voeding belangrijk. Tijdens een burn-out is het bakken van een omelet soms al te veel. De partner kan een goede steun zijn op dit gebied en heeft er vaak alles voor over om jou weer zo snel mogelijk op de been te krijgen.

6. Ontspanning

In de periode voor een burn-out ben je vaak al voor minimaal 6 maanden overspannen geweest, de ontspanning was ver te zoeken. Iedereen die ooit een burn-out heeft ervaren weet dat het prettig is om soms de gedachten te verzetten zodat je niet 24 uur lang per dag bezig bent met de burn-out. Kruip samen onder een deken en ga een film kijken. Tijdens het knuffelen komt de neurotransmitter oxytocine vrij. Dit hormoon geeft beiden een goed gevoel zodat je samen kunt gaan opladen om de heftige periode doorheen te komen.

7. Angststoornis

Tijdens een burn-out heeft lichaam en geest dus een complete shutdown ervaren. Je bent jezelf totaal verloren en je bent bang voor wat de toekomst jou gaat brengen. In veel gevallen is er sprake van een angststoornis tijdens een burn-out. Wanneer je dit ervaart denk je te veel aan de toekomst. Je bent onzeker en slaat compleet op slot. Een angststoornis is een heftige ervaring in het leven, alles wordt als dreigend ervaren. Tijdens een paniekaanval wil je je veilig voelen, de partner kan jou hiermee gaan helpen. Je deelt je leven met deze persoon en hij of zij weet precies wat het beste voor jou is op dat moment.

8. Begeleiding

Wanneer je in therapie zit voor de burn-out krijg je vaak opdrachten voor thuis mee. Er is flink wat doorzettingsvermogen en discipline voor nodig om dit consistent vol te houden. De partner is jouw redder in nood. Hij of zij kan jou net dat extra duwtje in de rug geven om door te zetten en je eraan te herinneren waar je dit allemaal voor doet. Door je volledig in te zetten tijdens een therapie zul je gaan merken dat je stap voor stap vooruitgang boekt en dit alles zal ten goede zijn voor de relatie. Moet jij een opdracht buitenshuis uitvoeren? Ook nu is de partner belangrijk en zal jou gaan begeleiden naar een succesvol resultaat.

9. Eenzaamheid

Een burn-out is iets dat zich in jouw lichaam en geest afspeelt en niemand kan precies hetzelfde voelen zoals jij je op dat moment voelt. De partner is jouw beste vriend(in) en zal jou het gevoel gaan geven dat je er niet alleen voor staat tijdens het burn-out herstel. Veel mensen sluiten zich af voor problemen, dit zal ook gaan gebeuren in het geval van vrienden. Zij weten dat je de juiste hulp hebt gezocht om beter te worden en zullen af gaan wachten totdat jij je weer beter gaat voelen en gezellig mee kunt doen met de sociale activiteiten. Vergeet niet dat tijdens een heftige periode in het leven, zoals een burn-out, de allerbeste vrienden voor je klaar zullen staan. Zij zijn er in goede en slechte tijden voor je, het kaf wordt van het koren gescheiden. De partner zal er altijd voor je zijn.

10. Levenslust

Tijdens een burn-out kom je vaak in een diep dal terecht en vooral de beginperiode kan als een depressie aan gaan voelen. Je wilt het liefste dat deze periode zo snel mogelijk voorbij zal zijn. De partner zal jou eraan gaan herinneren hoe mooi het leven kan zijn door bijvoorbeeld samen met jou mooie herinneringen op te halen. De partner houdt van jou, zelfs wanneer je door zo een heftige periode heen gaat en zal jou accepteren zoals je bent. Wanneer je iemand om je heen hebt die begrip en liefde toont, zal jij zelf ook eerder de situatie gaan accepteren zoals het is en dit zal het herstelproces gaan bespoedigen. Een positieve omgeving beïnvloedt jouw stemming op een positieve manier. Een partner is belangrijk in jouw leven, vooral tijdens een burn-out.

Lees meer artikelen van Ilonka:

9x waarom het fijn is om een hoogsensitieve partner te hebben

5 redenen waarom de intelligente lockdown-maatregelen wegens het coronavirus een burn-out kunnen veroorzaken

Lienke de Jong van Dear Good Morning: ‘Vroeg opstaan geeft veel energie’



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF