voedingstrends

10x voedingstrends voor in de toekomst

Ontstaat er straks ook zoiets als vleesschaamte? En is een glas witte wijn nog wel zo normaal? In de Body & Mind special schetst Denise Kortlever tien voedingstrends voor de toekomst.

1. Verbinding

Samen eten zorgt voor verbinding en dat wordt weer steeds belangrijker. Tijdens de pandemie hebben we ervaren hoe ongezellig het is om je bezorgde maaltijd thuis alleen op te eten en we gaan weer meer uit eten. Voor de televisie eten is passé. Samen eten is waardevol en we zoeken elkaar weer meer op in de horeca.

2. Echtheid

De gelikte foodplaatjes op Instagram zijn bij jongeren niet meer zo populair, ze kijken liever op TikTok hoe je zelf een gerecht maakt. Het gaat om echtheid en zelf doen. Influencers gaan steeds vaker samenwerkingen aan met foodmerken en dat leidt tot kortstondige hypes op social media. Iedereen wilde al de wodkapasta maken van model Gigi Hadid…

3. Verpakkingen

Dat we steeds bewuster worden van wat we eten, zorgt ook voor andere verpakkingen. Geen lijsten met onbegrijpelijke e-nummers meer, maar een duidelijke beschrijving van wat ergens in zit.

4. Dark kitchen

De opkomst van de dark kitchen. Dit zijn online restaurants die alleen bezorgen en daardoor razendsnel kunnen inspringen op trends. Ze experimenteren met verschillende gerechten en zo kan een zwart hamburgerbroodje zomaar een trend worden.

5. Gezonde darmen

In Amerika liggen de schappen er al vol mee: voedingsmiddelen die extra goed zijn voor je gut health (darmgezondheid). Denk bijvoorbeeld aan kimchi, een traditioneel gerecht uit de Koreaanse keuken dat bestaat uit gefermenteerde kool en groenten, en kombucha, een drankje dat ontstaat uit fermentatie van gezoete thee. Beide zouden goed zijn voor je darmen en immuunsysteem.

6. Toevoegingen

Een andere trend die verder zal groeien: functional food. Ontbijtgranen met probiotica voor je darmen, salade met collageen voor je huid en nagels: aan steeds meer producten worden ‘extra’s’ toegevoegd voor de gezondheid.

7. Alcoholvrij

Alcohol komt steeds meer in het verdomhoekje terecht. Het wordt niet meer zo vanzelfsprekend gevonden om altijd een glas wijn te drinken en er komen steeds meer alcoholvrije drankjes en slijters die alleen alcoholvrij verkopen. Die drankjes worden steeds beter en lekkerder.

8. Vleesschaamte

Net zoals vliegschaamte, ontstaat er straks ook vleesschaamte. Een onderzoek van de Boston Consulting Group voorspelt dat vlees eten in 2025 een hoogtepunt bereikt, maar daarna snel zal afnemen. We worden ons steeds bewuster van de slechte invloed van de vleesindustrie op het milieu en alternatieven worden normaler.

9. Voedselverspilling

Gerechten op basis van bananenschillen, pasta gemaakt van voedselresten: de circulaire economie is in opkomst en er komen steeds meer producten die voedselverspilling tegengaan.

10. Zeewier

Zeewier wordt een belangrijke vervanger van vlees en vis. Zeewier is nog duurzamer dan groenten, omdat er geen land, zoet water of bestrijdingsmiddelen voor nodig zijn. Bovendien bevat het veel jodium en ijzer.