fbpx

Zorg goed voor je darmflora, het zorgt voor meer kalmte en geluk in je leven

Wist je dat je brein in contact staat met je darmen? Dat is mooi, want op deze manier kun je met voeding je mentale welzijn beïnvloeden. 

Gelukshormoon invloed op je darmen

Je hebt vast al eens gehoord van serotonine. Dit gelukshormoon bevindt zich vooral in je darmen en je zenuwstelsel. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de samenstelling van je darmflora direct effect heeft op de serotonine in je lijf.

Je darmflora schijnt daarnaast invloed te hebben op mineralen die je stemming regelen, zoals magnesium en zink. Magnesium brengt tot rust en draagt bij aan een geluksgevoel. Zink geeft energie en verbetert je stemming. Wil je meer kalmte en geluk in je leven, dan is het dus zaak om goed voor je darmflora te zorgen.

Gefermenteerde voeding

Gefermenteerde voeding helpt om je darmflora in balans te brengen. Denk bij gefermenteerde voeding aan zuurkool, kimchi en yoghurt. Deze voedingsmiddelen bevatten allemaal goede darmbacteriën, ofwel probiotica.

Probiotica vullen de gunstige bacteriën in je darmen aan en bestrijden eventuele ongunstige bacteriën. Zijn je darmen in balans, dan profiteert je humeur daarvan. Je voelt je dan namelijk een stuk kalmer én gelukkiger.

Zelf fermenteren

Zelf fermenteren lijkt misschien moeilijk, maar dat is het niet. Je kunt vrij eenvoudig zelf yoghurt, zuurkool en andere gefermenteerde groenten maken. Hier zijn een paar ideeën:

Yoghurt maken

Yoghurt maken is gemakkelijker dan je denkt. Je hebt helemaal geen yoghurtmaker of -starter nodig. Alleen yoghurt met levende bacteriën is genoeg om te beginnen.

Benodigdheden

  • 1 liter melk
  • 80 ml yoghurt met levende bacteriën (bijvoorbeeld biologische of rauwe yoghurt)
  • 2 pannen (1 grote en 1 kleinere)
  • Thermoskan
  • Kookthermometer (optioneel)

Zo maak je het:

  1. Verhit de melk in de kleinste pan tot net voor het kookpunt. De melk mag dus niet koken, maar mag wel kleine belletjes vormen aan de rand van de pan. Je kunt eventueel een kookthermometer gebruiken om de temperatuur te bepalen.
  2. Zet de pan met melk in een grotere pan met koud water om af te koelen naar zo’n 40 graden. Gebruik hier ook eventueel een kookthermometer voor, of check af en toe met een vinger om te zien of de melk net iets warmer is dan je eigen lichaamstemperatuur.
  3. Zodra de melk op 40 graden is, roer je de yoghurt erdoor en doe je het geheel in een schone thermoskan.
  4. Zet de thermoskan op een warme plek, bijvoorbeeld in de zon, op de verwarming of bij de cv ketel.
  5. Laat de yoghurt tenminste 24 uur fermenteren, want dan vormt deze pas voldoende gunstige bacteriën.
  6. Na 24 uur is je yoghurt klaar en kun je deze overgieten in een weckpot of glazen fles. Bewaar de yoghurt in de koelkast en houd een restje over als je nog een keer yoghurt wil maken.

Zuurkool maken

Om zuurkool te maken, heb je vooral wat tijd en uithoudingsvermogen nodig. Verder zijn er slechts een paar benodigdheden:

  • 1 witte of rode kool
  • 1 grote weckpot (> 1 liter)
  • Stamper (bijvoorbeeld van een vijzel)
  • Scherp mes
  • 1 kom
  • Eventueel water en zout

Zo maak je het:

  1. Was de kool en snijd deze met een scherp mes in flinterdunne plakjes.
  2. Doe de plakjes in een kom en stamp net zolang met een stamper totdat er vocht vrijkomt. Dit kan wel 15 minuten duren, dus houd vol.
  3. Doe de zuurkool met kleine beetjes tegelijk in een weckpot en stamp steeds goed aan met de stamper.
  4. Als de weckpot vol zit, moet de zuurkool helemaal bedekt zijn met vocht. Houd trouwens bovenin wat ruimte over, want de kool zet uit tijdens het fermentatieproces. Staat de kool niet onder water, maak dan 25 g zout op 100 ml water aan en giet dit over de zuurkool totdat deze onder water staat.
  5. Sluit de weckpot af en laat deze minstens een week staan. Vergeet niet de pot iedere dag even te ‘luchten’ om het vrijkomende koolzuur te laten ontsnappen. Doe je dit niet, dan wordt de druk te hoog en kan de pot breken.
  6. Als er geen gas meer vrijkomt, is je zuurkool klaar en kun je hem in de koelkast bewaren. Eet bij iedere maaltijd een beetje zuurkool voor een gezonde darmflora.

Tip: om andere groenten te fermenteren, hoef je deze niet eerst te stampen, maar voeg je alleen de zoutwateroplossing toe. Het fermentatieproces komt dan vanzelf op gang. Goede groenten om te fermenteren zijn wortels, bietjes, augurken en bloemkool.



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF