>> Nu tot 60% + 10% extra korting op sneakers bij Sarenza
Felroze, geel, blauw, met strepen, een stevige hiel, een zachte demping of juist iets minder zacht? Er zijn zoveel verschillende soorten hardloopschoenen dat je soms de bomen door het bos niet meer ziet. Hoe vind je de perfecte hardloopschoenen?
Als je gaat hardlopen zijn goede hardloopschoenen een absolute must om blessures te voorkomen. Met deze tips vind je jouw ideale hardloopschoen:
Weet wat je voet doet
Iedereen heeft een eigen manier van hardlopen, dus ook een eigen manier waarop de voet de grond aanraakt. De een heeft bijvoorbeeld meer slijtage aan de linkerkant van zijn voet, de ander weer in het midden. Laat de manier waarop jij hardloopt analyseren in een hardloopwinkel. Vergeet niet je oude hardloopschoen mee te nemen. Zo kunnen ze zien waar bij jou de slijtageplekken op je schoen zitten.
Ben je een beginnende hardloper: maak je voet nat en maak een afdruk op een vel papier. Kleur de natte plekken in met een potlood. Zo weet je hoe jij je voet op de grond zet.
In de middag
Ga niet vol goede moed ’s ochtends al op pad om je perfecte hardloopschoenen te vinden. Het is beter om dat in de middag te doen of als je net hebt hardgelopen. Je voet is dan namelijk iets meer opgezet dan in de ochtend. Trek bij het passen ook goede hardloopsokken aan.
Terrein
Denk ook aan het soort terrein waarop je hardloopt. Is dat de straat, het strand of ga je bijvoorbeeld in het bos rennen?
Op bovenstaande schoenen krijg je nu 10% extra korting in de Sarenza shop: klik op de foto.
Een paar tips bij het passen
Er zijn zoveel soorten hardloopschoenen en die verschillen ook qua model. Zo is de ene maat 39, de andere niet. Ook qua materiaal kan er verschil in zitten. Hier nog een paar tips bij het passen:
- Let erop dat je schoen goed op je voet aansluit, maar dat het niet te strak zit.
- Houd minimaal 6 millimeter speling tussen je langste teen en de voorkant van je voet.
- Let erop dat je niet bij je hiel slipt, dat kan resulteren in blaren, maar ook een gebrek aan versteviging maakt de kans op blessures groter.
- Als een schoen niet lekker zit, koop ‘m dan niet . Laat je niet overtuigen dat een schoen moet uitlopen of dat het een kwestie is van wennen. Nee, een hardloopschoen moet direct lekker zitten.
Slijtage
Ook hardloopschoenen kunnen slijten. Als jouw paar versleten is dan is de kans op blessures groot. De gemiddelde hardloopschoen is na 1000 a 1500 kilometer lopen versleten. Loop je twee a drie keer per week hard dan kun je je schoenen het beste na een of anderhalf jaar vervangen. Tip: zet de datum aan de zijkant van je schoen als reminder.