fbpx

Winnares van De Slimste Mens Lisa Loeb schreef een boek over haar angststoornis: ‘Ik hoop er anderen mee te helpen’

Ze is een succesvol cabaretière en won vorig jaar De Slimste Mens, maar het leven van Lisa Loeb bestaat niet alleen maar uit successen. Jarenlang kampte ze met depressies en een angststoornis. Omdat ze anderen een hart onder de riem wil steken en wil laten zien dat het ook weer beter met je kan gaan, schreef ze er een boek over: Bang.

‘Ik was bij een optreden van Arjen Lubach en in de theaterzaal zat ik op het middelste plekje van de rij. Omdat ik hard moest lachen om een grap van Arjen verslikte ik mij. Ik kreeg er een raar gevoel van in mijn tong en op de één of andere manier werd ik daar heel angstig van. Wat als ik nu mijn tong zou inslikken? Op dat moment ervaarde ik allerlei fysieke sensaties. Het voelde alsof ik een hartaanval had en doodging. De steken in mijn borst breidden zich uit naar mijn arm en nek. Ik begon te hyperventileren en dacht dat ik moest overgeven. Achteraf bleek het een paniekaanval te zijn…’

Stapje voor stapje

‘Het bleef niet bij die ene keer. Daarom besloot ik toch een bezoekje te brengen aan de dokter. Zij kon mij verzekeren dat er niets met mijn hart aan de hand was, maar dat het een paniekaanval was. Ik werd doorgestuurd naar een psycholoog. Het bleek voort te komen uit een trauma dat ik kreeg toen mijn vader ernstig ziek was. Na maanden van behandelingen was mijn trauma weg en daarmee ook mijn paniekaanvallen. Ik had nog weleens een angstig gevoel of een lichte paniekaanval, maar ik heb er geen seconde meer over nagedacht.’

Verkeerde diagnose

‘Alles was stabiel tot ik in het begin van 2017 vage fysieke klachten kreeg, zoals pijn op mijn borst, misselijkheid, last van flauwvallen en koppijn. Het was een stressvolle periode die ik niet linkte aan mijn eerdere paniekaanvallen. Ik dacht aan een burn-out, maar dat betekende niet dat ik rust nam. Er waren mensen die op mij steunden, zo zat ik in een cabaret duo waarmee ik optrad. Als ik mezelf weghaalde uit die situaties, zou mijn kaartenhuis instorten. Zo voelde dat.

De psycholoog die mij had behandeld voor mijn paniekaanvallen dacht in eerste instantie ook aan een burn-out en ging mij daarvoor behandelen. Ik moest veel rust nemen. Bij een burn-out zou dat moeten helpen, maar bij mij werden mijn klachten alleen maar erger. Ik kwam thuis te zitten. Uiteindelijk kwam ik via een omweg bij een psychiater terecht. Tijdens de intake heeft hij mij wel 100 vragen gesteld, waardoor hij al snel tot de conclusie kwam dat ik een zware depressie met een angststoornis had. Dat was zijn vermoeden na één sessie en ik begon meteen met antidepressiva. Na drie sessies kwam de definitieve diagnose. Toen ik het hoorde was ik blij. Wie is er nou blij om een depressie of angststoornis te hebben? Maar ik zag eindelijk een uitweg. Er bestaat medicatie voor en het kan beter worden. De diagnose was een soort opluchting, maar ik stond zeker niet te applaudisseren. In eerste instantie dacht ik namelijk nog dat iemand met een angststoornis de hele dag in een verdomhoekje zit en niks durft. Dat is absoluut niet zo. Daar ben ik het bewijs van.’

Ontdekkingsreis

‘Ondanks de hulp van de psychiater was het een hele zoektocht. Eerst was ik heel boos op mezelf als ik een paniekaanval kreeg. Later leerde ik dat die gedachte juist niet helpt. Het gaat vanzelf weer over. Een lange tijd had ik niet door dat ik ziek was in mijn hoofd. Antidepressiva hebben mijn leven teruggegeven. Ik doe alles wat ik wil en ben heel gelukkig.’

Geen oplossing

‘De illusie dat het ooit weggaat, heb ik niet. Na mijn zware depressie, heb ik geen depressie meer gekregen. Nog wel depressieve gedachtes, zoals de gedachte dat ik  mijn bed niet meer uit kon komen of geen uitweg meer zag in dingen, maar nooit meer zo heftig als toen. De angsten zijn onder controle. Sommige dingen komen nog terug, zoals mijn angst dat mijn schouders uit de kom gaan. Én ik heb ook nog weleens een paniekaanval. Maar mijn leven wordt er niet meer door beheerst. Zolang ik maar het leven kan leiden en gezond kan blijven. Wanneer het te druk wordt, komt er een trigger in mij naar boven. Toeren, een boek schrijven en een tv-programma willen maken tegelijk is te veel, daarom ben ik voor nu gestopt met theater en focus ik me op televisie en schrijven. Ik ben ook tot het besef gekomen dat ik er niet voor iedereen kan zijn.

Ik ben heel erg trots op mezelf. Ook zonder angststoornis. Sinds ik mijn boek heb geschreven, besef ik mij hoe knap het wel niet is dat ik van zover ben gekomen Ik ben ook een mens, ik heb ook kutdagen en fantastische dagen. Én ik haat boswandelingen… Ik ben niet perfect, maar ik ben heel blij met hoe het nu gaat en welke kansen ik krijg.’

Bang

‘Zodra het beter ging, heb ik mij open over mijn angststoornis uitgelaten. Het is niet iets om je voor het schamen, maar een extra uitdaging in je leven. Vorig jaar heb ik er ook over verteld in De Slimste Mens, waar ik zoveel reacties op kreeg. Het podium dat ik heb gekregen, wil ik ten goede inzetten. Eerder maakte ik er al een voorstelling over, maar een boek is anders. Het is een intieme ervaring. Een boek waarin ik mijn gedachtes en gevoelens beschrijf bij mijn paniekaanvallen en de angsten die ik heb. Om het inzichtelijk te maken voor mensen die het niet kennen en herkenning geven aan mensen die het wel hebben.’

Boodschap

‘Er zit veel humor in mijn boek, ook voor mezelf. Ik ben niet voor niets begonnen als cabaretière. Als je er niet om kan lachen, wat kan je dan nog wel? Tijdens het schrijven kreeg ik herbelevingen en soms werd ik zelfs misselijk bij situaties. Ik weet dat dat een reactie is van iets wat in het verleden is gebeurd. Niet in het hier en nu. Ik hoef niet bang te zijn, het gaat niet zo erg worden als toen, want ik weet nu hoe ik ermee om moet gaan. Aan iedereen wil ik meegeven dat het beter kan worden. Zoek alsjeblieft goede hulp, dat heeft mij gered. Er zijn medicijnen en therapieën. Je hoeft niet in je eentje het gevecht aan te gaan. Het is niet jouw schuld. Het is niet zwak. Al die gedachtes heb ik ook gehad. Kijk naar waar ik vandaan kom en waar ik nu ook sta.

Ik zal mij altijd uit blijven spreken over mijn depressie en angststoornis, maar ik ben ook meer dan dat. Ik heb een datingshow gepresenteerd en ben bezig met een satirisch programma. Het boek is nu geschreven en het is tijd voor het volgende hoofdstuk. ‘

‘Bang’ is uitgegeven door Lebowski en te koop voor 22,99 via deze link

Lisa Loeb

Body & Mind-special

In de nieuwe Body & Mind-special van WENDY vind je heel veel goede tips en inspiratie om lekker in je vel te zitten en rust in je hoofd te vinden. Ook vertellen bekende Nederlanders als Sylvia Geersen, Gwen van Poorten, Rens Kroes en Michael en Cindy Pilarczyk over hoe zij de balans tussen hun body en mind bewaren. Wendy’s yogalerares Judith van Hal, die met veel liefde de yogalessen tijdens de WENDY-retreats op Ibiza verzorgt, stelde een serie samen van elf yogaoefeningen voor meer kracht en rust in je hoofd en oogleraar Max Nieuwdorp, schrijver van de bestseller Wij zijn onze hormonen, vertelt wat hormonen met ons doen als we 20, 30, 40, 50 of 60 zijn. We delen drie heerlijke gezonde recepten van Rens Kroes, Wies Verbeek vertelt hoe je gelukkig oud kunt worden en trendwatcher Denise Kortlever neemt ons mee in de wereld van ons eten in de toekomst.

Foto: Aisha ZeijpveldWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF