Eten uit eigen tuin is helemaal hip geworden maar eten zoeken in de natuur staat ook steeds meer in de belangstelling. Er worden meerdere foodwalks en wildplukwandeltochten georganiseerd door het hele land. Je kunt ook zelf de natuur intrekken. Sommige planten en kruiden zijn gemakkelijk te vinden. Superleuk om nu te doen en ook nog lekker en gezond!
Al sinds de prehistorie verzamelen mensen plantendelen zoals noten, bloemen en bessen voor eigen consumptie. Paddenstoelen zijn ook erg populair. Mocht je zonder een kenner op pad willen gaan naar eetbare wilde planten dan kan dat natuurlijk ook. Zorg er wel voor dat je de juiste planten plukt. Er zijn meerdere boeken over wildplukken te koop en je kunt bijvoorbeeld de ‘wildplukwijzer app’ downloaden op je telefoon. Draag lange kleding als bescherming en neem een bakje of zakje mee, inclusief een schaar. Niet overal mag je gaan wildplukken. Sommige natuurgebieden zijn beschermd en het wordt gedoogd om planten voor eigen consumptie mee te nemen. Pluk niet zomaar alles kaal. Wij hebben vijf verschillende planten op een rijtje gezet die je bijna overal kunt gaan plukken.
Vijf eetbare planten uit de natuur
1. Brandnetel
De brandnetel is bij iedereen wel bekend. Hij staat over het algemeen bekend als onkruidsoort en de meeste mensen vermijden deze plant aangezien bij aanraking met de huid de brandharen op de stengels of bladeren een vervelend en jeukerig gevoel geeft. Deze plant is rijk aan vitamine A, C en D en het bevat de voedzame stof caroteen. Ook zit er ijzer, kalium, natrium en calcium in. Hij is zowel voor mens als dier een interessante voedselbron. Voordat je de plant kunt gaan consumeren moet je eerst de bladeren in warm water leggen voordat je het in thee of soep kunt verwerken. Op deze manier worden de brandharen geneutraliseerd. Jonge brandnetelstengels kun je eten als een soort van spinazie. Brandnetel kun je drogen maar het wordt ook wel als afkooksel gebruikt. Het afkooksel is helpzaam bij onder andere maagproblemen, darmproblemen, ademhalingsproblemen, reuma en suikerziekte. De brandnetel wordt veel in de geneeskunde gebruikt en hij bloeit in de maanden juni tot en met oktober.
2. Paardenbloem
Weten jullie dat er ongeveer 1000 verschillende paardenbloemen bestaan? De paardenbloem wordt beschouwd als de meest nuttige plant op deze planeet. Waarbij hij voornamelijk als een onkruid wordt beschouwd is dat zeker onterecht. Het is een gratis medicinale groente. De paardenbloem is rijk aan vitaminen A, B1, B2, C, carotenoïden en choline. Verder zitten er mineralen in zoals ijzer, magnesium, kalium, mangaan en calcium. De bloem is voor de zaadzetting eetbaar, daarna niet meer. De bloem smaakt zoet, knapperig en een beetje bitter. Je kunt hem gepaneerd, gefrituurd en zelfs rauw eten. Hij kan verwerkt worden door de salade, gestoomd of gewokt worden of in de soep of thee worden gedaan. De wortels van de bloem blijken een ware vervanger van caffeïne te zijn. In de geneeskunde wordt de paardenbloem gebruikt voor verschillende leveraandoening door de galdrijvende en galverhogende werking. Verder is hij zeer goed voor de spijsvertering en heeft hij een vochtafdrijvende werking dat werkt bij bepaalde reumatische aandoeningen. De paardenbloem bloeit in de maanden april en mei, daarnaast van augustus tot en met oktober.
3. Madeliefje
Het madeliefje is bijna het hele jaar door te zien op zonnige plekken in weiden en gazons. Het madeliefje is gezond voor je en bevat veel stoffen zoals magnesium, vitamine C, Slijmstof, organische zuren en het bevat etherische oliën. Madeliefjes worden voornamelijk verwerkt in salade’s of als garnering op soepen. Je kunt thee zetten met madeliefjes en je kunt er zelfs kappertjes van maken. Heerlijk voor op je pizza of in pasta’s. In de medische wereld helpen madeliefjes bij een versnelde wondgenezing, is ontstekingsremmend, werkt bloedzuiverend en het helpt je aansterken na een griep. Gedroogde bloemetjes die in thee worden verwerkt helpen onder andere bij nier- en leverstoornissen, maagslijmvliesontsteking en bij reumatische aandoeningen. Wanneer je olie maakt van madeliefjes helpt het bij het verstevigen van de huid en bij eczeem of een droge en beschadigde huid. Het madeliefje bloeit het hele jaar door, zelfs wanneer er sneeuw ligt.
4. Witte dovenetel
Deze plant lijkt sprekend op de brandnetel. Het verschil is dat een witte dovenetel niet prikt en de pijn verdooft die een brandnetel op de huid heeft veroorzaakt. Vandaar de naam dove-netel. De brandnetel en de witte dovenetel leven wel vaak naast elkaar, alleen heeft een witte dovenetel rondom de vierkante steel witte lipbloemetjes. In een witte dovenetel zit onder andere vitamine B en heel veel vitamine C. De bloemetjes smaken zoet en is daarom een echte bijenplant. Wanneer de bloemetjes worden uitgezogen, zal dat een verzachtende werking hebben op de slijmvliezen. De witte dovenetel is in zijn geheel eetbaar. Kook de plant mee in een soep, bereidt hem als een spinazie of versnipper het boven een salade. Ook deze plant kun je verwerken als thee. Wanneer je zwanger wilt worden is het raadzaam om een paar weken lang witte dovenetelthee te drinken om de baarmoeder te reinigen en de doorbloeding te verbeteren. Het is echter tijdens een zwangerschap af te raden. Verder is het gebruik van witte dovenetel aan te raden bij blaasproblemen, een slechte spijsvertering en als spoelmiddel bij mondontstekingen. De witte dovenetel bloeit van april tot en met oktober.
5. Zevenblad
Zevenblad is een vaste plant en niet echt geliefd onder de tuinliefhebbers. Hij heeft kleine ondergrondse worteluitlopers die zich tussen de wortels van andere planten gaan woekeren. Zevenblad is gezond, bruikbaar in de keuken en hij werkt genezend. Deze plant is een gezonde groente met calcium, vitamine A en C, kalium, magnesium en kiezelzuur. Zevenblad smaakt naar peterselie en kun je gebruiken als een soepgroente of in een lekkere stamppot. Ook kun je hier heerlijke pasta’s van maken en thee. Zevenblad versterkt de werking van de nieren en is urineafdrijvend. Hij heeft een rustgevend en licht laxerend effect. De blaadjes worden niet alleen gegeten maar ook om gewrichten heen geslagen om eventuele pijn te verlichten. Het zevenblad bloeit van juni tot en met augustus.
Ilonka van Galen schreef dit artikel voor wendyonline. Via haar Instagram-account biedt ze inspiratie voor een gezonde leefstijl.
Lees ook:
Ilonka overwon drie keer een burn-out: ‘Sporten is het beste medicijn’
Deze geneeskrachtige kruiden zijn goed voor je darmen en de spijsvertering