fbpx

Deze geneeskrachtige kruiden zijn goed voor je darmen en de spijsvertering

Problemen met de darmen en de spijsvertering kunnen voor veel ongemakken zorgen. Voor een goede spijsvertering is het enorm belangrijk om een gezonde darmflora te hebben. Wanneer de darmflora uit balans is geraakt, wordt het algehele immuunsysteem verslechterd. Klachten die bij een verslechterde darmflora horen zijn onder andere vermoeidheid, winderigheid,maagklachten en allergische reacties. Gelukkig groeien er veel kruiden in onze natuur die de darmflora terug in balans kan brengen.

De naam zegt het al, spijsvertering betekent het verteren van spijzen (voedsel). Het voedsel wordt afgebroken tot voedingsstoffen die het lichaam kan opnemen en gebruiken. Deze voedingsstoffen worden vervolgens omgezet in energie. Het hele proces van de spijsvertering duurt gemiddeld 24 tot 48 uur. Het proces hangt af van het soort voedsel dat er gegeten wordt en hoe makkelijk dit te verteren is.

Vijf soorten kruiden voor een gezonde darmflora en spijsvertering

1. Kurkuma

Dit geneeskrachtige kruid is bijna niet meer weg te denken uit de wereld van de superfood en supplementen. Het komt voor in meerdere keukens als geur- en smaakmaker en wordt ook wel het heilige poeder genoemd. Officieel komt kurkuma uit India en is het familie van de gember. Kurkuma is rijk aan natrium, kalium en curcumina. Het werkt voornamelijk bij de ondersteuning van de darmen. Het zorgt ervoor dat het overtollige gas wordt vermindert en op die manier de opgeblazen buik reduceert. Kurkuma is een krachtige antioxidant dat beschermt tegen vrije radicalen van buitenaf. Vrije radicalen zijn stoffen zoals het zonlicht en vervuiling. Dit alles kan schade toebrengen aan de cellen en de weefsels in het lichaam zodat het het verouderingsproces versnelt. Verder helpt kurkuma bij maagzuur, versterkt je immuunsysteem, heeft het een antischimmeleffect en reduceert het klachten die ontstaan bij het Prikkelbare Darm Syndroom.

spijsvertering

2. Munt

Munt is een fris en gezond kruid dat de meeste mensen kennen van de verse muntthee. Je kunt dit geneeskrachtige kruid voor meerdere doeleinden gebruiken. Het kan zowel in voedsel verwerkt worden als in dranken. In de oudheid was munt vooral bekend bij de oude Egyptenaren. Munt stond in elke kruidentuin omdat het als gezond was. De geur alleen al heeft een antibacteriële werking. Munt is zeker goed voor de spijsvertering. Het maakt de ingewanden rustig, werkt ontspannend en verbeterd de opname van voedingsstoffen. Munt stilt de krampen in het darmstelsel en heeft een positieve werking op de speekselklier. Wanneer je munt in thee gaat verwerken vermindert het direct stress en vermindert het de aanmaak van het stresshormoon cortisol. Stress zorgt voor darmklachten. Munt helpt ook tegen misselijkheid, hoofdpijn. Pepermuntolie wordt gebruikt om jeukende huidziekten te genezen. Ben je verkouden of grieperig? Doe een paar druppels etherische muntolie in een aromadiffuser en voel binnen een korte tijd verlichting en een verbeterde concentratie.

download 1 Deze geneeskrachtige kruiden zijn goed voor je darmen en de spijsvertering

3. Kamille

Kamille is een geneeskrachtige kruid dat licht ontstekingsremmend werkt en vooral de spijsvertering ondersteund. Van oorsprong is dit kruid gevestigd in Zuid-Europa. Met de ontwikkeling van de landbouw reisde de bloem mee naar de meer noordelijke streken. In de middeleeuwen werd er een bosje kamille op de voordeur gehangen zodat gelovige dorpelingen zich konden gaan beschermen tegen heksen. Kamille helpt bij maag- en darmklachten. Het kruid kan ook nuttig zijn bij serieuze darmaandoeningen zoals het Prikkelbare Darm Syndroom en het helpt maagzweren te voorkomen.

Kamille helpt infecties te bestrijden in de darmen, de spijsvertering te verbeteren en zuurbranden te kalmeren. Ook kan het gebruikt worden bij keelpijn, hoesten en sommige kleine huidinfecties. Kamille wordt vooral genuttigd in thee. Het werkt ook tegen angsten en stress en door de rustgevende uitwerking zal het gaan zorgen voor een goede nachtrust. Ben je zwanger? Door de hormonale veranderingen kun je last gaan krijgen van een vaginale schimmelinfectie. Door een bad te nemen met kamille kunnen de klachten verholpen worden.

spijsvertering

4. Anijs

Iedereen kent de geboorte-traktatie beschuit met muisjes. Samen met anijsthee is dit het meest bekende product dat uit anijs bestaat. Er is een lange geneeskrachtige geschiedenis gemoeid met anijs. Met name in de Griekse en Romijnse tijd werd het gezien als een wondermiddel tegen slapeloosheid, infecties aan de luchtwegen, als pijnstiller en voor een goede spijsvertering. Anijszaad is rijk aan vitamine B6. Vitamine B6 is belangrijk voor een goed immuunsysteem en een gezonde stofwisseling. Een tekort aan deze vitamine kan leiden tot bloedarmoede en heeft een negatieve invloed op de psychische gesteldheid. Anijszaad bevat onder andere seleen, dit functioneert hetzelfde als een antioxidant en ruimt vrije radicalen op in het lichaam. Wanneer je op reis gaat naar een ander land waar veel eten op het menu staat dat het lichaam niet gewend is, kan het helpen om anijsthee te gaan drinken om de spijsvertering een handje te helpen.

download 2 Deze geneeskrachtige kruiden zijn goed voor je darmen en de spijsvertering

5. Zoethout

Het kruid zoethout werkt ontstekingsremmend en is daarnaast ook goed voor het herstel van de slijmvliezen in de maag en de darmen. Zoethout werkt antiviraal en heeft een positieve invloed op het cortisol gehalte en ondersteund de bijnieren. Het is goed voor het immuunsysteem en kan helpen bij de genezing van een lekkende darm. Zoethout is een plant die van oorsprong voorkomt in Eurazië, Noord-Afrika en West-Azië. Inmiddels is de plant wereldwijd te vinden. Vooral door kinderen werd zoethout vroeger gewaardeerd, nog voordat de snoepindustrie de markt overnam. De plant bevat een zoetstof  die zo’n 30 tot 50 keer zo sterk is dan suiker. Behalve de positieve invloed op het slijmvlies in de darmen werkt zoethout ook bij maagzuur, zere keel, pijnbestrijding en PMS klachten. Doordat zoethout een oestrogeenachtig effect heeft, kan het helpen bij opvliegers in de overgang.

Heb je last van eczeem? Gebruik dan zalf waar zoethout in zit. Het werkt dan als een cortisonenzalf. Alleen is dit op natuurlijke basis. Niet iedereen kan zoethout gaan innemen. Mensen met een te hoge bloeddruk of met lever en/of nierproblemen kunnen bij zoethout nadelige effecten gaan ervaren. Er bestaat zoethout waarbij glycyrrhizinne ontbreekt. Dit zuur kan voor de hoge bloeddruk zorgen.

spijsvertering

Ilonka van Galen schreef dit artikel voor wendyonline. Via haar Instagram-account biedt ze inspiratie voor een gezond leefstijl.

Lees ook:

Waarom het geen zin heeft om anderen de schuld te geven van jouw gevoelens

Reinig je lichaam met deze vijf gezonde middelen

5 tips voor meer mentale & fysieke weerstand van Charlotte LabeeWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF