fbpx

Hormoondeskundige Ralph Moorman over bijnieruitputting

Een onderwerp waar nog weinig over bekend is, is bijnieruitputting. Onderstaande baseert hormoondeskundige Ralph Moorman dan ook voornamelijk op ervaringen van zijn cliënten en gesprekken met artsen.

Bijnieruitputting is een verzamelnaam voor klachten die kunnen ontstaan bij chronische stress. Het is een syndroom wat betekent dat de symptomen vaak samen voorkomen, maar dat er niet een eenduidige oorzaak of overduidelijk mechanisme is aan te wijzen. Over de term bijnieruitputting is veel discussie, omdat het lijkt alsof de oorzaak in de naam verscholen zit, of te wel een onderfunctie van de bijnieren vanwege overbelasting. Een onderfunctie van de bijnieren staat in het medische circuit bekend als bijnier insufficiëntie of de Ziekte van Addison. De ziekte van Addison is echter heel wat anders dan bijnieruitputting.

Ook door een probleem met de hypofyse kan de aanmaak van bijnierhormonen verminderen. Dit zijn medische problemen dus waarbij medicatie voorgeschreven wordt of behandelingen toegepast. Bij bijnieruitputting lijkt er echter iets heel anders aan de hand te zijn. De bijnieren doen het namelijk prima bij provocatietesten. Ook kan de totale aanmaak van cortisol in 24 uur nog prima zijn.

Wat er echter gaande lijkt te zijn is een suboptimale respons van het lichaam op prikkels zoals stress, ontsteking en dagritme. Dit zorgt voor de kenmerkende symptomen. Naast een symptomencheck is er een test die gebruikt wordt om bijnieruitputting aannemelijk te maken, namelijk de cortisol dagcurve speekseltest.
Bij bijnieruitputting is in de ochtend de cortisol aan de lage kant en in de avond vaak wat aan de hoge kant. De bijnieren zijn dus zeker niet kapot, maar doen wat anders dan gewenst.

Het mechanisme dat onder het syndroom van bijnieruitputting ligt is nog niet helemaal opgehelderd en het is niet duidelijk of:

het aan de bijnierschors ligt

of er slecht werkende receptoren van bijnierhormonen op en in de cellen zijn

of dat het ligt aan het overbelaste zenuwstelsel dat de bijnier niet goed aanstuurt.

Wat we wel weten is dat een verzameling symptomen is die veel voorkomt bij chronische stress belasting en dat we er met een brede leefstijlaanpak zoals met de hormoonfactor veel aan kunnen doen.

Bekende symptomen:

  • Algehele vermoeidheid
  • Depressieve gevoelens
  • Lage bloeddruk (duizeligheid bij opstaan) en zin in zout eten (natrium)
  • Lage bloedsuikers en drang naar zoet
  • Ontstekingen die vrij spel krijgen (zoals eczeem, netelroos, gordelroos en allergie)
  • Slecht geheugen
  • Slechte stressbestendigheid
  • Verstoord dagprofiel cortisol: Veel moeite met opstaan en moeilijk inslapen.

Meer over Ralph lees je hier.

Lees ook:

HORMOONDESKUNDIGE RALPH MOORMAN OVER HAARUITVAL BIJ VROUWENWENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF