fbpx

Wat is yogatherapie en hoe dit je lichaam en geest in balans brengt

De ontwikkeling van yoga gaat ver terug, sommige onderzoekers vermoeden zelfs tot 10.000 jaar. Yogatherapie is een nieuwe vorm van therapie waarbij de yogasessie is afgestemd op jouw persoonlijke situatie. Wanneer is yogatherapie geschikt en wat zijn de voordelen?

Je zit in een wit kamertje. Tegenover je zit de huisarts. Je voelt je opgejaagd en ervaart druk op het werk. Je beantwoordt een aantal vragen. Het advies van de huisarts: yoga. Daar zit je dan. Op een matje in een zaal met acht anderen. Geen idee wat je doet. Misschien doe je bepaalde oefeningen die onprettig voelen, heb je vragen over gezondheidsklachten die niet aan bod komen, of zorgen diepe ademhalingsoefeningen voor onrust. Er popt een gedachte op: zit ik wel op mijn plek?

Yogatherapie gaat verder dan alleen yoga. Yogatherapie is een yogasessie op maat. Er wordt gebruikgemaakt van de wijsheid en filosofie van yoga en ingezet om lichamelijke, geestelijke en emotionele gezondheid te verbeteren. Een holistische aanpak. Door middel van een intake en een assessment brengt de yogatherapeut jouw klachten en wensen in kaart en stelt een therapeutisch plan op om je klachten te verminderen. De ingezette yoga tools zetten jou als persoon in je kracht. De yogatherapeut ondersteunt jou tijdens deze reis.

Wanneer is yogatherapie geschikt?

Yogatherapie wordt ingezet bij allerlei klachten. Allereerst bij fysieke klachten, zoals nek, rug- en/of schouderklachten, hoge bloeddruk, spijsverteringsproblemen of slaapproblemen. Daarnaast bij klachten als paniekaanvallen, een burn-out of angstklachten. Verder voor mensen met een chronische aandoening. Tot slot kan je tijdens of na zwangerschap klachten van onbalans ervaren. Ook dan is yogatherapie geschikt.

Hoe ziet een sessie eruit?

Omdat yogatherapie op maat is gemaakt, is deze volledig afgestemd op jou en hoe je je voelt. Hoe voel je je? Wat heeft aandacht nodig? De sessie wordt hierop afgestemd. Daardoor ziet de sessie er elke week anders uit. Op basis van jouw antwoorden zet de yogatherapeut de juiste yogatools in. Bijvoorbeeld: stretches, zelfreflectie door middel van journalen, ademhalingsoefeningen, krachtopbouw, oefeningen voor meer mobiliteit of een betere houding, lifestyle routines opbouwen, meditatie- en mindfulness technieken of wandelen in de natuur. Omdat de sessie op maat is gemaakt, zijn de sessies vaak een-op-een.

Naast de oefeningen tijdens de yogatherapie, krijg je oefeningen mee voor thuis. Je creëert hiermee makkelijker een gezonde routine waardoor je het beter volhoudt. Je lijf voelt soepeler en je hoofd meer in balans.

Een voorbeeld van een thuisoefening is de Sama Vritti ademhalingsoefening. Tijdens deze oefening duurt de inademing even lang als de uitademing. Meetellen is gewenst om er zeker van te zijn dat de in- en uitademing even lang duurt. Je wordt kalm en ontspannen omdat het parasympatische systeem erbij is betrokken.

Zo doe je de oefening:

· Adem via je neus in gedurende vier seconden

· Adem via je neus uit gedurende vier seconden

· Gaat dit goed, breid dan het aantal seconden uit naar bijvoorbeeld zes seconden inademen en zes seconden uitademen

Ben je dit gewend, voeg dan na verloop van tijd een even lange adempauze tussen het in- en uitademen toe. Deze pauze wordt Kumbhaka genoemd.

Voordelen

‘Het is dat yoga zich niet in een potje laat stoppen, anders zou het wereldwijd het best verkochte medicijn zijn’, aldus de Amerikaanse neurobioloog en psychiater Murali Doraiswamy. De aanleiding was zijn publicatie in Frontiers in Psychiatry, Yoga on our minds: A systematic review of yoga for neuropsychiatric disorders, waarin hij de effecten van yoga bij psychiatrische aandoeningen onderzocht.

Er zijn meer voordelen die samenhangen met yoga (aangepast op het individu).

Yoga draagt bij aan onder andere:

· Meer kracht, flexibiliteit en balans

· Stimuleert het concentratievermogen

· Betere ademhalingspatronen

· Sterker zenuwstelsel

· Grotere veerkracht na stressvolle situatie

· Betere longcapaciteit

· Beter immuunsysteem

De oefeningen die je tijdens yogatherapie doet, stimuleren lichaam en geest doordat deze specifiek zijn samengesteld waar jij op dat moment behoefte aan hebt. Je voorkomt overbelasting van je lichaam. Of je wel of geen ervaring hebt, wel of niet flexibel bent, een blessure hebt of immobiel bent, iedereen kan yogatherapie doen. Benieuwd naar meer voordelen, lees dat dit artikel.

Oefening voor thuis

Tijdens yogatherapie doe je onder andere oefeningen en vergroot je je flexibiliteit, verlaag je stress of zorgen de oefeningen voor ontspanning. De oefeningen kan je ook gemakkelijk vanuit huis doen. Het enige wat je nodig hebt zijn een yoga mat, comfortabele sportkleding, een handdoek en een flesje water.

Een voorbeeld van oefening om stress te verlagen is de Kinderhouding (Balasana):

· Ga op je handen en knieën zitten

· Breng je billen naar je hielen terwijl je je hoofd op de mat laat rusten

· Strek je armen voor je uit op de mat en laat je voorhoofd op de mat rusten

· Adem rustig in en houdt deze houding een paar minuten vol

Deze oefening vermindert stress en angst en helpt je om je veilig en ondersteund te voelen.

Drie-in-een

Yogatherapie is een persoonlijk traject waarbij meerdere technieken vanuit yoga, mindfulness en coaching worden toegepast. Wil je meerdere gezondheidsproblemen aanpakken dan past yogatherapie het meest geschikt Wil je je gezondheid in het algemeen verbeteren, dan kan je prima uit de voeten met een standaard yogales.

Tekst: Cindy Zanoli



WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF