fbpx

Sandra volgde haar kinderdroom: ‘Mijn behoefte aan creativiteit overwon de schrijfangst vanwege dyslexie’

Sandra Klijn werkte jarenlang voor grote corporaties. Ze werd niet meer uitgedaagd door haar werk en kwam voor drie maanden zelfs in een bore-out terecht. Door haar onderzoek naar energie op de werkvloer, ontdekte ze waar zij zelf energie van krijgt. Ze liet haar kinderdroom werkelijkheid worden met haar boek ‘Wat wil je écht?’.

‘Wanneer ik fantaseerde over mijn leven die ik succesvol zou invullen, dan was een leven waarin ik schrijver ben daar altijd een van. Ik had destijds een romantisch beeld van een hutje op de hei waar ik in de ochtenden zou schrijven en in de middag lekker ging wandelen. Dit zou ik dan op verschillende plekken op de wereld doen, want schrijven kun je immers overal doen. Echter, ik ben dyslectisch en daarom geen ster in taal, dus ik heb er nooit serieus invulling aan gegeven. Tot voor kort. Toen meerdere mensen in mijn omgeving zeiden: ‘’Sandra, hier zou je een boek over moeten schrijven’’.’

Soms kostte werk te veel energie

‘Zeventien jaar lang werkte ik in loondienst. Telkens bij grote corporaties. Als laatst werkte is als HR-manager bij Philips. Op sommige momenten vond ik mijn werk supergaaf, vaak zat ik dan in een leercurve, maar soms kostte mijn werk mij veel energie. Dat had doorgaans te maken met mijn werkomgeving. Ik ben een mensenmens, dus ik vind collegialiteit erg belangrijk. Als de werksfeer onveilig was, omdat er veel werd geroddeld, voelde ik mij daar niet prettig bij. Ik heb in het verleden ook weleens te maken gehad met een bore-out. Ik deed werk waar ik goed in was, ik werd ervoor gewaardeerd, maar ik miste uitdaging. Een bore-out heeft overigens vergelijkbare symptomen als een burn-out. Je bent moe, prikkelbaar en onrustig. Toen ik erin zat, had ik niet eens door dat dit aan de hand was. Ik begreep maar niet hoe het kon dat ik mijn werk eenvoudig kon doen, maar toch moe was aan het eind van de dag.’

Snel verveeld

‘Ik heb altijd al een buitengewoon grote interesse gehad voor persoonlijke ontwikkeling. Ik denk dat ik zowat elk boek dat hier tegenaan schuurt wel gelezen heb. Jarenlang bleef ik worstelen met wat ik nou echt wilde gaan doen. Ik raakte snel verveeld en miste zingeving. Ik verbaasde me over het feit dat ik de ene dag vol energie thuiskwam, zin om te sporten en af te spreken met vriendinnen. Een andere dag had ik niet eens de energie om te koken en wilde ik alleen maar met een tosti op de bank Netflix kijken. Ik vroeg me af: wat is hierin mijn verantwoordelijkheid en in hoeverre heeft mijn werkomgeving invloed op mijn energie?’

Keerpunt

‘Van mijn werkgever Philips kreeg ik het aanbod om trainingen te geven aan mijn collega’s over energie op de werkvloer. Ik werd opgeleid tot Energiemanagement trainer. Vanaf dat moment bloeide ik helemaal op. Ik ontwikkelde mezelf door nieuwe dingen te leren en te ontdekken. Steeds beter begreep ik ook wat ik zelf voelde en waarom ik steeds zo uitgeput thuiskwam. Door de verveling kwam ik laag in mijn energie. Een beetje verveling kan goed zijn, want daar komt creativiteit uit voort, maar dit was niet oké. De trainingen die ik gaf waren de aanleiding om verder te onderzoeken welke factoren van invloed zijn op persoonlijke energie op het werk.’

Onderzoek

‘Tijdens de trainingen heb ik veel geleerd, maar ik vroeg me af of de theorieën die ik geleerd had wel onderbouwd waren en of het wel klopte wat ik stond te verkondigen aan de deelnemers. Ik zocht contact met de Vrije Universiteit Amsterdam en gaf aan om hierin onderzoek te willen doen. Ze wilden mij hier graag bij helpen, dus startte ik als externe PhD onderzoeker. Ik heb toen het model ontwikkeld dat verklaart waarom de ene persoon floreert onder bepaalde werkomstandigheden en waarom de ander een burn-out of een bore-out krijgt. Door dit onderzoek leerde ik waar ik energie van krijg en wat mijn kernwaardes zijn. Voor mij is persoonlijke ontwikkeling en liefde erg belangrijk. Zo realiseerde ik mij dat de werksfeer veel impact had op hoe ik mij voelde. Op de momenten dat ik nieuwe dingen leerde, voelde ik me vaak ook veel beter. Alles viel op zijn plek.’

Ondernemerschap

‘Toen ik onderzoek deed en trainingen gaf, vroegen sommige mensen zich af of ik ook persoonlijke coaching gaf. Dit hoorde ik zo vaak, dat ik het besloot te doen. Want tijdens het geven van de energiemanagement trainingen kwam ik erachter dat veel mensen weinig energie uit hun werk halen, omdat de werksituatie niet past bij wie ze willen zijn. Als een natuurlijk gevolg heb ik daarom een loopbaanprogramma ontwikkeld waarbij mensen duidelijk krijgen wat ze willen gaan doen en hoe ze hun doel kunnen bereiken. Ik heb toen een bedrijf opgericht met programma’s voor vitaliteit, energiemanagement en loopbaanontwikkeling. Ik ben gestopt bij mijn werkgever, ondanks dat ik in een superleuke functie zat bij Philips. Maar ik moest dit gewoon proberen van mezelf. Ik heb mezelf een jaar de tijd gegeven om te kijken of ondernemerschap iets voor me is en ik vind het fantastisch.’

Het boek

‘In de tussentijd werden mijn wetenschappelijke artikelen gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften. Die tijdschriften worden alleen door bijna niemand gelezen. De managers van de bedrijven waar ik de trainingen gaf, vonden mijn onderzoeksresultaten erg interessant. Zij vroegen mij of ik het niet kon schrijven voor een breder publiek in de vorm van een boek. Sinds kleins af aan had ik altijd al een droom om schrijfster te worden. Mijn behoefte aan creativiteit overwon de schrijfangst vanwege de dyslexie. Ik volgde mijn jarenlange droom. Het boek moest toegankelijk worden voor iedereen, dus ik wilde geen dik boek met meer dan 200 pagina’s. Ondertussen was ik al vijf jaar met het PhD onderzoek bezig en wilde niet wéér zo’n lang traject aangaan. Tegen de uitgeverij die ik had gevonden, uitgeverij Boom, vertelde ik dat het binnen drie maanden af zou zijn. En ja, sinds afgelopen vrijdag ligt het boek in de winkel.

Het boek is voor iedereen die weleens laag in zijn energie zit en meer in zijn energie wil zitten, maar niet weet hoe. Voor iedereen die zich soms afvraagt: Wat wil ik nou écht? Deze vraag stellen we ons allemaal weleens af en soms is dat gewoon heel moeilijk. We kunnen vaak zeggen wat we niet willen, maar om nu goed te definiëren wat we wel willen, is vaak lastig. Hiervoor moet je een puzzel maken voor wie je bent, wat je kunt, wat je doet en wat je wilt. Als je dat koppelt aan de kernwaardes die jij hebt, dan kom je erachter welk werk bij jou past en de persoon die jij wil zijn. In het boek lees je over mensen die hun work-life match vonden op basis van de methodiek uit mijn onderzoek. Naast concrete stappen, biedt het boek ook een kijkje in mijn eigen hindernissen tijdens mijn loopbaan bij grote bedrijven. Het boek geeft je concrete handvatten om te achterhalen wat je nu echt wilt, en hoe dit samen met je competenties, je persoonlijkheid en je gedrag, de puzzel vormt voor een energiek en gelukkig werkleven.’

Bore-out

Wat wil ik écht?

‘Met deze kennis laat ik mijn leven organisch groeien. Ik kwam erachter dat ik super veel energie kreeg om voor groepen te staan. Spreken en mensen inspireren, vind ik fantastisch en doe ik nu steeds meer. Zo lang ik het leuk blijf vinden en er energie van krijg, blijf ik het doen. Voordat ik iets uitprobeer, kijk ik wel of mijn kernwaardes erbij aansluiten. Door te weten wat ik wil, te kiezen voor mezelf en mijn dromen na te jagen, voel ik me energiek en gelukkig.’

Het boek ‘Wat wil je écht?’ werd uitgegeven bij uitgeverij Boom en is voor 20 euro te koop.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF