fbpx

Heb ik een burn-out of een bore-out? Symptomen en tips

Ben je vaak moe? Zie je steeds meer op tegen je werk? Kun je je slechter concentreren? Of heb je bijvoorbeeld vanuit het niets huilbuien? Een burn-out of bore-out kan de oorzaak zijn. Hoe herken je het, en wat is het verschil? Marjolein Berendsen, expert in holisme en hoogsensitiviteit en founder van ZoMa Opleidingen, geeft uitleg en tips.

Elk jaar kampen zo’n 1,3 miljoen Nederlanders met een burn-out. Maar hoe vaak een bore-out precies voorkomt, is nog geen specifiek onderzoek gedaan. Toch hebben veel mensen een bore-out, waar ze denken dat ze met een burn-out te maken hebben. Of hebben ze klachten van een bore-out, zonder zich te realiseren waar deze klachten vandaan komen.

Het verschil tussen een burn-out en een bore-out

Heb je een burn-out, dan ben je fysiek en mentaal opgebrand doordat je te lang aan stress bent blootgesteld. Je hebt bijvoorbeeld maandenlang te veel hooi op je vork genomen. Of je hebt te lang stress ervaren vanwege een traumatische gebeurtenis.

Bij een bore-out ben je ook uitgeblust geraakt, maar ligt de oorzaak van de stress ergens anders: verveling en onder belasting. Dit klinkt misschien niet heel ernstig, toch is het goed om ook klachten van een bore-out serieus te nemen.

Heb je moeite met initiatief nemen en/of je grenzen aangeven? Denk je dat je niet in staat bent om je situatie te veranderen, ook als deze misschien niet prettig of passend bij jou voelt? Dan loop je een groter risico op een bore-out. Net als wanneer je herstellende bent van een burn-out (of iets anders), en te lang te rustig aan wilt doen uit angst dat je weer snel te veel doet.

Symptomen van een burn-out

Een burn-out kun je onder meer herkennen aan:

 • (Extreme) vermoeidheid;
 • Stemmingswisselingen;
 • Concentratieverlies;
 • Angsten en piekeren;
 • Neerslachtigheid;
 • Vermijdingsdrang;
 • Vage fysieke klachten;
 • Verlaagd libido, en/of
 • Onzekerheid.

Vaak besef je pas laat dat je eigenlijk al een hele tijd opgebrand bent. Toch is het belangrijk om zo snel mogelijk aan de bel te trekken en bijvoorbeeld met je huisarts te gaan praten.

Hoe herken je een bore-out?

De klachten van een bore-out zijn vrijwel gelijk aan die van een burn-out. Je voelt je compleet opgebrand en hebt nergens meer energie voor of zin in.

Het verschil met een burn-out zit ‘m voornamelijk in de oorzaak. Vraag jezelf daarom af:

 • Haal ik nog wel voldoening uit mijn werk/leven?
 • Ervaar ik genoeg uitdaging in mijn werk/leven?
 • Is mijn werk te makkelijk?
 • Is mijn werk/leven te eentonig?
 • Past het werk dat ik doe, of het leven zoals ik dat heb ingevuld, wel bij mij?

Grote kans dat hierin het antwoord ligt verscholen in de vraag of je (mogelijk) met een bore-out te maken hebt.

Herstellen van een burn-out

Om te herstellen van een burn-out is het onder meer belangrijk dat je onderzoekt waar jouw grenzen liggen. En om die niet al te snel weer te willen opzoeken, maar stapsgewijs. Oefenen met grenzen aangeven en met de signalen leren herkennen van je eigen lijf en geest, helpen hierbij.

Ik heb een bore-out, wat nu?

 Je kunt een bore-out beter niet onderschatten. Je denkt misschien dat het simpel is om ervan af te komen, maar dat is niet altijd zo. Toch is er altijd een weg terug naar een leven dat jou weer voldoening geeft. Een aandachtspunt is om te kijken naar eventuele onzekerheid over je eigen kunnen. Hoe langer je onvoldoende wordt uitgedaagd, hoe onzekerder je kan worden. Werk daarom bewust aan je zelfvertrouwen als je het gevoel hebt dat je dit nodig hebt. Eventueel met behulp van meditaties, grondingsoefeningen of visualisaties die jouw zelfbeeld versterken. Of bijvoorbeeld met hulp van een therapeut of coach. Ook een goede balans tussen weer meer uitdaging zoeken en het rustig opbouwen, is belangrijk. Zeker als je ook fysieke klachten ervaart zoals vermoeidheid of slapeloosheid. Zo voorkom je dat je in een vicieuze cirkel terechtkomt.

En het allerbelangrijkste is natuurlijk de vraag: wat geeft jou echt voldoening? Een zoektocht naar je ware essentie kan leiden tot:

 • Een sterker gevoel van verbinding met jezelf en de wereld om je heen;
 • Een beter zelfbeeld en meer zelfvertrouwen, en
 • Inzicht in je zielsmissie en de motivatie om deze vol overtuiging uit te gaan dragen.

Een bore-out is niet fijn, maar kan wel een hele mooie wake-upcall zijn om meer vanuit je essentie te gaan leven. Wil je hier direct mee aan de slag? Dan is de online cursus ‘Leven vanuit je ware essentie’ iets voor jou. Als Wendy Online-lezer ontvang je maar liefst €100 korting en betaal je slechts €149. Dit is je kortingscode: ZOMAPC270. Herstel je van een burn-out? Check dan ook even de cursus ‘Van burn-out naar balans’ (kortingscode: ZOMAPC710).

Over Marjolein Berendsen

Marjolein Berendsen is founder van ZoMa Opleidingen en Stichting ZoMa. Naast de opleiding Holistisch Therapeut & holistisch coach, kan je bij ZoMa Opleidingen terecht voor o.a. verschillende Reiki en online cursussen. Het verspreiden van licht, liefde en bewustwording  is haar missie. Om haar missie uit te dragen, is ze niet alleen dagelijks vanuit onvoorwaardelijke liefde & holistisch leven bezig met haar opleidingsinstituut ZoMa Opleidingen, maar schrijft ze ook artikelen, columns en blogs, deelt ze meditaties, masterclasses en haar eigen podcast Holistisch leven. Tot slot is ze auteur van de boeken (handboek & werkboek) ‘Holistisch leven, moeiteloos gelukkig zijn’  en ‘Hoogsensitief, je grootste kracht’, waarin ze hsp’ers inspireert volledig vanuit authenticiteit te leven. Kijk voor meer informatie over Marjolein en het opleidingsaanbod & kenniscentrum van ZoMa Opleidingen op: zoma-opleidingen.nl en marjoleinberendsen.nl WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF