De kracht van vriendelijkheid: Hoe je aardiger wordt voor jezelf, anderen en de wereld

De kracht van vriendelijkheid: Hoe je aardiger wordt voor jezelf, anderen en de wereld

De uitspraak ‘Met aardige mensen kun je de grachten dempen’ suggereert dat vriendelijkheid naïef is en weinig zoden aan de dijk zet. Claudia Hammond denkt daar anders over. In haar boek laat ze zien dat vriendelijkheid een krachtige tool is met veel voordelen, zowel voor onszelf als voor de mensen om ons. 

7 tegendraadse lessen

  1. Er is meer vriendelijkheid in de wereld dan je denkt
  2. Vriendelijk zijn geeft je een goed gevoel en daar is niets mis mee
  3. Laat je niet gek maken door motieven
  4. Ook aardige mensen kunnen winnaars zijn
  5. Kijken vanuit het perspectief van de ander
  6. Iedereen kan een held zijn
  7. Vergeet jezelf niet als je aardig bent

Aan de hand van zeven ‘sleutels’ probeert Hammond de lezer aan te zetten om vriendelijkheid te verspreiden en te zien bij anderen. Elke sleutel bestaat uit een actie of inzicht, bijvoorbeeld dat vriendelijk gedrag tot voldoening leidt bij de zowel de gever als de ontvanger, aldus TROUW.

Aardig zijn

Vriendelijkheid is besmettelijk, stelt Hammond. 'Wie met vriendelijk gedrag te maken krijgt, zal zichzelf ook aardiger gaan gedragen. Dat werkt zelfs al, zo suggereren sommige onderzoeken waaruit ze put, als je vriendelijkheid ziet en dus niet enkel zelf ervaart. Aardig zijn werkt dus als een olievlek. Vriendelijk zijn is een vaardigheid die mensen kunnen leren en die begint bij aardig te zijn voor jezelf.'

Lees een fragment

Voor een impressie heeft de uitgeverij, Uitgeverij Ten Hoeve, een fragment gedeeld:

'Vóór de komst van sociale media was het sturen van een kaartje of even de tijd te nemen om te bellen de enige manier om een vriend of collega een ‘fijne verjaardag’ te wensen. Dankzij de nieuwe technologie verstuur je nu snel en gemakkelijk een berichtje, een e-card of een verjaardags-gif’je. Het resultaat: nog meer goede wensen op de grote dag. Is de vijver van vriendelijkheid daarmee groter geworden?

In sommige gevallen is een vriendelijk gebaar dat vroeger 3D was, nu 2D. Het actuele en persoonlijke wordt vervangen door het virtuele. Het gebruiksgemak van sociale media heeft de vijver van vriendelijkheid zeker vergroot, maar je zou ook kunnen stellen dat het een nogal ondiep bassin is – meer een peuterbad dan een diep meer. Je zou kunnen zeggen dat als het ‘de gedachte is die telt’, de planning en inspanningen die nodig zijn voor het kopen, schrijven en fysiek posten van een verjaardagskaart meer waarde hebben dan even snel ‘gefeliciteerd’ typen op je telefoon.

In die zin heeft veel van de vriendelijkheid die we op sociale media aantreffen, dezelfde relatie met vriendelijkheid uit de echte wereld als het zogenaamde ‘clicktivisme’ met traditioneel activisme.'