fbpx

Onderzoek. Wereldwijd te weinig aandacht voor de gezondheid van vrouwen

Wereldwijd wordt er onvoldoende aandacht besteed aan de gezondheid van vrouwen. 1,5 miljard vrouwen zijn niet getest op een hoge bloeddruk, kanker, diabetes of SOA’s. Deze vier veel voorkomende aandoeningen hebben juist een grote invloed op de vrouwelijke gezondheid. Dit blijkt uit de Hologic Global Women’s Health Index. 

Levensverwachting

De Hologic Global Women’s Health Index is het eerste wereldwijde onderzoek naar de gezondheid van meisjes en vrouwen. Dit onderzoek maakt deel uit van een meerjarig plan, dat als doel heeft om de kwaliteit en levensverwachting van vrouwen over de hele wereld te verbeteren. 120.000 vrouwen namen deel aan dit onderzoek.

Uit het internationale onderzoek blijkt dat er te weinig wordt ingespeeld op de gezondheidsbehoeften van vrouwen. 40 procent van de deelnemers geeft aan dat ze het afgelopen jaar geen zorgprofessional hebben gezien. Dat is ongeveer een miljard vrouwen en meisjes. Verder bleek ook dat 1,5 miljard vrouwen de afgelopen twaalf maanden niet zijn getest op één van de vier kritieke aandoeningen.

Cijfers op een rijtje 

  • Slechts 12% van alle respondenten gaf aan dat zij op een bepaalde vorm van kanker waren getest.
  • Slechts 19% zei dat ze waren getest op diabetes. Terwijl dit wereldwijd de zesde belangrijkste doodsoorzaak is bij vrouwen. In landen waar een hoger percentage aan vrouwen lijdt aan overgewicht, zoals in Amerika, zei 34 procent van de vrouwen dat ze waren getest.
  • Gemiddeld gaf wereldwijd 33% van de vrouwen aan dat hun bloeddruk was gemeten. Dit is aanzienlijk laag, aangezien hartaandoeningen wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak is bij mannen en vrouwen.
  • Ongeveer 11% procent van de vrouwen vertelde, dat zij waren getest op seksueel overdraagbare aandoeningen/infecties. Dit zijn risicofactoren waardoor verdere gezondheidsproblemen kunnen ontstaan, zoals HIV, kanker en onvruchtbaarheid.

Vijf pijlers voor vrouwelijke gezondheid

In dit onderzoek keken de onderzoekers vooral naar de vijf pijlers voor vrouwelijke gezondheid. Deze zijn samen voor 80% bepalend voor de levensverwachting van vrouwen vanaf hun geboorte. Dit zijn: preventieve zorg (testen op kanker), veiligheid, emotioneel welzijn, persoonlijke gezondheid en hun basisbehoeften.

Op de zevende plaats

De wereldwijde Index-score op het gebied van vrouwelijke gezondheid was 54 op een totaal van 100. Geen enkel land scoorde hoger dan 69. Nederland heeft een Index-score van 64 en staat daarmee op de zevende plek. Taiwan voert deze lijst aan met een score van 69. Helemaal onderaan de lijst staat Peru met een Index van 36. De meeste landen die hoger staan op deze lijst, lopen ook voorop op het gebied van investeren in hun zorgstelsel. Dit zijn bijvoorbeeld Oostenrijk, Zwitserland en Noorwegen.

Meten is de sleutel

Steve MacMillan, bestuursvoorzitter en CEO van Hologic zegt het volgende: ‘De gezondheid van vrouwen vormt de hoeksteen van gezinnen, gemeenschappen, samenlevingen en economieën.’ Volgens hem is het belangrijk om veel te blijven meten. Dat is de sleutel tot verbetering. Zo kan de gezondheid van vrouwen wereldwijd worden bijgehouden.

Het onderzoek naar de gezondheid van vrouwen ging voor de corona crisis van start. Echter konden veel medische onderzoeken niet doorgaan door corona. Er was onvoldoende toegang tot medische faciliteiten en voorlichtingen. De Index die Hologic heeft ingevoerd biedt een nullijn aan, van daaruit kunnen ze de gezondheid van vrouwen op wereldwijde schaal meten. Ze hopen met dit onderzoek te bereiken dat wereldleiders en beleidsmakers meer prioriteit geven aan de gezondheid van vrouwen. Wereldleiders kunnen op basis van alle resultaten dan actie gaan ondernemen.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF