fbpx

Niks doen en eten voor geluk

Niks doen en Eten voor Geluk. Rare combi? Lotte van LOT of TASTE (www.lotoftaste.nl) denkt van niet! In deze blog houdt Lotte een pleidooi voor rust. Voor niks doen. En laat ze zien wat dat Rust & Eten met elkaar te maken hebben.

Herken je dit? Je ligt even lekker niks te doen, je loopt een rondje of staart gewoon voor je uit, terwijl je eigenlijk een waslijst aan dingen hebt die je moet doen (werken, schoonmaken, sporten). Meteen komt er een deken van schuldgevoel over je heen. Of je voelt je zinloos. Je bedenkt meteen weer iets te doen. Weg schuldgevoel en weg zinloosheid. Gaan. Productief zijn. Doelen nastreven. Ik ken dit gevoel heel goed. Het gevoel van altijd maar productief zijn, zinvol bezig zijn. Gaan in plaats van stilstaan. Tot een paar jaar geleden was niks doen voor mij geen optie. Zoals mijn vriend een ochtend lang kon luieren, moest ik iets “doen”. Jarenlang was sporten mijn oplossing. Of leerzame boeken lezen. Of studeren. Of mijn lijf was in beweging, of mijn brein. Maar nooit stond ik compleet stil. Niks doen was zinloos. Tot ik een paar jaar geleden door mijn lijf werd terug geroepen.

AAN modus

De grap is dat ik altijd dacht dat ik moest sporten en gezond moest eten. Om me lekker te voelen en goed voor mijn lijf te zorgen. Ik sportte bijna iedere dag. En ik wist alles van gezond eten. En at dat dus ook. Ik dacht dat ik goed bezig was met mijn #healthy lifestyle. Maar niets was minder waar. Want ik stond vooral in de AAN modus. En die aan-modus is de modus waar we in het westen nogal goed in zijn. Waar we om geprezen worden. Hoe hard we werken, hoe succesvol we zijn, hoeveel we sporten, hoe actief en “gezond” we bezig zijn. Maar vaak zijn we zo bezig met GAAN en bedenken wat we allemaal “moeten” om gezond te blijven of succesvol te zijn, dat we ons lijf vergeten. En juist dat lijf heeft je zoveel te vertellen! Want doordat ik met mijn hoofd bedacht wat ik moest doen om gezond te zijn en me lekker te voelen, sloeg ik de plank volledig mis.

Rust

Gelukkig schreeuwde mijn lijf heel hard en kon ik niet anders dan stoppen met sporten en vooral heel veel eten. In onze maatschappij niet bepaald een leefstijl met het label gezond. Maar RUST werd mijn mantra. Milde yoga en meditatie was voor mij de manier om die rust te pakken. Rust in mijn hoofd en rust in mijn lijf. Maar ook gewoon een hele dag niks “productiefs” doen werd een vorm van rust. Niet dat “moeten” de hele dag. En dat was in het begin best moeilijk. Maar ik merkte ook dat het me zoveel opleverde. Ik kwam los van overtuigingen die ik had over mezelf en mijn lijf. Los van overtuigingen over hoe het allemaal hoort.

Overtuigingen die me vertelden hoe ik me lekker voelde. Ik besefte dat het allemaal stemmen in mijn hoofd waren. Gestuurd door de maatschappij waarin we leven. Ik creëerde mijn eigen waarheid in mijn hoofd. Maar die rustmomenten zorgden er voor dat ik het hele plaatje kon overzien. Ze maakten me bewust van mijn gedachten en gedrag. Gedrag waar ik en mijn lijf eigenlijk helemaal niet blij van werden. Niks doen maakte me bewust van mijn eigen keuze die ik hierin had. Het werd tijd om bewust te kiezen voor mijn eigen geluk en de dingen te gaan doen waar ik echt blij van werd!

Altijd meer

Door niks te doen. Echte rust te pakken. Stil te zijn. Geef je ruimte aan die stem van binnen. Die zo vaak overschreeuwd wordt door alles wat we moeten. Door alles wat we doen. Ons hoofd is dan de leider. Maar ons hoofd heeft maar zo’n beperkte visie. En dat is wat ons zo onrustig maakt. Er is altijd meer. Meer informatie. Meer kennis. Meer visies. Meer te bereiken. Meer te verdienen. Maar van daaruit zullen we nooit die rust vinden. Nooit die voldoening. Omdat we niet luisteren naar ons hart. We kunnen niet genieten van wat er wel is. We kunnen niet luisteren naar wat ons lijf ons nu vertelt. Maar in ons lijf ligt wel opgeslagen waar je blij van wordt. Wat jou voldoening geeft. Wat jouw weg is.

Energie die stroomt, een opgeruimd gevoel, een ontspannen lijf, goed om kunnen gaan met spanning en onverwachte gebeurtenissen zijn tekenen dat je lekker bezig bent. Maar spanning in je lijf, knopen in je lichaam, een stijf gevoel, blokkades, snel geprikkeld zijn, een zwaar gevoel, niet goed om kunnen gaan met (kleine) veranderingen en slecht slapen zijn tekenen dat je je grens over gaat. Dat je niet aan het doen bent waar je blij van wordt. Dat je jezelf aan het uitputten bent. En dat betekent dat we iets moeten veranderen. Om onszelf niet nog verder op te branden. Ons nog meer te verwijderen van ons lijf. Het herkennen van signalen is de start. Er iets mee doen is dan een must. En dat betekent actief tegen je dagelijkse acties in bewegen. Om weer uit je hoofd in je lijf te zakken.

Niks doen mag gewoon

Om te kunnen luisteren naar “wat dan WEL”. En dat betekent: RUST.Rust. Niks doen. Ruimte maken voor die stem van binnen. Zodat je kunt gaan luisteren en ontdekken waar JIJ blij van wordt. En niet je vriend, moeder, populaire foodie of wie dan ook in je omgeving. Begin eens met iedere dag vijf minuten voor je uitstaren. Of kies voor meditatie. Naar de maan staren. Of naar de zee, de bomen. Of een paar minuten diep ademhalen. Ontdek wat het voor je doet. Misschien word je onrustig, misschien wil je iets gaan doen. Doe gewoon niks en ervaar wat het je geeft. Niks doen mag gewoon! En bedenk dat rust essentieel is om te ontdekken waar je blij van wordt. Niet alleen qua eten, maar ook qua werk, hobby, vrienden. Alles. Geef die wijze stem van binnen wat meer ruimte om zichzelf te laten horen. Daar word je echt heel blij van. Je lijf en je hoofd. En de mensen om je heen waarschijnlijk ook!

 

Wil je meer leren over hoe je oude patronen kunt doorbreken, leert luisteren naar je lijf, kunt ontdekken wat jou blij maakt en welke rol eten daarin kan spelen? Op 22 maart geeft Lotte in samenwerking met Wendy Magazine een workshop over Eten en Geluk. Houd onze Facebook pagina in de gaten voor meer informatie over deze workshop of volg Lotte op LOT of TASTE ( https://www.facebook.com/lotoftaste/). Op www.lotoftaste.nl vind je meer informatie over Lotte en de mogelijkheid om met haar samen te werken.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF