Opruimen is selecteren en organiseren, het zorgt voor mentale rust. Dat vertelt Nele Colle in haar vorige blog over waarom opruimen goed voor je is. In deze blog vertelt ze waarom opruimen ook goed is voor lichamelijke rust. Het is in die zin bijna meditatief, waardoor het ons houvast geeft in ons dagelijkse leven.
Opruimen zorgt voor lichamelijke rust
Naast de positieve gevolgen voor ons mentaal welzijn, heeft opruimen ook enkele leuke fysieke cadeautjes in petto. Het klinkt misschien gek, maar opruimen zorgt ervoor dat je uiteindelijk minder hoeft op te ruimen! Met minder spullen moet je simpelweg minder opruimen. En met een duidelijk en logisch systeem, is het dan ook nog eens snel gebeurd.
Daarnaast gaat poetsen ook een stuk sneller en eenvoudiger. Je hoeft minder spullen opzij te zetten, of het gaat gewoon eenvoudiger door bijvoorbeeld een bakje te verplaatsen. Opruimen zorgt er dus voor dat je je ruimtes beter kan schoonmaken. Wie weet ga je het zelfs nog leuk vinden?
Opruimen zorgt ervoor dat gevaarlijke situaties zoals rondslingerende spullen op de vloer, maar ook op trappen, worden vermeden. Of dat gevaarlijke stoffen niet in een kindermondje terechtkomen doordat ze een veilige plaats kregen.
Opruimen zorgt voor financiële rust
Opruimen is niet alleen goed voor ons hoofd en ons lichaam, het is ook goed voor onze bankrekening. Door op te ruimen krijg je namelijk overzicht op alles wat je hebt en kan je veel bewuster inkopen doen. Je weet nu namelijk wat je echt nodig hebt.
Door op te ruimen en je spullen een overzichtelijke plaats te geven, weet je beter wat je hebt en ga je je spullen meer gebruiken. En daar dienen ze ook voor. Koop daarom spullen van betere kwaliteit, die langer meegaan. Deze kosten bij aankoop misschien wat meer, maar je gebruikt ze langer en meer waardoor ze op termijn goedkoper zijn. Gebruik je je spullen weinig of niet, dan kan je ze ook opnieuw verkopen. Zeker de spullen van goede kwaliteit.
Opruimen is goed voor ons milieu
En als kers op de taart: opruimen is niet alleen goed voor ons hoofd, ons lichaam en onze bankrekening, maar ook voor ons milieu. Het lijkt een beetje vreemd: door spullen weg te doen, afval minderen. Toch is het zo. Als wij bewuster omgaan met onze spullen, en ze langer en meer gebruiken en hergebruiken, dan wordt er minder afval geproduceerd. Maar even belangrijk: dan worden er ook minder spullen geproduceerd. Want ook de productie van spullen zorgt voor veel vervuiling. Maar om bewuster om te gaan met je spullen, moet je eerst weten wat je hebt. En dat overzicht kunnen behouden. En dat begint met ... opruimen! Opruimen is dus goed voor iedereen: voor klein en groot, voor jong en oud, voor chaoten en georganiseerde mensen, en onze wereldbol.
Opruimcoach Nele Colle
Nele is Wendy’s opruimcoach. Regelmatig zal zij stukken schrijven voor wendyonline over de kunst van het opruimen. Na 12 jaar in het onderwijs, startte Nele als opruimcoach toen ze merkte dat rommel en chaos een enorme bron van onrust en stress kan zijn. En dat het niet voor iedereen even eenvoudig is om het aan te pakken. Maar een spic en span huis, daar draait het voor Nele niet om. Wél om tijd, geld, plaats en energie voor wat belangrijk is. Een bewuster en duurzamer leven dus. Nele is auteur van de bestseller JOMO en ‘Je krijgt zoveel meer JA als je NEE kan zeggen’ en ontpopte zich daarnaast tot een gemotiveerd en gepassioneerd spreker. Ze geeft inspirerende lezingen waarmee ze al een paar duizend mensen kon motiveren. Kijk op haar site voor meer informatie.