fbpx

Waarom opruimen goed voor je is

Wat is rommel? Het kan zijn dat jij al gek wordt van enkele rondslingerende spullen. Maar het kan ook heel goed zijn dat jij helemaal geen last ervaart van je rommel. Rommel en chaos is voor iedereen verschillend. Maar opruimen is wél goed voor iedereen. Wendy-expert Nele Colle legt uit waarom.

Wat is opruimen?

Opruimen is niet recht leggen wat scheef ligt. Of pas tevreden zijn als alles er spic en span uitziet. Wat is het dan wel? Opruimen bestaat uit twee belangrijke onderdelen:

OPRUIMEN is eerst en vooral SELECTEREN.

Zo lang er te veel spullen zijn, ervaren we geen rust. Want al je spullen vragen onderhoud, en gevenkeuzestress. Het klinkt misschien gek, maar eigenlijk hebben we niet graag te veel keuze. Hoeveel spullen je dan best houdt, dat is heel verschillend, maar belangrijk is dat je overzicht hebt. Als er te veel is, dan is het overzicht zoek. Of stop je veel tijd in organiseren. Houd de spullen die je gebruikt en waar je van geniet. Wanneer dat niet meer het geval is, dan mogen ze gaan. Maar spullen wegdoen, is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want we doe je met herinneringen? Of met de spullen van iemand die er niet meer is? Of spullen die je misschien ooit eens zal nodig hebben? De tekeningen van je kinderen? In deze blog lees je heel wat tips hoe je anders naar je spullen kan kijken.

OPRUIMEN is ORGANISEREN

Na het selecteren, komt het organiseren. De spullen die je houdt, ga je een logische, duidelijke plaats geven zodat je je spullen gemakkelijk vindt … en even gemakkelijk weer opbergt. Je kan hier natuurlijk zo ver in gaan als je zelf wil en je kopjes allemaal met de oortjes in dezelfde richting zetten, maar dat hoeft echt niet. De rust komt er vooral doordat alles een plaats heeft en er opnieuw overzicht is. Doordat er geen tijd meer verloren gaat naar zoeken, en doordat elke huisgenoot kan helpen om het opgeruimd te houden. In deze blog vind je heel wat praktische tips hoe je dat aanpakt, van je boekenkast of kleerkast tot en met het speelgoed van je kinderen. Dit selecteren en organiseren heeft heel wat positieve gevolgen. Voor iedereen.

Opruimen zorgt voor mentale rust

UITGESTELDE BESLISSINGEN

Veel van de overbodige spullen die we hebben in kasten, op zolders en in kelders, zijn eigenlijk uitgestelde beslissingen. Je hebt namelijk nog niet beslist of je ze gaat houden, wat je ermee gaat doen of waar je ze naartoe zal brengen. Opruimen is dan ook vooral beslissingen nemen, knopen doorhakken. En dat brengt heel veel rust in je huis, maar ook in je hoofd.

UITGESTELDE TAKEN

Alles wat je hebt, vraagt – bewust of onbewust – je aandacht. Spullen die je bijvoorbeeld al lang niet hebt gebruikt, vragen onbewust aan jou wanneer je ze gaat gebruiken. Je kookboeken, bijvoorbeeld, of die stapel tijdschriften. Al deze zaken komen op je mentale to do-lijstje te staan:

‘Ik wil die tijdschriften nog eens lezen.’ Of: ‘Ik wil dat gerecht nog eens maken.’

Die taken kunnen eerst leuk lijken, maar na een tijdje wordt willen, moeten. Dan klinkt dat stemmetje als:

‘Ik moet die tijdschriften nog eens lezen.’ Of: ‘Ik moet echt dat gerecht nog eens maken.’

Ook daar ga je bij het opruimen beslissingen over nemen: is het iets wat je echt nog wil en zal doen? Of is het eerder een ‘moetje’ geworden?

Dit kan best wel confronterend zijn. Het doet je namelijk stilstaan bij het feit dat niet oneindig veel tijd hebben, of eindeloos veel energie. En dat je interesses veranderen. Of dat je misschien veel tijd besteedt aan je smartphone of televisie, in plaats van aan je passie. Maar het geeft nadien wel heel veel rust als je dat ‘moetjes-lijstje’ in je hoofd hebt opgeruimd. En als je je tijd op een goede manier besteedt.

Opruimcoach Nele Colle

Nele is Wendy’s opruimcoach. Regelmatig zal zij stukken schrijven voor wendyonline over de kunst van het opruimen. Na 12 jaar in het onderwijs, startte Nele als opruimcoach toen ze merkte dat rommel en chaos een enorme bron van onrust en stress kan zijn. En dat het niet voor iedereen even eenvoudig is om het aan te pakken. Maar een spic en span huis, daar draait het voor Nele niet om. Wél om tijd, geld, plaats en energie voor wat belangrijk is. Een bewuster en duurzamer leven dus. Nele is auteur van de bestseller JOMO en ‘Je krijgt zoveel meer JA als je NEE kan zeggen’ en ontpopte zich daarnaast tot een gemotiveerd en gepassioneerd spreker. Ze geeft inspirerende lezingen waarmee ze al een paar duizend mensen kon motiveren. Kijk op haar site voor meer informatie.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF