fbpx

Hoe vermijd je een berg speelgoed?

Sinterklaas, een verjaardag, Kerstmis, een goed rapport. In veel gezinnen betekent een feest ook een cadeautje. Voor kinderen betekent dat vaak meer speelgoed. Nog meer speelgoed. En te veel speelgoed is voor niemand eigenlijk leuk. Ouders worden gek van de rommel, of verliezen veel tijd met opruimen. En uit onderzoek blijkt dat te veel speelgoed helemaal niet goed is voor kinderen. Opruimcoach en Wendy-expert Nele Colle geeft tips om bewuster om te gaan met speelgoed.

Ga voor één Sinterklaas, die op één plek door de schoorsteen komt en de geschenkjes brengt.

Bijvoorbeeld enkel bij jou thuis, en niet ook bij oma en opa. Vinden de grootouders het nog leuk om mee te doen met de Sint, kunnen ze bijleggen. Zo kan je ook beter en duurzamer speelgoed schenken. Of laat hun geschenkjes ook afleveren bij jou thuis.

Ga niet alle sinterklaasfeestjes af voor extra geschenken

Al die Sinterklaas-klonen lijkt me trouwens ook wat verwarrend, want hoe kan die Sint overal tegelijkertijd zijn? Die tijd (en rust), die kunnen de kinderen spenderen aan het spelen met hun nieuwe speelgoed.

Less is more

Door één Sinterklaas te vieren, op één plaats, op één moment, hoeft er niet zo veel speelgoed te zijn om een volle tafel te hebben. Te veel speelgoed is voor veel kinderen ook overweldigend: ze willen alles tegelijkertijd uitpakken, en overal mee spelen waardoor ze juist minder gaan genieten van de afzonderlijke stukken speelgoed.

Eentje in, eentje uit

Schenk of verkoop speelgoed aan anderen, vóór de Sint komt. De kinderen vinden dat meestal niet zo lastig aangezien ze plaats maken voor wat nieuws. Van kinderen kan je trouwens vaak heel wat leren: zij zijn soms verbazend goed in beslissingen nemen.

Schenk aan een goed doel

Het speelgoed dat weg mag, dat breng ik – indien mogelijk mét de kinderen – naar een goed doel in je buurt. Dat voelt goed en zo leer je kinderen dat we spullen een tweede leven kunnen geven. Een belangrijke les!

Nieuw hoeft niet nieuw te zijn

Nieuw speelgoed, hoeft niet uit de winkel te kopen. Ook tweedehands vind je heel wat leuks. Tweedehands speelgoed vind je op Vinted, 2dehands.be, Marktplaats.

Speelgoed is tijdelijk

Bekijk speelgoed – net als spullen – als iets wat je tijdelijk gebruikt. Iets dat na een jaartje, of enkele jaren, ook weer weg mag als er niet mee wordt gespeeld. En leer dat ook zo aan je kinderen. Speelgoed dient om mee gespeeld te worden. Spullen dienen om gebruikt te worden. Heb jij het niet meer nodig? Geef het door!

Koop duurzaam

Ga voor duurzaam, degelijk speelgoed. Speelgoed dient om mee te spelen en moet dus tegen een stootje kunnen. Wat snel stuk gaat, moet de vuilnisbak in en wordt tot afval herleid, degelijk speelgoed kan je daarentegen een tweede en derde leven geven door te verkopen en door te geven. Het kost misschien wat meer, maar iemand blij maken met een mooi stuk speelgoed is onbetaalbaar.

Je kinderen zijn jou niet

Soms kopen we speelgoed omdat wij er zelf ooit veel plezier aan beleefden. Je kinderen mogen dan misschien de helft van jouw DNA dragen, het zijn zelfstandige wezentjes met een eigen persoonlijkheid. Die kan anders zijn dan die van jou.

Belevingen

Natuurlijk kan je ook met Sinterklaas belevingen schenken als bioscoopkaartjes, een bon voor een uitstap of een Netflixabonnement.

 

Op deze manier hou je dus die speelgoedberg onder controle.

Hier nog enkele tips hoe je dan samen met je kinderen aan de slag kan om je speelgoed te selecteren:

Speelgoed selecteren met je kinderen

Gooi of geef zelf niet zomaar speelgoed weg zonder dit aan je kinderen te vertellen

Dat zorgt voor wantrouwen en kan ervoor zorgen dat ze later moeilijker afstand zullen doen van hun spullen/speelgoed. Ga het gesprek aan en leg uit waarom je iets wegdoet in ruil voor iets nieuws. Eentje in, eentje uit.

Als je je kinderen iets laat uitkiezen om weg te geven, is er dus een beetje overleg nodig

Wees niet bang om dat gesprek aan te gaan, je verpest er de magie van Sinterklaas echt niet mee. Voor kleinere kinderen helpt het om zelf een eerste selectie te maken waaruit zij dan nog eens de zaken kunnen kiezen die weg mogen.

Durf beslissingen te nemen als je kind niet kan kiezen

Jij kent hen het best. Bovendien zijn zij vaak flexibeler en gemakkelijker dan wij om afstand te doen van hun speelgoed.

Neem hen mee om het ‘oude’ speelgoed weg te brengen

Zo zien ze wat ermee gebeurt en laat je hen al kennis maken met het hergebruiken/recycleren. Voor hen wordt dat dan iets heel gewoons.WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF