fbpx

Manon verloor haar moeder aan borstkanker en kreeg toen zelf twee keer borstkanker: ‘Mijn kinderwens zal nooit vervuld worden’

Je moeder verliezen aan uitgezaaide borstkanker en vervolgens tot twee keer toe zélf de diagnose krijgen. Het overkwam Manon, die ziek werd toen ze pas 25 jaar oud was. Het veranderde haar beeld van de toekomst ingrijpend. ‘Ik heb moeten leren mijn leven te doseren. Liever een paar dingen goed doen, dan heel veel half, en daar achteraf de rekening voor betalen.’

‘Mijn oma en mijn moeder waren drager van het borstkankergen BRCA-1. Ik wilde daarom graag zelf al vroeg getest worden. 1 maand voor de test voelde ik een knobbel in mijn borst. Ik wist: dit zou wel eens fout kunnen zijn, maar ik wilde het simpelweg niet geloven. Ook toen de uitslag kwam en bevestigde dat ik én drager van het gen was, én dat ik borstkanker had, dacht ik nog heel lang: dit gaat niet over mij.

Belangrijke beslissingen

‘De behandeling was bij tijden zwaar, maar samen met mijn man Ronald heb ik me er goed doorheen geslagen. Ronald gaf me heel veel ruimte in het hele proces. Tenzij ik heel erg medelijden had met mezelf. Dan zette hij me op mijn plaats. Samen maakten we ook de belangrijke beslissingen. We deden wat op dat moment verstandig leek, en goed voelde. Zo kozen we ervoor om bij de 1e diagnose slechts 1 borst af te zetten. We hadden namelijk een kinderwens, en ik wilde heel graag borstvoeding geven.’

Vervroegde overgang

In 2015 bleek Manon zwanger. Tegelijkertijd hoorde ze dat ze opnieuw borstkanker had. ‘In 1e instantie was mijn behandeling erop gericht dat ik de baby kon houden. Maar helaas bleek in de 8e week van mijn zwangerschap dat het toch niet goed was. Veel tijd om te rouwen had ik niet. Ik richtte me volledig op opnieuw beter worden en liet ook mijn 2e borst afzetten. Ik kwam in de vervroegde overgang en dat trok definitief een streep door onze wens om kinderen te krijgen. Gek genoeg bracht dat ook een bepaalde rust. Nu het écht uitgesloten was konden we dat hoofdstuk afsluiten.’

Doseren

‘Ik merk nog elke dag dat ik tot 2 keer toe kanker heb gehad. Voordat ik ziek werd was mijn motto ‘alles-of-niets’. Ik ging er voor de volle 100% voor. Die volle 100%, daar is maximaal de helft van over. Ik heb daardoor moeten leren mijn energie goed te doseren. Dankzij mijn zeer flexibele werkgever kan ik 5 halve dagen per week werken. En met hulp van een ergotherapeut ben ik in staat goede keuzes te maken. Ik realiseer me dat ik beter een paar dingen goed kan doen, dan heel veel half en daar vervolgens de rekening voor moet betalen. Daar heeft niemand iets aan.’

Wegwijzer

‘Ik haal veel energie uit mijn vrijwilligerswerk bij het inloophuis bij ons in de buurt. Ik ben een luisterend oor voor mensen die het pad moeten bewandelen dat ik achter de rug heb. Ook op praktisch gebied heb ik allerlei trajecten doorlopen. Die ervaring kan ik inzetten om mensen bij te staan, bijvoorbeeld bij aanvragen van de WIA-uitkering, een uitkering die je krijgt als je (deels) niet meer kunt werken. Je kunt verstrikt raken in een doolhof van regels, en ik wijs met veel liefde de weg. Ik ben dankbaar dat ik met mijn ervaring iets positiefs kan doen.’

Nederland staat op tegen kanker

Gisteravond vond de live tv-uitzending van de 11e editie van Nederland staat op tegen kanker plaats, daarom delen we deze week elke avond een verhaal van iemand die met kanker te maken kreeg. De uitzending was live te zien bij de AVROTROS op NPO 1 om 20.40u. Deze bijzondere avond werd gepresenteerd door Frits Sissing. Wendy was één van de bekende Nederlanders die zich dit jaar tot levend standbeeld liet transformeren in de liveshow; ze kroop in de huid van de Britse verpleegkundige Florence Nightingale. Iedere Nederlander krijgt ooit te maken met kanker. Of je het nu zelf hebt of iemand om wie je geeft: kanker ontwricht je leven. Voor al die miljoenen levens moet de zorg altijd doorgaan en mag onderzoek niet stilvallen. Word donateur en steun de missie van KWF.

Lees ook deze verhalen uit onze Sta op tegen kankerweek:

Puck kreeg op haar 25e een zeldzame vorm van kanker: ‘Ik twijfelde geen seconde om mee te doen aan het onderzoek’

De dochter van Roelie kreeg op haar 16e botkanker, samen delen ze hun verhaal in Nederland staat op tegen kanker: ‘Van de ene op de andere dag draait alles om de ziekenhuisbehandelingen’

Interview met Wendy over haar inzet voor KWF en de uitzending Nederland staat op tegen kanker vanavond: ‘Ik ben teveel mensen kwijtgeraakt’

 

 WENDY Voorjaarsspecial

Manifesteer je eigen leven


Een special vol mooie interviews over het vinden van je levenskracht en het creëren van je eigen succes. 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF