Liefdesverdriet: ze noemen het ook wel rouwen. Het is pijnlijk, je voelt je leeg en eenzaam. Ondanks dat je relatie niet voor niets is beëindigd, kun je je ex nog lange tijd missen. Gelukkig kun je er zelf iets aan doen. Arjan en David van 365 Dagen Succesvol helpen jou met deze tips tegen liefdesverdriet.
Je ex leren loslaten
Accepteer dat loslaten van een geliefde betekent dat je moet rouwen. Rouwen is het verwerken van een emotioneel trauma of een heftige verandering zoals een sterfgeval. Maar ook bij het verbreken van een liefdesrelatie rouw je dus. En dat is een proces. De Zwitserse psychiater Elisabeth Kübler-Ross werd in de jaren 70 wereldberoemd met haar model over rouwverwerking. Het onderscheidt vijf fasen: ontkenning, boosheid, onderhandelen, depressie en aanvaarding. De volgorde kan verschillen, de fases duren niet even lang of lopen door elkaar heen. Echter eentje overslaan is helaas geen optie.
Het liefst wil je de plek naast je natuurlijk zo snel mogelijk vrij maken. Ruimte scheppen voor een nieuwe liefde en zorgen dat jij bevrijd bent van je ex. Besef dat rouwen een proces is en tijd nodig heeft. Probeer je emoties de ruimte te geven. Pijn, boosheid en verdriet horen erbij. Pas als je ze toelaat, kun je helen. Wees alert als je snel in een volgende relatie stapt. Vaak zoek je iemand uit die vooral niet zo is als je ex. Iemand die het gemis verzacht en voor afleiding zorgt waardoor je die vervelende emoties niet zo hoeft te voelen.
Zo kom je los van je ex
Onderstaande tips en oefeningen helpen je om je verder los te weken van je ex en in vrijheid verder te kunnen leven. Wees oplettend als iets weerstand oproept. Vaak geeft dat juist aan waar de knelpunten zitten.
#1 Mis je je ex? Bedenk wat het is dat je mist
Misschien zijn het de kookkunsten, het gevoel van geborgenheid of de lichamelijke aandacht. Bedenk vervolgens hoe je precies dat aan jezelf kan geven. Oefen om dit stuk uit jezelf te halen en de kwaliteiten te ontwikkelen die daarvoor nodig zijn. Dat maakt je sterker, minder afhankelijk van je ex en toekomstige partners.
#2 Afstand creëren doe je zo
Nee, het is geen teken van volwassenheid om meteen na het verbreken van je relatie vrienden te worden. Goed voor jezelf zorgen is dat wel, dus verbreek het contact tenminste voor een tijdje. Stop foto’s, cadeaus en andere spullen die je aan je ex herinneren in een doos of geef ze lekker weg. Koppel je ook online los, op Facebook of WhatsApp bijvoorbeeld.
Het geeft rust als je niet steeds geconfronteerd wordt met de ander. Later kun je altijd nog kijken of je contact wilt houden of niet. Niet met iedereen kun je vrienden worden na een break-up. En dat hoeft ook niet. Bedenk dat iemand soms gewoon een plek in je hart heeft ook al heb je geen contact.
#3 Reflecteer en schrijf het van je af
Boosheid, verdriet, frustratie… Schrijf het van je af. Bedenk wat de relatie je heeft gekost. Waarop heb je ingeleverd? En bedenk wat de relatie je heeft gebracht. Wat heb je geleerd? Waar ben je dankbaar voor? Bedenk als laatste wat jouw rol was. Jullie waren er beide bij toen het misging. Neem de volledige verantwoordelijkheid voor het mislukken van de relatie. En vergeef jezelf.
#4 Bedenk welk deel van je ex of de relatie nog aan je plakt
Wat wil je nog niet kwijt? Is dat de zorg voor elkaar of de seksuele aantrekkingskracht? Het kan ook iets negatiefs zijn, bijvoorbeeld een vervelende gebeurtenis. Schrijf een kaart of brief en bedank je ex voor de tijd samen en de lessen die je hebt geleerd. Probeer er positief naar te kijken, ook al was de ervaring dat niet. Je ex was niet voor niets in je leven.
Laat je ex in liefde gaan: stuur het kaartje op of stop het zonder adres in de brievenbus. Het gaat er niet om of je ex het ooit leest, het gaat erom dat jij afscheid neemt. Blijft er nog iets opduiken? Doe dan deze visualisatie: stel je voor dat je ex voor je staat en leg jouw handen in de handen van je ex. Zeg dan: “Ik laat je gaan in liefde.” Leg vervolgens je handen op je hart en voel hoe je ex je leven verlaat.
Lees ook:
Hoe elkaar regels opleggen een relatie kapot kan maken
Waarom onenigheid in je relatie prima is, maar ruziemaken niet