fbpx

Hoe elkaar regels opleggen een relatie kapot kan maken

Regels in een relatie zijn niet abnormaal. Maar je moet oppassen. Hoe meer overeenkomsten in je relatie, hoe minder liefde. Ze kunnen je relatie binnen sluipen en leiden tot wantrouwen en stress. Maar hoe kan je nu weten dat jullie regels niet te ver gaat? Arjan Vergeer van 365 Dagen Succesvol geeft jou meer uitleg hierover.

Een goede vriend van me mag drie avonden per week iets voor zichzelf doen. Drie avonden krijgt hij van zijn geliefde cadeau, om over te werken, met vrienden wat te eten of te sporten. Meer avonden mag hij niet weg, want dat is de regel. Een vriendin uit een ander koppel leeft volgens een ander decreet: ze mag niet alléén met andere mannen uit. In een groepje is het prima, als er meerdere vriendinnen of vrienden bij zijn, maar met één enkele man naar de film of een hapje eten, is helaas onmogelijk. Haar vriend wil dat niet, dus zo zijn de regels thuis.

Een partner bepaalt en de ander heeft zich daaraan te houden

Het valt me op hoeveel stellen hun relatie bij elkaar houden door regels voor elkaar te verzinnen. Niet door afspraken te maken, wat iets fundamenteel anders is omdat het uitgaat van gelijkwaardigheid, maar door daadwerkelijk de één te laten bepalen wat de ander wel en niet mag. Hoe de handdoeken moeten hangen. Wanneer je thuis moet zijn. Met wie je wel en niet omgaat en op welke manier. Waar je schoenen moeten staan. Wat me óók opvalt: hoeveel stellen zich hierbij neerleggen en het doodnormaal zijn gaan vinden. Ik vroeg aan mijn geliefde: moeten wij niet wat meer overeenkomsten voor elkaar verzinnen? Ze keek me bedenkelijk aan en begon toen heel hard te lachen.Regels zijn de martelwerktuigen in je relatie. Ze zijn omgekeerd evenredig aan liefde: hoe meer regels, hoe minder liefde. Ze stromen per definitie van boven naar beneden: de ene partner bepaalt en de andere partner heeft zich daaraan te houden. Het is een relatie zoals een hond die heeft met zijn baas. Het is alles behalve liefde.

Wantrouwen en verlangen naar controle

Dat veel van die protocollen voortkomen uit wantrouwen en het verlangen naar controle, zal geen verrassing voor je zijn. Op elke plek waar mensen samenleven, in wijken en bedrijven, op scholen en op straat, vervangen regels de tegenovergestelde menselijke neiging om een beetje naar elkaar om te kijken en goed samen te werken. Soms pakt dat goed uit. Soms kun je zelfs niet anders. Maar in relaties is het een ramp.Want er zit nog een andere veronderstelling in het opwerpen van voorwaarden, namelijk dat je de ander kunt veranderen. Hij is niet zo netjes van zichzelf, dus als ik wat regels daarover maak, wordt hij vast een stukje ordelijker. Zij is nogal extravert, dus als ik wat regels maak over wanneer we wel en niet met elkaar praten, wordt ze vast wat rustiger. Hij is nogal graag buiten de deur, zij is nogal chaotisch, hij is nogal stil, zij is nogal… Dus maak je regels, als een krampachtige mal om een vorm te maken die het oorspronkelijk niet heeft.Relaties vol regels eindigen altijd. Ofwel omdat één van de twee bij de ander vertrekt en zijn of haar leven terugeist, ofwel omdat één van de twee stilletjes bij zichzelf vertrekt – en zich moedeloos neerlegt bij een relatie die geen romantiek bracht, maar een regime.

Benieuwd of jullie relatie niet te veel regels heeft?
Lees ook:


WENDY Zomer special

Zomer op een eiland!


Een special vol eilandliefde en eilandinspiratie.


 

LAAT JE INSPIREREN DOOR ONZE WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF